LIVE TEXT| Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Nicușor Dan a câștigat în fața lui George Simion, în țară
18-05-2025 | 21:24
Alegeri prezidențiale 2025. Duminică, 18 mai, românii merg la urne pentru a-și exprima votul pentru alegerea președintelui României. În turul doi al alegerilor prezidențiale au ajuns candidații George Simion și Nicușor Dan.
Rezultate exit-poll ora 21:00
Cluj: Zece sesizări privind incidente electorale; dosar penal într-un caz de fraudă electorală
Zece sesizări privind posibile incidente au fost în duminică iar într-un caz a fost întocmit un dosar penal, potrivit IPJ Cluj.
"Vă informăm că până la acest moment, în judeţul Cluj nu au fost în incidente deosebite care să afecteze procesul de vot. Au fost în 10 sesizări de posibile incidente electorale în legătură cu procesul de vot. Cu toate acestea, permiteţi-mi să vă dau un exemplu semnificativ înregistrat în ultimele ore: La data de 18.05.2025, poliţiştii din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Floreşti au fost sesizaţi de către personalul MAI aflat în paza secţiei de votare nr. 493 din comuna Gilău, satul Someşu Rece - Uzina, judeţul Cluj, cu privire la faptul că la această secţie s-a prezentat un bărbat, care, după scanarea paşaportului simplu şi primirea buletinului de vot, şi-a exercitat dreptul de vot, deşi preşedintele secţiei de votare i-a comunicat că poate vota doar în baza unui act de identitate valabil. Persoana în cauză avea actul de identitate cu valabilitatea expirată. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de 'fraudă la vot'", se arată într-o informare a IPJ Cluj.
USR face apel către Poliția Românǎ ”sǎ urgenteze transferul buletinelor de vot pentru județul Ilfov.”
Într-un mesaj publicat pe Facebook, USR a anunțat că ”25 de secții de votare din Ilfov au rămas fără buletine de vot”.
”Biroul Electoral Județean a decis, potrivit legii, suplimentarea buletinelor de vot. Transferul trebuie făcut de Poliția Română. Sunt câteva secții care de mai bine de o oră nu mai au buletine de vot. În acest moment, prezența la vot în Ilfov a ajuns la aproape 73 %.” - mai spun cei din USR.
Mai multe secţii de votare rurale din judeţul Olt, în care prezenţa a depăşit 90% sau 100%, au primit buletine de vot suplimentare prin redistribuire de la secţii cu o prezenţă mai redusă, potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului electoral Judeţean (BEJ) Olt, Marius Filip.
Reprezentantul BEJ Olt a declarat duminică, pentru Agerpres, că au fost redistribuite în total 550 de buletine de vot, în secţii din localităţile Cungrea, Coloneşti, Topana, Făgeţelu, Bărăşti şi Tătuleşti.
"Au fost redistribuite 550 de buletine în 11 secţii cu prezenţă de peste 90% sau chiar peste 100%", a spus Marius Filip.
Pe 18 mai, în ziua turului doi al alegerilor prezidențiale, a fost semnalată o tentativă periculoasă de manipulare în mediul online. Un cont de TikTok a publicat un material video cu titlul: „Soldați zi în România în haine de jandarmerie română”.
Până la ora 18:00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, 9.996.371 de alegători, reprezentând 55,57% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
La primul tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat pe 4 mai, la ora 18:00 prezenţa la urne a fost de 43,44% (7,8 milioane de alegători).
Duminică, în jurul orei 17:30 a fost depăşită prezenţa înregistrată la finalul primului tur de scrutin al prezidenţialelor - 9,57 milioane voturi.
În mediul urban au votat 6.346.485 de alegători, iar în mediul rural - 3.649.886 de alegători.
Prezența totală la ora 17:00 a fost de 51,39 %, după ce și-au exprimat votul 9.244.381 de alegători.
Dintre aceștia, 7.859.754, adică 43,69 %, sunt în România și 1.384.627 în diaspora.
