Cele mai poluate orase ale Romaniei, in vizorul UE. Unul dintre ele e vizitat de turisti pentru aerul sau curat
Cautam sa traim in cartiere cu verdeata, unde, credem noi, aerul este curat. Studiile ne arata insa ca unele orase din Romania, situate chiar langa paduri, sunt printre cele mai poluate.
Dupa Capitala, Iasiul si surprinzator, Brasovul - au calitatea aerului sub cea recomandata. Comisia europeana solicita Romaniei sa imbunatateasca urgent situatia altminteri, riscam un proces la curtea de justitie a Uniunii Europene si am putea plati amenzi de pana la 100.000 de euro pe zi.
In Brasov, aerul cel mai poluat este in zonele cu trafic greu si pe langa santierele de constuctii. Iar studiile medicale arata clar ca poluarea poate provoca astm, boli cardio-vasculare si chiar cancer. Brasovenii sunt insa convinsi ca sunt privilegiati, si ca ei respira cel mai pur aer din tara.
Specialistii spun ca una dintre sursele semnificative de poluare ale orasului o reprezinta puzderia de cosuri de evacuare ale centralelor de apartament. Solutia ar fi ca ele sa fie legate la un cos comun cat mai inalt.
Santierele de constructii unde se lucreaza cu nisip, ciment si pietris sunt o sursa serioasa de praf care polueaza aerul. Primaria din Brasov obliga constructorii sa ude in permaneneta caile de acces, sa spele rotile masinilor si sa protejeze cu plase speciale perimetrele de lucru.
Comisia europeeana a initiat procedura de infrigement asupra Romaniei dupa ce a constatat ca in Bucuresti, de exemplu, valorile aerului poluat sunt duble fata de cele ise de normele europeene. Primaria Brasov a alocat 270 de mii de lei pentru un plan integrat de calitate a aerului.