Vaduz, bijuteria ascunsă a Europei – ghid complet pentru turiștii care vizitează capitala Liechtenstein

vaduz
Shutterstock

Vaduz, capitala pitorească a Liechtensteinului, are un amestec fermecător de istorie, cultură și peisaje alpine. Descoperă ce poți vizita șo cum ajungi în această bijuterie ascunsă a Europei – într-un ghid complet pentru un city break memorabil.

Vaduz, capitala Liechtensteinului, se află în Europa Centrală, în Valea Rinului.

Sediul uneia dintre cele două foste stăpâniri (Schellenberg și Vaduz) care s-au unit pentru a forma principatul în 1719, Vaduz este un centru turistic înfloritor și reședința prințului suveran, al cărui castel domină orașul. Menționat într-un document din jurul anului 1322, distrus în Războaiele Svebiene (1499) și reconstruit în secolele următoare, castelul a fost restaurat între 1905 și 1916 în stilul secolului al XVI-lea. Locul este încărcat de istorie și o mulțime de obiective turistice demne de văzut. Iată tot ce trebuie să știi dacă vizitezi Vaduz.

vaduz

Cum ajungi în Vaduz

Vaduz este una dintre puținele capitale din lume care nu are un aeroport. Cel mai apropiat aeroport major este Aeroportul Zurich, iar cel mai apropiat aeroport mai mic este Aeroportul St. Gallen–Altenrhein.

Citește și
Liechtenstein constantin
Cel mai tânăr fiu al prințului din Liechtenstein a murit subit, la 51 de ani

Aeroporturi internaționale aproape de Vaduz, Liechtenstein


• 50 km: Altenrhein, Elveția (ACH / LSZR) Aeroportul St. Gallen-Altenrhein

• 87 km: Friedrichshafen, Germania (FDH / EDNY) Aeroportul Bodensee, Friedrichshafen

• 132 km: Zurich, Elveția (ZRH / LSZH) Aeroportul Zurich

• 142 km: Memmingen, Germania (FMM / EDJA) Aeroportul Memmingen

• 175 km: Innsbruck, Austria (INN / LOWI) Aeroportul Innsbruck Kranebitten

• 198 km: Saint-Louis, Franța (EAP / LFSB) EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg

• 243 km: Bern, Elveția (BRN / LSZB) Aeroportul Bern

Liechtenstein se află între Austria, și fără un aeroport propriu, o excursie de o zi din oricare dintre aceste țări este cea mai bună modalitate de a vizita. Mulți aleg să viziteze capitala, Vaduz, și, deși nu are aeroport, este totuși ușor accesibilă din Elveția apropiată.


Pentru a vizita Vaduz cu trenul sau transportul public, cel mai ușor loc de plecare din Elveția este Sargans. Sargans este un mic oraș aproape de granița Elveția – Liechtenstein, iar de acolo mai iei doar un autobuz până în Vaduz.

În acest moment, nu există tren direct din Elveția până în Vaduz, decât dacă vrei să treci prin Austria.

Pentru a verifica cum să ajungi la Sargans din orașul sau localitatea în care te vei afla, poți folosi fie Rome2Rio, fie Trainline.com pentru a găsi ruta cea mai ușoară de urmat. Când cumperi bilete de tren, este posibil să o faci prin site-ul Trainline dacă nu vrei să le cumperi în ziua respectivă de la stația de tren.

Aplicația Trainline îți arată și opririle de pe drum, astfel încât să știi când urmează stația ta. Nu-ți face griji dacă îți cumperi biletul de la stația de tren, trenurile elvețiene sunt moderne și anunță stațiile pe măsură ce ajung.

Autobuzele circulă la fiecare 15 minute de la stația de tren din Buchs (orașul principal din Elveția, aflat pe granița cu Liechtenstein) către Schaan și Vaduz. Biletele pot fi cumpărate direct din autobuz pentru 3,40 CHF (18 lei) și durează aproximativ 10 minute până la Schaan și încă 5 minute până la Vaduz.

Dacă vii cu trenul din Elveția, poate fi mai rapid și mai ieftin să iei trenul până la Sargans (în loc de Buchs), de unde poți lua un autobuz direct până la Vaduz.

