Motivul pentru care un apartament din București este cu 30% mai scump decât unul identic, aflat la 500 metri distanță

bucuresti blocuri
Pro TV

Un apartament cu 2 camere din București poate fi și cu 30% mai scump decât unul identic, aflat la doar 500 de metri distanță, pentru că primul se află mai aproape de o stație de metrou, arată analiza unei platforme imobiliare.

Două locuinţe care dispun de caracteristici asemănătoare şi se află în acelaşi cartier pot fi scoase la vânzare cu preţuri foarte diferite, atunci când una dintre acestea se află în imediata proximitate a unei staţii de metrou şi cealaltă nu, arată o analiză realizată de platforma Imobiliare.ro, publicată vineri.

Conform sursei citate, accesul la reţeaua de transport în comun prin subteran a devenit tot mai important, în condiţiile în care putem pierde săptămânal ore în şir blocaţi în trafic.

Imobiliare.ro a realizat o analiză cu scopul de a evidenţia impactul avut de extinderea reţelei bucureştene de metrou la nivelul segmentului rezidenţial, din perspectiva cumpărătorilor şi a dezvoltatorilor.

"Să luăm ca exemplu un apartament nou, aflat într-un bloc finalizat în ultimii cinci ani, cu 2 camere. Dacă locuinţa este localizată în cartierul Bucureştii Noi, la o distanţă de cel mult 500 de metri de o staţie de metrou, atunci este listată la vânzare, conform datelor Imobiliare.ro, cu un preţ mediu cu aproape 10% mai mare faţă de o proprietate similară care nu le oferă potenţialilor cumpărători opţiunea de a ajunge în centru în câteva minute. Cumpărătorilor li se solicită un preţ cu 30% mai mare pentru o locuinţă nouă cu acces la metrou din zona Ozana-Theodor Pallady în contrast cu o proprietate asemănătoare localizată la mai bine de 500 de metri de o staţie", susţin autorii analizei.

Citește și
apartament friends iasi
Apartamente de închiriat cu decoruri ca în filme, în România. Ideea a atras deja numeroși străini

Potrivit cercetării, diferenţa ajunge la 18% în cazul unui apartament vechi cu 2 camere din Militari şi este de 7% pentru o locuinţă similară din Berceni.

”Principalul atribut în București este proximitatea față de metrou”

"Într-un oraş de multe ori sufocat de trafic, accesul la metrou devine un factor cheie pe piaţa rezidenţială. Localizarea cu toate beneficiile ei a devenit, treptat, principalul criteriu de achiziţie pentru cumpărători, surclasând chiar şi preţul. Principalul atribut în Bucureşti este proximitatea faţă de metrou", a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Proiectul Magistralei 6 de metrou a fost unul îndelung discutat pe parcursul ultimilor ani, acesta oferind atât cartierului Băneasa, care este deja unul dintre cele mai scumpe şi mai "vânate" din nordul Capitalei, cât şi oraşului Otopeni din judeţul Ilfov perspective excelente de dezvoltare pe segmentul rezidenţial nou, menţionează sursa citată.

Astfel, pentru a achiziţiona un apartament nou în Băneasa ai nevoie, în momentul de faţă, de un buget mediu de 185.000 de euro.

"Promisiunea metroului a fost utilizată de ani de zile în promovarea locuinţelor din Otopeni pentru care se căutau cumpărători. La nivelul oraşului de lângă Bucureşti activitatea pe segmentul rezidenţial nou a început să accelereze în 2015. Pe atunci, ai fi putut deveni proprietarul unei case plătind 800 euro/mp util. Abia în ultima parte a anului 2019 s-a depăşit pragul de 1.000 de euro/mp util, pentru ca ulterior scumpirile să fie realizate într-un ritm mai rapid. Doar de la momentul începerii lucrărilor pentru staţiile de pe Magistrala 6 şi până la finele lunii martie am putut observa o majorare a preţurilor caselor cu 16%", se mai precizează în material.

Conform sursei citate, extinderea "magistralei corporatiştilor" încurajează inclusiv dezvoltarea zonei periurbane în sudul Capitalei.

"Magistrala 2 de metrou, supranumită şi "magistrala corporatiştilor", uneşte sudul şi nordul oraşului, iar pe traseul său se găsesc unele dintre staţiile cu cel mai mare trafic anual de călători. În zona de sud a oraşului, aceasta a reprezentat de-a lungul anilor un important factor care a stimulat dezvoltarea oraşului Popeşti-Leordeni, o alternativă ieftină pentru cei care îşi doreau să cumpere o casă sau un apartament nou la periferie, dar să aibă şi o conexiune bună cu Bucureştiul", mai arată studiul.

Comuna Berceni are din ce în ce mai multe oferte, datorită metroului 

Astfel, diverse proiecte rezidenţiale se află în prezent în construcţie în apropierea staţiilor Dimitrie Leonida sau Berceni (fostă IMGB), atât în Sectorul 4, cât şi în Popeşti-Leordeni, iar în viitor vechea platformă industrială Doosan ar putea să lase loc blocurilor moderne şi magazinelor.

"În noiembrie 2023 a fost dată în folosinţă cea mai nouă staţie a acestei magistrale, Tudor Arghezi, aceasta fiind edificată în urma unei colaborări dintre Metrorex, Primăria Sectorului 4 şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Două noi staţii ar urma să fie construite, în anii următori, pe raza comunei Berceni din judeţul Ilfov, iar promisiunea unui astfel de viitor şi-a pus deja amprenta pe modul în care se dezvoltă atât această localitate, cât şi cele din împrejurimi", susţin reprezentanţii Imobiliare.ro.

