Motivul pentru care bărbații se îndrăgostesc mai repede decât femeile. Explicațiile cercetătorilor

Bărbații se îndrăgostesc mai repede decât femeile, potrivit unui studiu realizat pe 808 tineri din 33 de țări, care analizează modul în care sexul biologic influențează evoluția și exprimarea iubirii.
O echipă de cercetători din Australia și Noua Zeelandă a analizat datele dintr-un sondaj efectuat pe 808 adulți. Participanții aveau vârste cuprinse între 18 și 25 de ani și toți s-au descris ca fiind îndrăgostiți în prezent, potrivit ScienceAlert.
„Studiul acoperă 33 de țări diferite din Europa, America de Nord și Africa de Sud”, spune antropologul biologic Adam Bode, de la Universitatea Națională Australiană (ANU).
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
„Suntem cel mai interesați să vedem dacă sexul biologic influențează apariția, evoluția și exprimarea iubirii romantice.”
Întrebările utilizate în studiu
Întrebările utilizate în studiu au fost ample: au vizat momentul și intensitatea îndrăgostirii, numărul de relații amoroase și gradul de obsesie față de parteneri.
După prelucrarea statistică a datelor, cercetătorii au constatat că bărbații tind să se îndrăgostească, în medie, cu aproximativ o lună înaintea femeilor – posibil pentru că aceștia simt presiunea de a demonstra angajament pentru a atrage un partener.
Bărbații sunt mai puțin implicați emoțional
Deși bărbații se îndrăgostesc puțin mai des decât femeile, aceștia sunt, totuși, ceva mai puțin implicați emoțional. În schimb, femeile petrec mai mult timp gândindu-se obsesiv la partener și manifestă o intensitate romantică ușor mai pronunțată.
Bărbații erau, de asemenea, mai predispuși să se îndrăgostească înainte ca relația să devină „oficială”, 30% dintre participanții bărbați raportând acest lucru, comparativ cu mai puțin de 20% dintre femei.
„Acesta este primul studiu care investighează diferențele dintre femei și bărbați în ceea ce privește experiența iubirii romantice, utilizând un eșantion relativ mare și multicultural”, afirmă Bode. „Este prima dovadă convingătoare că femeile și bărbații diferă în anumite aspecte ale iubirii”.
Ce au analizat cercetătorii
Echipa a analizat și factori suplimentari care ar putea influența sentimentele de iubire, precum vârsta și raportul dintre bărbați și femei în țara fiecărui participant. Majoritatea diferențelor s-au redus, dar s-au menținut, deși cele legate de angajament au dispărut.
Studiul a scos la iveală și rezultate interesante legate de egalitatea de gen. În țările cu o egalitate de gen mai ridicată, participanții s-au îndrăgostit mai rar, au arătat mai puțin angajament și au fost mai puțin obsedați de parteneri, în linii generale.
Acest lucru sugerează că normele sociale influențează, de asemenea, sentimentele de iubire, pe lângă presiunile evolutive legate de găsirea unui partener și perpetuarea speciei – aspecte pe care cercetătorii doresc să le aprofundeze.
„Iubirea romantică este insuficient cercetată, având în vedere importanța sa în formarea familiilor și relațiilor romantice, influența asupra culturii și universalitatea sa propusă”, spune Bode. „Ne dorim să ajutăm oamenii să o înțeleagă mai bine.”
Studiul a fost publicat în revista Biology of Sex Differences.