(P) Românii revin acasă pentru un zâmbet sănătos și complet

Românii care se întorc în țară de sărbătorile pascale își împart timpul între familie și rezolvarea unor probleme istrative sau medicale. Acestora le este mai ușor și mai convenabil să le rezolve în România decât în străinătate.
Știind că petrec o mini vacanță în România, adulții aleg să vină la control de rutină nu numai la medicul de familie sau generalist, ci și la medicul stomatolog, pentru prevenție sau pentru controlul periodic necesar după intervenții ample. De multe ori, vin și pentru rezolvarea unor nevoi punctuale: detartraj, albire dentară, tratamentul cariilor dentare, fațete dentare, extracții dentare. “Urmărindu-i pe pacienții noștri, nu este un comportament standard în privința serviciilor pe care le aleg, însă ceea ce observăm de fiecare dată este că vin în familie și îi aduc pe copii la control. Faptul că pun între prioritățile lor sănătatea copiilor este o schimbare pe care o încurajăm, pentru că educația făcută în copilărie în direcția prevenției dezvoltă corect adultul de mâine.”, spune Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în Implantologie Orală și master în Implantologie Orală și Parodontologie, la Regina Maria Dental Clinics.

Dar care sunt nevoile pentru care vin românii din străinătate la medicul stomatolog în România? “Cei care locuiesc în alte țări, de foarte multe ori, își neglijează timp îndelungat dantura, prioritățile de zi cu zi fiind în altă direcție și posibilitățile de accesare a serviciilor medicale în țările în care muncesc fiind limitate. Iar reversul este că ajung la noi cu o condiție deficitară de sănătate dentară, cu dinți lipsă, cu infecții profunde, cu boli gingivale”, adaugă Dr. Ionuț Leahu. De aceea, un comportament vizibil este că unele persoane se hotărăsc să înceapă un plan de tratament sau să-și realizeze intervenții complexe, care astăzi se rezolvă rapid și cu maximum de siguranță și confort. Astfel că vedem în topul alegerilor implantul dentar sau procedurile de restaurare totală a danturii, lucrările protetice, montarea de aparate dentare etc. Aici se încadrează cei care fie au probleme acutizate, fie decid să investească în sănătatea lor odată ce reușesc să câștige mai bine.
“Lipsa dinților este un adevărat dezastru pentru viața unui om, indiferent de vârstă. Aș vrea ca oamenii să știe că există soluții pentru problemele lor, indiferent cât de complicate ar fi. Pierderea dinților are un efect negativ major pentru sănătatea întregului organism, a funcționalității și a aspectului exterior și stimei de sine. Când ne gândim la sănătatea orală, nu ne limităm la sănătatea, funcționalitatea și estetica dinților noștri sau la sănătatea cavității orale, ci ne uităm la influența acesteia asupra sănătății generale. Tocmai de aceea, este important să reținem că implanturile și coroanele dentare reprezintă soluții de bază pentru recăpătarea danturii, iar dinții pierduți pot fi înlocuiți cu success pentru a evita o degradare care aduce probleme de dezechilibru al întregului organism și, bineînțeles, și costuri mult mai mari pentru refacerea stării de sănătate, atât dentară, cât și general”, este de părere Dr. Ionuț Leahu.
Într-o singură intervenție chirurgicală, medicii stomatologi specialiști în chirurgie orală și implantologie realizează extracțiile dinților irecuperabili și afectați de boala parodontală, curăță infecțiile de la nivelul gingiilor și mai apoi inserează implanturile dentare. A doua zi, pacientul se reîntoarce la clinică pentru înșurubarea lucrărilor provizorii fixe, cu care stă, poate mânca și vorbi până ce va reveni în clinică după 6 luni, pentru montarea lucrărilor finale. Aceste lucrări, la fel ca provizoriile, se înșurubează pe implanturile dentare și, astfel, pacientul se bucură din nou de o dantură fixă. Aceasta îl ajută pe pacient să aibă o stare generală de sănătate și o calitate a vieții superioară, recăpătând, deopotrivă, abilitatea de a se hrăni corect, dar și încrederea în sine și capacitatea de a-și relua interacțiunile sociale. Tehnologia a evoluat mult și, de exemplu, printr-un sistem digital computerizat, pacienții care vin din străinătate au posibilitatea ca într-o zi să li se pregătească și scaneze dinții și să obțină fațete sau coroane dentare într-o singură oră.

“Avem soluții pentru constrângerile sau limitările oamenilor, de exemplu, pentru timp, care este, de cele mai multe ori, impedimentul pentru care oamenii nu vin să-și rezolve problemele dentare. Tehnologia ne permite să aplicăm tratamente rapide, sigure, de multe ori într-o singură vizită, inclusiv pentru proceduri chirurgicale complexe pe care le putem realiza în 24 de ore. Tehnologia și experiența de lucru ne permit să fim extrem de eficienți.”, adaugă Dr. Ionuț Leahu.
Succesul tratamentului pe termen lung depinde de modul în care implanturile sunt întreținute și igienizate atât acasă, cât și în clinică. Nerespectarea igienei orale zilnice și a controalelor periodice pot compromite rezultatul intervenției cu implanturi dentare. “Le recomand oamenilor să vină la 6 luni pentru consult, radiografie și igienizare profesională. Prevenția este cheia în menținerea sănătății. Iar dacă au probleme dentare, este foarte important să nu le amâne, pentru că aceasta aduce o acutizare a afecțiunilor și, pe mai departe, conduce la tratamente complexe și costisitoare.”, susține Dr. Ionuț Leahu.
Alte recomandări pe care le fac medicii stomatologi? Să alegem cu grijă atunci când decidem să solicităm lucrări complexe – să verificăm acreditările, să alegem pe baza review-urilor date de foștii pacienți și pe baza experienței de lucru a clinicii și medicilor, să ne uităm la infrastructura medicală existentă în clinică. De asemenea, să ne informăm corect, să discutăm cu medicul stomatolog despre toate opțiunile de tratament și despre așteptările în ceea ce privește procesul și rezultatul și să alegem avizat ceea ce ni se potrivește. Astăzi, tehnologia ne ajută să avem soluții rapide, cu riscuri minime și fără durere.
Igiena de acasă a implanturilor dentare, respectiv a coroanelor dentare aplicate după câteva luni, este foarte importantă și este aceeași ca igiena orală a dinților naturali - un periaj dentar realizat corect, de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, mai ales după micul dejun și, extrem de important, înainte de culcare. Utilizarea mijloacelor adjuvante de curățare a danturii - ața dentară sau periuțele interdentare, apa de gură și dușul bucal sunt absolut necesare pentru îngrijirea danturii cu implanturi dentare.
Și, cel mai important: după un control sau o intervenție, este bine să ne odihnim și să avem un plan de relaxare post-tratament.
Ai grijă de sănătatea ta dentară! Programează-te la un consult la Regina Maria Dental Clinics.
Sursa:
Etichete:
Dată publicare: 16-04-2025 11:52
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.