Autobuzul Liechtenstein Buses numărul 12 circulă de la stația feroviară Sargans până la stația feroviară Buchs, prin centrul Vaduz și stația feroviară Schaan. Pleacă de la fiecare stație aproximativ la fiecare 20 de minute. Autobuzele sunt de culoare galben-verde. Tariful până la Vaduz este de 5,80 CHF din Sargans și de 3,40 CHF din Buchs.

Istoricul orașului Vaduz

Teritoriul ocupat de Principatul Liechtenstein a fost locuit continuu de comunități agricole stabile încă din perioada epocii neolitice târzii (4000 – 1800 î.Hr.). Până în anul 15 î.Hr., zona a fost încorporată în provincia romană Raetia. După prăbușirea Imperiului Roman în secolul al V-lea, Raetia a fost mai întâi încorporată în imperiul franc al lui Carol cel Mare, iar apoi, începând cu secolul al X-lea, a devenit parte a Sfântului Imperiu Roman. După secolul al XII-lea, Raetia a fost împărțită prin moșteniri, iar începând cu 1396, suveranii comitatului Vaduz au primit statutul de imediatate imperială. Deși lipsit de resurse naturale importante și supus constant riscului de inundații din cauza râului Rin, statutul de imediatate imperială al Vaduzului a fost confirmat de împărații succesivi și a devenit esențial pentru importanța sa istorică.

Vaduz și Schellenberg

Comitatele Vaduz și Schellenberg (care formează Liechtensteinul modern) au trecut în mod repetat dintr-o mână în alta între 1416 și 1613, ajungând în cele din urmă la Conții de Hohenems. Sub conducerea acestora, Vaduz și Schellenberg au trăit unele dintre cele mai triste momente din istoria lor.

Ciuma a lovit în mod repetat regiunea, iar persecuțiile vrăjitoarelor de după Războiul de 30 de Ani au dus la moartea a aproximativ 180 de persoane. În această perioadă, familia Hohenems a acumulat datorii mari și a fost forțată să vândă comitatele Vaduz (în 1699) și Schellenberg (în 1712) Casei Liechtenstein.

Prinții Casei de Liechtenstein erau consilieri ai dinastiei Habsburg încă din secolul al XIII-lea. Casa de Liechtenstein deținea teritorii în Moravia, Austria Inferioară și Boemia, dar toate acestea se aflau sub autoritatea unor seniori feudali mai puternici. Deși li s-a acordat titlul de prinți în 1608, conducătorii Casei Liechtenstein își doreau teritorii cu statut de unmittelbare (dependente doar de împăratul Sfântului Imperiu Roman), pentru a-și crește influența și a obține un loc în Dieta Imperială de la Viena. Achizițiile din 1699 și 1712 le-au permis să-și atingă acest scop, conform liechtensteinusa.

Împăratul Carol al VI-lea al Sfântului Imperiu Roman a unit comitatele Vaduz și Schellenberg în 1719, ridicând teritoriul la rangul de Reichsfürstentum (Principat Imperial).

Astfel, Liechtenstein a devenit membru suveran al Sfântului Imperiu Roman, iar prinții săi au obținut dreptul de a participa la Dieta Imperială. Totuși, cum principalele domenii ale Casei de Liechtenstein se aflau în Austria și Moravia, niciun prinț nu a pus piciorul în Liechtenstein până în 1842.

Războaiele Mondiale

Până în Primul Război Mondial, Liechtenstein avea o orientare economică spre Austro-Ungaria, printr-un tratat vamal semnat în 1852. Deși a rămas neutru în timpul războiului, Principatul a fost puternic afectat de sancțiunile economice aplicate Austro-Ungariei, ceea ce a dus la foamete și prăbușirea producției industriale. După război, datorită instabilității generale, s-a negociat o nouă constituție care oferea mai multă democrație directă, ratificată de prințul Johann II în 1921.

După prăbușirea Imperiului Austro-Ungar în 1918, Liechtenstein s-a reorientat economic spre Elveția. Această relație a fost consolidată printr-un tratat vamal comun și prin introducerea francului elvețian ca monedă oficială în 1924. După anexarea Austriei de către al Doilea Război Mondial și a beneficiat enorm de pe urma uniunii vamale și monetare cu Elveția.

