Temperaturi alarmante la Cercul Polar arctic: 48 de grade Celsius, la sol, în prima zi de vară

Exact în solstițiul de vară (20 iunie - cea mai lungă zi a anului), doi sateliți ai Uniunii Europene au înregistrat o temperatură arzătoare de 48 de grade Celsius, la sol, în Cercul Polar arctic.
Potrivit Live Science, acesta nu este un record de căldură. În aceeași zi a anului trecut, temperaturile din zonă au trecut de 37 grade Celsius pentru prima dată în istoria înregistrată.
Acum, această temperatură ridicată a fost detectată la sol în Republica Sakha din Siberia, în timp ce temperatura aerului din regiune (temperatura pe care oamenii ar simți-o, de fapt în timp ce se plimbau în jur) a fost de 30 de grade Celsius.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Cu toate acestea, este o temperatură anormal de mare pentru Cercul Arctic - una care ar putea agrava procesul de topire a stratului permafrost al regiunii, singurul împiedică gazele cu efect de seră să reintre în atmosfera Pământului, potrivit Gizmodo.
Sateliții Copernicus Sentinal-3A și 3B ai Uniunii Europene au înregistrat temperaturile ridicate ca urmare a unui val de căldură în curs de desfășurare pe o mare parte din Siberia.
Cu exact un an în urmă, pe 20 iunie 2020, aceeași regiune a Siberiei a înregistrat prima zi de 100 F (38 C) deasupra Cercului Arctic - cea mai fierbinte temperatură înregistrată vreodată acolo.
Această zi sufocantă din Siberia se încadrează într-o tendință mai mare de schimbări climatice. De ani de zile, temperaturile medii din Arctica au crescut într-un ritm mult mai rapid decât oriunde altundeva pe Pământ, în mare parte datorită topirii gheții marine indusă de încălzirea globală provocată de om.