Premieră mondială. Animalul dispărut de peste 12.000 de ani pe care cercetătorii spun că l-au readus la viață. VIDEO

Oamenii de știință au reușit să readucă la viață lupul străvechi, o specie dispărută în urmă cu cel puțin 12.000 de ani. Animalul a apărut în serialul Game of Thrones, fiind acolo simbolul casei Stark.
Specia de lup care a dispărut în urmă cu cel puțin 12.500 de ani trăiește din nou, devenind primul animal din lume care a reușit să revină din extincție, potrivit companiei de biotehnologie Colossal Biosciences din Dallas, notează CNN.
Oamenii de știință de la Colossal au creat trei pui de lup străvechi prin utilizarea ADN-ului străvechi, a clonării și a tehnologiei de editare genetică pentru a modifica genele unui lup gri, cea mai apropiată rudă în viață a lupului preistoric, a anunțat luni compania. Rezultatul este, în esență, o specie hibridă similară ca aspect cu predecesorul său dispărut.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Lupul străvechi, Aenocyon dirus, care a fost sursa de inspirație pentru animalul prezentat în serialul „Game of Thrones”, a fost un prădător de top care cutreiera odinioară America de Nord. Lupii străvechi erau mai mari ca mărime decât lupii cenușii și „aveau capul puțin mai lat, blana groasă și deschisă și maxilarul mai puternic”, a declarat compania.
Proiecte ambițioase
Colossal lucrează la resuscitarea mamutului, a păsării dodo și a tigrului tasmanian din 2021, dar compania nu a făcut publică anterior activitatea sa privind lupii străvechi.
„Această piatră de hotar masivă este primul dintre numeroasele exemple care urmează să demonstreze că pachetul nostru tehnologic end-to-end de de-extincție funcționează”, a declarat Ben Lamm, cofondator și CEO al Colossal, într-un comunicat de presă. „Echipa noastră a luat ADN dintr-un dinte vechi de 13.000 de ani și dintr-un craniu vechi de 72.000 de ani și a creat pui de lupi dire sănătoși”.
Cei trei lupi trăiesc într-un loc care nu a fost dezvăluit, împrejmuit cu un gard de 3 metri înălțime, de tip „grădină zoologică”, unde sunt monitorizați de personal de securitate, drone și camere de luat vederi. Colossal a declarat că instalația a fost certificată de American Humane Society și înregistrată la Departamentul Agriculturii din SUA.