Campanie de dezinformare înainte de turul I pentru amplificarea „sentimentului antisistem şi reducerea prezenței la vot”

Pe o rețea socială a fost identificată o campanie de dezinformare care voia să genereze o stare de panică şi îngrijorare, scopul urmărit fiind amplificarea sentimentului antisistem şi diminuarea nivelului de participare la vot, anunța ANCOM.
Autoritatea Naţională pentru istrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) menţionează că au fost aţi reprezentanţii companiei care deţine platforma, fiind raportată şi parţial eliminată reţeaua de conturi implicate în promovarea în cadrul comunităţilor locale autohtone online.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne, ANCOM şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au întreprins măsuri de blocare a accesului la paginile de internet maliţioase identificate.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
„În continuarea investigaţiei derulate în cooperare de către mai multe instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu, ANCOM este mandatată să comunice următoarele: În urma investigaţiilor realizate la nivelul spaţiului informaţional autohton de către instituţiile statului cu atribuţii în domeniu, la nivelul unei platforme de socializare a fost identificată o campanie de dezinformare de natură să genereze o stare de panică şi îngrijorare, scopul urmărit fiind amplificarea sentimentului antisistem şi diminuarea nivelului de participare la vot”, precizează ANCOM.
Ce a apărut online
Astfel, la nivelul platformei de socializare, mai multe conturi cu comportament neautentic distribuie link-uri ale unor site-uri găzduite în afara României, unde sunt prezentate mai multe ştiri alarmiste false cu privire la incidente în care au fost implicate persoane de rang înalt sau membri ai familiei acestora, ori catastrofe cu un număr mare de victime, cu impact emoţional ridicat.
Promovarea unor astfel de elemente înşelătoare este în contradicţie cu prevederile Regulamentului european privind serviciile digitale care instituie măsuri de protecţie a cetăţenilor europeni.
„Având în vedere aspectele menţionate, au fost aţi reprezentanţii companiei care deţine platforma, fiind raportată şi parţial eliminată reţeaua de conturi implicate în promovarea în cadrul comunităţilor locale autohtone online, în scopul menţinerii acestor activităţi de influenţare sub pragul de detecţie la nivel naţional”, arată autoritatea.
Pentru o contracarare eficientă, autorităţile competente (Ministerul Afacerilor Interne, ANCOM şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale) au întreprins măsuri de blocare a accesului la paginile de internet maliţioase identificate, subliniază ANCOM.
Autoritatea Naţională pentru istrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii de comunicaţii electronice, servicii poştale şi servicii digitale în contextul tranziţiei la societatea Gigabit, prin valorificarea optimă a mixului de instrumente de istrare şi reglementare aflate la dispoziţia autorităţii.