Cel mai mare iceberg din lume, de două ori mai mare decât Londra, s-a pus din nou în mișcare. Ce traseu are „megabergul”

Uriașul iceberg, cunoscut de oamenii de știință drept A23a, s-a desprins inițial de coasta Antarcticii în 1986 și a petrecut următorii 30 de ani blocat pe fundul Mării Weddell din cauza dimensiunilor sale.
Cu toate acestea, „megabergul” a fost reperat ulterior în derivă spre nord, în 2020, după ce s-a desprins de fundul mării.
La începutul acestui an, mega icebergul s-a trezit din nou blocat, după ce a fost prins în vortex în primăvară.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Vortexul este cunoscut sub numele de „coloană Taylor” și apare atunci când apa în rotație prinde un obiect în loc, ceea ce înseamnă că bucata de gheață de aproape un trilion de tone a petrecut câteva luni învârtindu-se fără țintă în marea înghețată.
Însă, icebergul, care este de două ori mai mare decât Londra, s-a eliberat și acum este din nou în derivă prin Oceanul de Sud, notează LAD Bible.
Vorbind despre această actualizare, care a fost confirmată vineri de British Antarctic Survey (BAS), oceanograful Dr. Andrew Meijers a declarat: „Este interesant să vedem că A23a se mișcă din nou după perioade în care a fost blocată. Suntem interesați să vedem dacă va urma același traseu pe care l-au urmat și celelalte aisberguri mari care au calat în largul Antarcticii”.
În prezent, experții se așteaptă ca icebergul să ajungă în cele din urmă în Oceanul Atlantic, însă nu există riscul ca A23a să se ciocnească în curând de navele care trec prin zonă sau de insulele din apropiere, deoarece apele mai calde vor determina topirea gheții.
Icebergul A23a prezintă în prezent interes pentru oamenii de știință și cercetători datorită capacității sale de a influența ecosistemul înconjurător.