Dezvoltarea economică

După al Doilea Război Mondial, economia Liechtensteinului s-a dezvoltat în jurul unor firme industriale specializate, dar și prin implicarea în sectorul financiar internațional. Principatul a trecut de la o societate agrară săracă la una modernă, cu o economie diversificată. În doar câteva decenii, a ajuns să nu mai poată furniza suficientă forță de muncă pentru propriile nevoi. Acest deficit de lucrători face ca, până în prezent, economia Liechtensteinului să depindă parțial de muncitorii străini (în special din Elveția și Austria).

Principalele obiective turistice din Vaduz - ce să vizitezi în capitala Liechtenstein

Explorează Vaduz la pas și descoperă informații fascinante despre cele mai importante clădiri ale orașului. Toate obiectivele turistice sunt marcate cu plăcuțe informative. Acestea conțin un cod QR, pe care îl poți scana pentru a accesa informații despre respectivul obiectiv.

Castelul Vaduz

Castelul Vaduz se ridică la aproximativ 120 de metri deasupra capitalei Vaduz. Este simbolul orașului și poate fi zărit de la mare distanță. Punctul de belvedere „Känzile”, situat sub castel, oferă o priveliște superbă asupra Vaduzului și munților elvețieni. La Fürstenkino din Vaduz, poți arunca o privire dincolo de ușile închise ale Castelului Vaduz.


Muzeul de Artă Liechtenstein cu Fundația de Artă Hilti

Muzeul de Artă al Liechtensteinului a fost inaugurat în anul 2000 și a fost extins în 2015 cu o clădire de expoziții aparținând Fundației de Artă Hilti. Aici sunt prezentate lucrări de artă modernă și contemporană internațională.


Muzeul Național Liechtenstein

Construit în 1438, Muzeul Național Liechtenstein oferă o bogăție de informații despre istoria, cultura și natura principatului.


Camera de Comori a Liechtensteinului

Camera de Comori din Vaduz este unică în regiunea alpină și expune obiecte excepționale strâns legate de Liechtenstein, care nu pot fi găsite în altă parte în această formă și compilație.


Cartierul Guvernamental din Vaduz

Începând din 2008, clădirea Parlamentului, sediul Guvernului și Arhiva de Stat formează împreună noul Cartier Guvernamental, cu marele Peter-Kaiser-Platz în centrul său.


Podul vechi peste Rin din Vaduz

Cu o lungime de 135 de metri, acest pod a fost finalizat în 1901 și este astăzi singurul pod de lemn rămas care traversează Rinul.


Crama Princiară a Liechtensteinului

Crama Familiei Princiare oferă vizitatorilor o perspectivă amplă asupra vinurilor locale, care pot fi degustate și cumpărate.


Casa Roșie din Vaduz

Casa Roșie, o construcție cu fronton în trepte și un turn mare ce adăpostește locuințe și un teasc de vin, a fost construită în 1338 și își trage numele de la culoarea roșu-închis a clădirii.


City-Train Vaduz

Cu trenulețul turistic Citytrain poți explora în confort capitala Liechtensteinului, Vaduz, cu tot farmecul său.


Teatrul Princiar

Farmecul cinematografelor vechi se îmbină aici cu tehnologia LED modernă, oferind o perspectivă unică în culisele Castelului Vaduz.

Lucruri interesante despre Vaduz

vaduz

Primul proprietar al unei roci lunare

În 1969, a avut loc prima aselenizare cu echipaj uman, prin misiunea Apollo 11. Compania Balzers AG din Liechtenstein a furnizat componente esențiale pentru program, sub forma tehnologiei de vid și a producției de straturi de protecție. Drept recunoaștere, Statele Unite au oferit companiei câțiva grame de rocă lunară, care se află astăzi expusă în Camera de Comori a Liechtensteinului din Vaduz.

Paradisul timbrelor

Timbrele din Liechtenstein sunt bine cunoscute în rândul filateliștilor din toată lumea pentru calitatea lor. Poți descoperi istoria filateliei și ira timbre rare la Muzeul Poștal din Vaduz.

Sculpturi la tot pasul

Dacă ai ochi pentru artă, te poți bucura de nu mai puțin de 28 de sculpturi realizate de sculptori faimoși la nivel internațional, toate aflate într-un spațiu compact, chiar în timp ce te plimbi prin Vaduz.

