Satul natal al lui Brâncuși atrage tot mai mulți turiști. Cel mai vizitat loc este casa sculptorului. „Vine lume”
Numărul turiștilor a crescut de peste 12 ori în ultimul deceniu în comuna în care s-a născut Constantin Brâncuși. Dacă în 2014 la Peștișani, în Gorj, de abia se cazau 100 de oaspeți, anul trecut numărul lor a trecut de 1.200.
Cel mai vizitat loc rămâne casa din Hobița în care s-a născut marele artist în urmă cu aproape 149 de ani.
Doina Pană – ghid turistic, filmată în camera în care a crescut Brâncuși: „Camera de locuit, 7 copii, doi părinți, dormeau într-o asemenea cameră. La vremea aceea asta era o casă mai înstărită”.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Așa sunt primiți turiștii care ajung acasă la Constantin Brâncuși. Pentru o taxă de doar zece lei, vizitatorii pot păși la propriu pe urmele celui considerat părintele sculpturii moderne.
Doina Pană – ghid turistic: „Vine lume, s-ar putea și mai bine. E în creștere numărul de turiști, cu 1.000 față de anul trecut."
Datele oficiale arată că oaspeții stau în Peștișani două nopți. Mulți dintre ei ajung acolo vara. Odată ce interesul oamenilor a crescut, s-au înmulțit și pensiunile din zonă.
Alin Fuiorea – pensiune: „Trebuie să creăm niște pachete pentru că să-i ținem cât mai mult în zonă și să le oferim cât mai multe servicii”.
Isabela Coară – DiscoverPeștișani: „Avem investitori care au depus proiecte pe fonduri europene pentru a dezvolta alte capacități de cazare la o altă anvergură”.
În comuna lui Brâncuși nu doar casa marelui artist reprezintă un punct de atracție. Curioșii pot descoperi bisericile din lemn vechi de sute de ani, dar se pot bucura și de plimbări în tihna, în natura.
Isabela Coară – DiscoverPeștișani: „Vă recomand Valea Bistriței cu barajele Vâja și Clocotiș, vă recomand lacurile din Peștișani, Valea Bistricioarei, unde este Peștera Cioarei”.
În plus, în zonă sunt organizate mai multe festivaluri, iar la 20 de kilometri distanță, la Târgu Jiu, se află cunoscutele lucrări realizate de Brâncuși.