MAI: Au fost sesizate 244 de posibile incidente electorale, dintre care 70 nu s-au confirmat

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a primit 244 de sesizări privind posibile incidente electorale. Din totalul acestora, 163 sunt confirmate, 11 sunt în curs de cercetare şi 70 nu s-au confirmat. Totodată, 15 sesizări au fost transmise către BEC şi AEP.
UPDATE 20:45
”De la începerea procesului de votare au fost sesizate 244 de posibile incidente electorale. Din totalul acestora, 163 sunt confirmate, 11 sunt în curs de cercetare şi 70 nu s-au confirmat. 15 sesizări au fost transmise pentru competentă soluţionare către AEP, BEC şi birouri electorale judeţene”, a transmis, duminică seară, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Ea a menţionat că 44 de sesizări au fost cu privire la fotografierea sau filmarea buletinului de vot, 35 de sesizări de continuare a propagandei electorale şi 20 de sesizări de comercializare sau consum de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul secţiei de votare.
Astfel, poliţiştii din municipiul Iaşi fac cercetări după ce o femeie ar fi votat la o secţie de votare, deşi figura că ar fi votat deja cu urna mobilă. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.
Un jurnalist din Mureş a sesizat faptul că la o secţie de votare dintr-o comună nu este prezent niciun angajat al MAI. Cercetările au arătat însă că, de fapt, protecţia secţiei este asigurată de poliţişti.
În judeţul Cluj, un bărbat este cercetat după ce a votat fără a avea acest drept, pe numele său existând o hotărâre judecătorească rămasă definitivă de interzicere a exercitării dreptului la vot.
Poliţiştii din Mangalia au fost sesizaţi că pe o reţea de socializare a fost postat un clip în care un bărbat oferă bani angajaţilor săi pentru a vota cu un anumit candidat. În urma verificărilor, s-a stabilit că bărbatul este plecat din România, clipul fiind realizat în străinătate. Se continuă cercetările în vederea stabilirii întrunirii elementelor constitutive ale infracţiunii de corupere a alegătorilor.
La o secţie de votare din judeţul Vaslui, s-a constatat că membrii biroului electoral au părăsit secţia de votare cu urna mobilă fără pază asigurată de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
De asemenea, poliţiştii din Slobozia au fost sesizaţi cu privire la faptul că o femeie a fost abordată de un bărbat pe aleea de acces spre secţia de votare, care a îndemnat-o să voteze cu un anumit candidat. El a fost sancţionat contravenţional.
”În municipiul Cluj-Napoca un bărbat a fost transportat la o clinică de psihiatrie după ce a provocat scandal într-o secţie de votare. Un caz similar a fost înregistrat şi în Iaşi. Bărbatul respectiv a continuat să fie agresiv şi în drum spre spital”, a arătat Dajbog.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Alte șapte au fost înaintate pentru soluționare, iar aproape 30 de sesizări se referă la fotografierea sau filmarea buletinului de vot. Aceste cazuri sunt tratate cu atenție de autoritățile competente, iar măsurile necesare sunt luate pentru a asigura corectitudinea procesului electoral.
”Până la acest moment nu au fost în incidente deosebite în legătură cu procesul de vot. În total, au fost primite 140 de sesizări de posibile incidente electorale, dintre 43 nu s-au confirmat, 10 sunt în curs de cercetare şi şapte au fost transmise spre soluţionare către Biroul Electoral Central şi Autoritatea Electorală Permanentă”, a informat, duminică seară, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Sesizări de posibile incidente electorale
Ea a explicat că aproape 30 dintre sesizări au fost legate de fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot, iar alte aproximativ 20 de sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale.
De exemplu, în judeţul Ilfov, se fac cercetări după ce preşedintele unei secţii de votare a sesizat neconcordanţe între numărul de alegători care au votat şi numărul de semnături din tabelul electoral.
Poliţia municipiului Drobeta Turnu Severin a fost sesizată, prin 112, de către un bărbat cu privire la faptul că o persoană transportă alegători la o secţie de votare. În cauză se continuă verificările.
Poliţiştii din judeţul Mehedinţi au fost sesizaţi de o femeie prin apel la 112 că, în timp ce se afla în incinta secţiei de votare, ar fi fost agresată fizic de unul dintre membrii comisiei de vot. În urma verificărilor, s-a stabilit că bărbatul ar fi îmbrâncit-o, motivul conflictului fiind acela că i-ar fi interzis să filmeze cu telefonul şi a invitat-o să părăsească secţia de vot. În acest caz s-a întocmit dosar penal pentru lovire sau alte violenţe.
De asemenea, poliţiştii prahoveni au fost sesizaţi de un bărbat că în municipiul Câmpina se deplasează un microbuz înmatriculat în judeţul Vrancea, existând suspiciuni că transportă persoane în scop electoral. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că vehiculul în cauză transportă 44 de elevi de liceu însoţiţi de profesori, plecaţi în excursie.
Şi poliţiştii din cadrul I.P.J. Vâlcea au fost sesizaţi de către o formaţiune politică cu privire la faptul că un microbuz şcolar este folosit pentru a transporta alegatori la secţia de votare. Din verificări, aspectele sesizate nu au fost confirmate de poliţişti.
În judeţul Teleorman, doi bărbaţi din aceeaşi localitate sunt cercetaţi pentru vot multiplu, după ce ar fi votat de două ori.
În municipiul Oradea, se fac cercetări pentru împiedicarea liberului exerciţiu al dreptului de vot după ce un alegător a sesizat că nu i s-a permis să voteze la o secţie de votare, ulterior aceasta exercitându-şi dreptul de vot la altă secţie.
O femeie din municipiul Brăila este cercetată pentru fraudă la vot după ce a votat, dar în urma verificărilor s-a constatat că şi-a pierdut cetăţenia română şi deci şi dreptul de a vota.