Castelul Vaduz

Castelul Vaduz, cunoscut anterior sub numele de Castelul Hohenliechtenstein, este situat pe o terasă stâncoasă deasupra orașului Vaduz, sediul guvernului Principatului Liechtenstein. Astăzi, este simbolul orașului și reședința Casei Princiarale a Liechtensteinului.

Ultimul pod de lemn păstrat peste Rin

Podul vechi peste Rin are 135 de metri lungime și a fost finalizat în 1901. Astăzi este ultimul pod de lemn rămas care traversează Rinul.

Casa Roșie

Casa Roșie se află în cartierul Mitteldorf, fostul centru al orașului Vaduz. Este o construcție istorică emblematică și una dintre cele mai fotografiate clădiri din capitală.

Vaduz, capitala fermecătoare a Liechtensteinului, are puțin peste 5.000 de locuitori, nu este un oraș cosmopolit, dar are parte din plin de farmec, cultură și atracții interesante.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
Citește și...
Şapte linii de transport public vor avea program prelungit pentru meciul România - Liechtenstein
Şapte linii de transport public vor avea program prelungit pentru meciul România - Liechtenstein

Şapte linii de transport public vor avea program prelungit, vineri, pentru a asigura preluarea spectatorilor care vor asista la meciul de fotbal România - Liechtenstein, programat pe stadionul "Steaua", de la ora 21:00.

Cel mai tânăr fiu al prințului din Liechtenstein a murit subit, la 51 de ani
Cel mai tânăr fiu al prințului din Liechtenstein a murit subit, la 51 de ani

Cel mai tânăr fiu al prinţului care domneşte în Liechtenstein, Hans-Adam al II-lea, Constantin, a murit subit marţi la vârsta de 51 de ani, anunţă miercuri într-un comunicat casa princiară, relatează AFP.  

Liechtenstein - obiectivele turistice în micul principat din Alpi
Liechtenstein - obiectivele turistice în micul principat din Alpi

Liechtenstein este o țară mică situată pe malurile Rinului în Europa Centrală, între cantonul elvețian St. Gallen și Graubünden și provincia austriacă Vorarlberg. Liechtenstein este a patra cea mai mică țară din Europa și a șasea cea mai mică din lume.  

Două cutremure au zguduit Parlamentul din Liechtenstein în timpul dezbaterii privind asigurarea împotriva seismelor | VIDEO
Două cutremure au zguduit Parlamentul din Liechtenstein în timpul dezbaterii privind asigurarea împotriva seismelor | VIDEO

În mijlocul unei dezbateri în Landtag-ul din Liechtenstein, privind asigurarea împotriva seismelor, au avut loc, joi, două seisme.

România a învins Liechtensteinul cu 2-0, dar a ratat calificarea în barajul pentru CM 2022
România a învins Liechtensteinul cu 2-0, dar a ratat calificarea în barajul pentru CM 2022

Naţionala de fotbal a României a învins reprezentativa Liechtensteinului cu scorul de 2-0 (1-0), duminică seara, la Vaduz, în Grupa J a preliminariilor Cupei Mondiale din 2022, însă a ratat calificarea la barajul pentru turneul final din Qatar.

Recomandări
Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României
Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României

Judecătorii Curții Constituționale au confirmat şi validat, joi, rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Astfel, Nicușor Dan este președintele României.

Se caută un Guvern. PSD anunță că vrea ”recunoașterea realizărilor incontestabile ale guvernării din ultimii trei ani”
Se caută un Guvern. PSD anunță că vrea ”recunoașterea realizărilor incontestabile ale guvernării din ultimii trei ani”

PSD a anunțat că ”nu va negocia nimic în privința portofoliilor sau a altor funcții dintr-un viitor guvern”, însă vrea ”recunoașterea realizărilor incontestabile ale guvernării din ultimii trei ani”, adică ale premierului Marcel Ciolacu.

 

Rușii cer un nou președinte în Ucraina pentru a putea semna memorandumul privind viitoarea pace: ”Nu mai e legitim”
Rușii cer un nou președinte în Ucraina pentru a putea semna memorandumul privind viitoarea pace: ”Nu mai e legitim”

Poporul Ucrainei trebuie să aleagă un nou preşedinte în locul lui Volodimir Zelenski pentru ca Moscova să poată să semneze un memorandum cu Kievul privind viitoarea pace.