Prin urmare, comuna Berceni îi atrage pe cumpărători cu un număr mare de case noi. "În primul trimestru al anului 2020 cumpărătorii aveau la dispoziţie doar 80 de proprietăţi, iar în perioada similară a anului 2025 au putut alege din aproape 1.000 de case. Până în momentul de faţă, aici nu au fost construite blocuri, o particularitate care deosebeşte Berceniul de cele mai multe dintre localităţile aflate în zona periurbană a Capitalei", susţin autorii cercetării.

Dacă la începutul lui 2020 casele se vindeau, în medie, cu puţin peste 700 euro/mp util, în prezent achiţi 1.242 euro/mp pentru o astfel de proprietate. O casă în comuna Berceni se vinde, în medie, cu suma de 135.000 de euro, mai arată cercetarea.

"Noi oportunităţi se întrevăd şi la celălalt capăt al magistralei, aflat în prezent într-una dintre cele mai scumpe zone ale oraşului - Pipera. Ultimii ani au adus aici o creştere semnificativă a numărului de proiecte rezidenţiale noi, în special în apropierea staţiilor Aurel Vlaicu şi Pipera. Magistrala 2 ar urma să fie extinsă până în zona Petricani, planurile autorităţilor implicând construirea unui nod intermodal de transport, completat cu un pasaj peste calea ferată, o staţie a trenului metropolitan şi o parcare de tip park&ride", arată analiza.

Cartierul Bucureştii Noi a avut mult de câştigat de pe urma punerii în exploatare a Magistralei 4 Gara de Nord-Străuleşti. Inaugurarea ultimului tronson de metrou a cărei construcţie a fost începută înainte de Revoluţie, care implica extinderea magistralei până în zona Parcului Bazilescu, s-a făcut în vara anului 2011 pentru ca în 2017 să fie deschise circulaţiei şi staţiile Laminorului şi Străuleşti. Un an mai târziu, la capătul magistralei a fost deschis şi primul terminal multimodal de tip Park&Ride din Bucureşti.

Pe de altă parte, metroul s-a lăsat aşteptat în Drumul Taberei. Inaugurarea noilor staţii de pe Magistrala 5 Râul Doamnei-Eroilor, a avut loc cu întârziere, în septembrie 2020.

Preţurile apartamentelor noi din Drumul Taberei au început, de asemenea, să crească în ultima parte a anului 2019, în anticiparea inaugurării noilor staţii de metrou. Pe atunci, găseai locuinţe de vânzare cu un preţ de 1.026 euro/mp util, potrivit datelor Imobiliare.ro, şi puteai face o achiziţie cu o sumă medie de 61.000 de euro. În perioada în care bucureştenii au avut pentru prima oară acces la Magistrala 5, preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi din Drumul Taberei ajungea deja la 1.078 euro/mp util. 

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
Citește și...
Un bloc din București va fi consolidat de Primărie printr-o metodă inovativă. Costul este de 50.000 de euro per apartament
Un bloc din București va fi consolidat de Primărie printr-o metodă inovativă. Costul este de 50.000 de euro per apartament

Un bloc cu 523 de apartamente din București va fi consolidat cu ajutorul unei soluţii inovative, astfel încât locatarii nu vor fi relocați, a anunțat primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

Apartamente de închiriat cu decoruri ca în filme, în România. Ideea a atras deja numeroși străini
Apartamente de închiriat cu decoruri ca în filme, în România. Ideea a atras deja numeroși străini

Inspirați de tendințele din străinătate, proprietarii unor apartamente de închiriat de la noi au amenajat spațiile de cazare după decoruri din filme celebre.

Apartamente distruse în plină iarnă, după reabilitarea blocurilor. Blocul a fost decopertat în sezonul rece
Apartamente distruse în plină iarnă, după reabilitarea blocurilor. Blocul a fost decopertat în sezonul rece

Banii europeni alocați pentru reabilitarea blocurilor ar trebui acordați cu responsabilitate. În spatele licitațiilor se ascund, uneori, firme care nu pot garanta cu echipe de profesioniști lucrările pe care se angajează să le facă.

Cum să vă feriți de escrocheriile imobiliare. Un dezvoltator din București a vândut aceleași două apartamente de șase ori
Cum să vă feriți de escrocheriile imobiliare. Un dezvoltator din București a vândut aceleași două apartamente de șase ori

Mare atenție atunci când dați un avans pentru o locuință care există doar pe hârtie. Promisiunile de vânzare-cumpărare pe care le semnați cu dezvoltatorii nu sunt acte de proprietate, iar legea nu-i obligă pe notari să le noteze în cartea funciară.  

Ce spune directorul Termoenergetica despre sistemul de termoficare din București. Zonele unde ar putea fi probleme
Ce spune directorul Termoenergetica despre sistemul de termoficare din București. Zonele unde ar putea fi probleme

Bucureştenii care locuiesc în apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare vor trece cu bine peste iarnă, în condiţiile în care au fost făcute investiţii şi intervenţii, susține directorul general al Termoenergetica, Adrian Teodorescu.

 

Recomandări
Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României
Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României

Judecătorii Curții Constituționale au confirmat şi validat, joi, rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Astfel, Nicușor Dan este președintele României.

Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion

Expert Forum a prezentat situația veniturilor și cheltuielilor din cele două săptămâni de campanie pentru turul secund al alegerilor prezidențiale. 

Ploi torențiale, vijelii și grindină în jumătate de țară. Județele în care ANM a emis cod galben
Ploi torențiale, vijelii și grindină în jumătate de țară. Județele în care ANM a emis cod galben

Meteorologii anunţă că, până luni seară, în cea mai mare parte a ţării se vor semnala ploi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului.