Cine sunt românii care i-au votat pe Nicușor Dan și George Simion. Profilul alegătorilor din turul 2

Un profil al alegătorilor din turul al doilea al prezidențialelor, publicat de directorul INSCOP Remus Ștefureac, arată câteva diferențe între votanții celor doi candidați, Nicușor Dan și George Simion.
Ștefureac subliniază că, deși există tendințe statistice în funcție de educație sau vârstă, realitatea este mult mai complexă decât formule de genul „cei cu studii primare l-au votat pe Simion, iar cei cu studii superioare pe Nicușor Dan”.
Datele prezentate de INSCOP sunt reprezentative pentru populația cu drept de vot de pe teritoriul României și relevă diferențe clare în comportamentul electoral în funcție de vârstă și educație, dar și numeroase zone gri care nu pot fi încadrate strict într-o logică binară.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Profilul alegătorilor la turul doi
Turul doi al alegerilor prezidențiale a avut loc în data de 18 mai, concluzionându-se cu victoria primarului Capitalei. Nicușor Dan a fost ales președintele României, câștigând cu un procent de 53,6%.
Nicușor Dan a câștigat încrederea atât femeilor, cât și bărbaților, fiind în avantaj în fața lui George Simion. Acesta a fost votat de 53,2% dintre bărbați și 58,2% dintre femei.

Nicușor Dan a fost preferatul tuturor categoriilor de vârstă, femei și bărbați, mai puțin bărbaților între 30 și 44 de ani.
Persoanele între 18 și 24 de ani și-au pus complet încrederea în Primarul Capitalei, votândul chiar 70,2% dintre ei.
De asemenea, a câștigat teren și în rândul persoanelor de peste 65 de ani, unde fileul s-a ținut la fel de ridicat cu un procent de 64%.

Cine l-a votat pe George Simion și cine pe Nicușor Dan în funcție de nivelul de educație
George Simion a fost candidatul preferat de alegătorii cu studii primare în toate categoriile de vârstă, cu excepția celor peste 65 de ani.
În rândul alegătorilor cu vârste între 25–34 de ani, 84,8% dintre cei cu studii primare au votat Simion, procentul crescând la 89,9% între 35–44 de ani și menținându-se la un ridicat 81% în categoria 45–54 de ani.

În schimb, în rândul seniorilor de peste 65 de ani cu același nivel de educație, balanța s-a înclinat în favoarea lui Nicușor Dan (59,2%).
Pe de altă parte, Nicușor Dan a dominat categoric în rândul alegătorilor cu studii superioare, indiferent de vârstă.
Procentajele obținute de acesta în rândul persoanelor cu educație universitară au fost impresionante: 77,4% la categoria 25-34, 79,7% la categoria 25–34 de ani, 84,8% între 35–44 de ani, 84,2% la 45–54 de ani și 79,5% în rândul celor peste 65 de ani.
Concluzionând într-o notă cât mai simplă, Nicușor Dan a fost favoritul persoanelor cu studii superioare, votândul 81,6% dintre votanți, în timp ce George Simion a câștigat încrederea persoanelor cu studii primare, primind votul de la 68,6% dintre alegători.

Profilul alegătorilor cu studii medii a fost cel mai nuanțat. În segmentul tinerilor între 18 și 24 de ani, Nicușor Dan a fost preferat de 78,1% dintre votanți. În schimb, George Simion a câștigat teren în rândul celor cu vârste între 25 și 34 de ani, unde a fost preferat de 59,9% dintre votanți. În categoriile de vârstă de peste 45 de ani, Nicușor Dan a avut avantajul, impunându-se în toate grupele.