La primul tur al alegerilor prezidențiale, până la ora 17:00 votaseră 7.118.882 în România și 798.187 în diaspora. Prezența la urne până la această oră era de 39,58 %.
Un incident violent ar fi avut loc, duminică, în fața unei secții de votare din Ambilly, Franța. Un membru USR Diaspora ar fi fost lovit, scuipat și agresat verbal de un grup de indivizi.
USR arată, într-un comunicat de presă transmis duminică după-amiază, că un membru USR Diaspora a fost lovit, scuipat şi agresat verbal de un grup de indivizi în faţa secţiei de votare nr. 189 din Ambilly, Franţa. Grupul format din 15-20 de indivizi făcea un vacarm total şi nu respecta legea în perimetrul secţiei.
„Am fost lovit, scuipat, înjurat. Dar mai întâi am votat. Pentru patriotismul tăcut, fără interes, onest. Apoi, pentru ca era un vacarm infernal la intrarea în secția de vot, i-am spus președintelui secției de vot să cheme poliția. Este vorba de secția de vot nr. 189 din Ambilly, Franța. Apoi am fost luat în primire de conducătorul bandei organizate. Au venit încă 15-20 de inși. Am stat drept în fața lor și le-am zis ca suntem toți români și toți trebuie să respectăm legea. Dacă nu era președintele secției de vot care a intervenit cred ca mă linșau acolo. Oricum m-au lovit de mai multe ori”, a scris membrul USR Diaspora pe pagina sa de Facebook.
George Simion, candidatul AUR la prezidențiale, acuză unele firme de sondaje că vor prezenta la ora 21:00 rezultate strânse, nereale. El anunță că AUR va face o numărătoare paralelă și va publica primele date la ora 21:40.
Tîlvăr: Am votat pentru pace şi înţelepciune
Ministrul interimar al Apărării, Angel Tîlvăr, a votat duminică, la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, "pentru pace şi înţelepciune".
"Am votat pentru un popor unit şi prosper, care ştie întotdeauna ce este mai bine pentru el. Am votat pentru pace şi înţelepciune", a scris Tîlvăr pe Facebook.
Până la ora 15:00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, 7.646.439 de alegători, reprezentând 42,51% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
La primul tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat pe 4 mai, la ora 15:00 prezenţa la urne a fost de 32,40%.
Birou Electoral Judeţean Prahova a decis, duminică după-amiază, suplimentarea numărului buletinelor de vot în două secţii de votare deschise în staţiunea Sinaia. Decizia a fost luată în condiţiile în care mii de turişti aflaţi la munte au decis să voteze pe listele suplimentare în secţiile din staţiune. Şi în staţiunea Cheia, situată în zona montană din nordul judeţului Prahova, au fost trimise suplimentar buletine de vot la o secţie de votare.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a înregistrat, până duminică după-amiază, 56 de sesizări privind posibile incidente în legătură cu procesul de vot, din care 12 sunt în curs de verificare, iar şapte au fost transmise spre soluţionare Biroului Electoral Central şi Autorităţii Electorale Permanente.
”De la începerea procesului de vot în secţiile de votare din ţară, nu au fost în incidente deosebite din punct de vedere al atribuţiilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Au fost în 56 de sesizări de posibile incidente în legătură cu procesul de vot: 12 sunt în curs de verificare, iar şapte au fost transmise spre soluţionare Biroului Electoral Central şi Autorităţii Electorale Permanente”, a informat, duminică după-amiază, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Cei mai longevivi români dau exemplu de spirit civic: în comuna Pardoși (Buzău), unde trăiesc mulți octogenari, prezența la vot a depășit 30% până la prânz. La Mânzălești, un bărbat de 103 ani a mers la urne, convins că votul e o datorie civică.
Un bărbat în vârstă de 50 de ani este cercetat penal pentru distrugerea unui înscris, după ce a rupt buletinul de vot într-o secție electorală din Ploiești, fără a-și exercita dreptul de vot.
În localităţile unde trăiesc mulţi etnici maghiari se votează încă de la primele ore ale dimineții. În unele locuri, oamenii s-au grăbit să meargă la urne înainte de slujba de la biserică.
„Am votat pentru România pe care o iubesc, cu gândul că Dumnezeu nu și-a luat ochii de la noi. Am votat cu inima împăcată și sper să fie bine la miezul nopții, la miezul nopții cred că o să aflăm, sper să fie bine. Mi-aș dori ca puterea românilor să se vadă în fiecare zi, nu doar în cinci în cinci ani sau din patru în patru ani. Cred că românii au tras mai multe semnale de alarmă și cred că politicienii ar trebui să-i asculte”, a declarat Elena Lasconi după ce a votat.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că a identificat un cont pe reţeaua socială TikTok care difuzează conţinut manipulator de tip deepfake, mai exact materiale video generate cu ajutorul inteligenţei artificiale, cu scopul de a discredita un candidat la alegerile prezidenţiale. Ca urmare, contul a fost raportat către reprezentanţii platformei.
”Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile specializate, informează că, în cadrul activităţilor de monitorizare a mediului online, a fost identificat contul @memefacator (preafericitul), pe platforma TikTok, pe care au fost publicate materiale video generate cu ajutorul inteligenţei artificiale. Aceste materiale conţin elemente de dezinformare, fiind utilizate tehnici de tip deepfake cu scopul de a discredita un candidat la funcţia de Preşedinte al României. Având în vedere gravitatea conţinutului, contul a fost raportat către reprezentanţii platformei în vederea prevenirii propagării materialelor de natură să afecteze ordinea publică şi integritatea procesului electoral”, a transmis, duminică după-amiază, MAI.
Prezența totală la urne la ora 12:00 este 25,53. Aproape 4,6 milioane de români au votat până acum.
În urmă cu două săptămâni, la primul tur, până la această oră prezența era de 19,54%.
Fostul președinte al României Klaus Iohannis a votat în Sibiu.
„De fiecare dată când votăm este important, dar de data aceasta votăm chiar pentru direcția pe care o va lua România în anii care urmează. Dacă ne uităm la datele economice, PIB-ul s-a dublat în 10 ani. Din păcate, nu toți, am beneficiat de aceasta creștere. România este acum o țară respectată în UE, în lume. Eu cred că acest parcurs foarte bun trebuie continuat. Locul României este clar în Uniunea Europeană. Asta este lumea noastră și nu alta. Alternativă ar fi tristă, ar fi izolare, ar fi pierderea bunăstării. Ați văzut că după primul tur am pierdut câteva miliarde de euro, pentru că s-a prăbușit cursul”, a declarat Klaus Iohannis, după ce a votat.
Un bărbat de 75 de ani din Burila Mare, județul Mehedinți, a murit duminică dimineață în cabina de vot, la secția nr. 128. I s-a făcut rău în timp ce își exercita dreptul la vot. Echipajele medicale sosite la fața locului nu au reușit să-l salveze. Procesul electoral a fost temporar întrerupt, dar ulterior reluat. Trupul neînsuflețit a fost transportat pentru necropsie, iar poliția investighează circumstanțele decesului.
Un bărbat în vârstă de 55 de ani, din Pitești, a sunat la 112, în această dimineață, sesizând că, la secția de votare nr. 18 din Pitești, pe listele electorale ar figura părinții săi, care sunt decedați.
La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Secției Nr. 2 Poliție Pitești. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că persoanele menționate pe lista electorală sunt altele, cu același prenume, dar fără legătură cu părinții reclamantului.
Sesizarea s-a dovedit a fi neîntemeiată, iar bărbatul a fost sancționat contravențional conform prevederilor OUG 34/2008.
În final s-a stabilit că persoanele despre care s-a făcut sesizarea aveau doar același prenume și alt nume de familie.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, la ieşirea din secţie, că a votat explicit pentru calea europeană a României.
"Dragi clujeni, dragi români, la 18 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, astăzi, practic, avem un referendum pentru menţinerea României în UE sau pentru deschiderea uşii ieşirii României din UE. Astăzi este un referendum pentru a menţine în continuare direcţia spre vest sau a ne reîntoarce la est. Eu am votat fără echivoc, direct şi explicit calea europeană, pentru că este singura cale care în întreaga noastră istorie s-a validat ca fiind una care să ne aducă pace, democraţie, libertate de mişcare şi acces spre prosperitate", a spus Emil Boc, citat de Agerpres.
Reprezentanţii Centrului Judeţean de Comunicare (CCJ) Vaslui au anunţat, duminică dimineaţă, că structurile MAI din judeţ au fost sesizate cu privire la trei posibile incidente electorale legate de continuarea propagandei electorale.
Unul dintre incidente nu s-a confirmat, iar alte două sunt în curs de verificare.
Un observator la o secţie de votare din Singureni (judeţul Giurgiu) semnalează, într-o postare pe Facebook, că nici Operatorul de Tabletă şi nici preşedintele biroului secţiei de votare sau locţiitorul acestuia nu verifică identitatea celui care votează, precizând că a fost depusă sesizare la BEC.
”În procesul electoral STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi-a făcut treaba şi avem în timp real update şi documente eligibile pentru vot. Problema observată la prima oră este că Operatorul de Tabletă şi nici Preşedintele / Locţiitorul NU verifică identitatea omului care votează!”, anunţă pe Facebook, Marian Rădună, co-fondator şi producător la Rezistenta TV, semnalând situaţia constatată la o secţie de votare din Singureni, judeţul Giurgiu.
El susţine că astfel unii alegători ”se pot plimba lejer cu cărţile de identitate”, potrivit News.ro.
George Simion și Călin Georgescu nu au fost lăsați să dea declarații în secția de votare din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Mogoșoaia, iar acum Poliția Ilfov a oferit detalii despre eveniment.
Prezența la vot la ora 10 este de 13,78%. Aproape 2,5 milioane de români au mers la urne să își aleagă viitorul președinte.
Procentul este unul mai mare față de primul tur, când doar 10,14% dintre români ieșiseră la vot.
Un politician a oferit alcool unor alegători pentru a-i determina să voteze un anumit candidat la alegerile prezidențiale, în Brăila, potrivit poliției.
„O politică a Moscovei care constant, prin vectori de imagine sau analiști, au blamat ultimii 20 de ani. O să spun că nu-s buni. Adică sunt exact anii când am fost în NATO și în UE. Probabil că astăzi se va pronunța poporul dacă a fost bine sau nu. Dacă opțiunea va fi pro-Moscova se va vota un candidat, dacă opțiunea va fi pro-atlantică se va vota alt candidat. E o zi decisivă”, a declarat Traian Băsescu, după ce a votat.
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a votat duminică la o secţie din Mogoşoaia, împreună cu Călin Georgescu.
Două posibile incidente au fost semnalate sâmbătă şi pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică, informează Centrul de Comunicare Judeţean Gorj.
Potrivit sursei citate, unul dintre acestea a fost despre continuarea propagandei electorale.
"Pe timpul nopţii, nu au fost în incidente care să vizeze securitatea sediilor secţiilor de votare, iar în această dimineaţă, efectivele Ministerului Afacerilor Interne, care au asigurat măsurile de protecţie, le-au predat preşedinţilor birourilor electorale, cu sigiliile intacte. Pe parcursul zilei de ieri şi al nopţii, structurile MAI au fost sesizate cu privire la două posibile incidente, unul dintre acesta fiind despre continuarea propagandei electorale. Aproximativ 1.000 de angajaţi ai MAI vor asigura climatul normal de siguranţă la nivelul judeţului Gorj, protecţia celor 334 de secţii de vot şi verificarea sesizărilor cu privire la posibile incidente electorale", au anunţat reprezentanţii Centrul de Comunicare Judeţean Gorj, potrivit Agerpres.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declarat, la ieşirea din secţia de votare, că a votat pentru opţiunea cea mai bună pentru România.
"Am votat pentru acel candidat care în percepţia mea este opţiunea bună, este alegerea bună pentru România, pentru comunitatea maghiară şi pentru anii care urmează. Îi rog pe toţi cei care n-au fost la vot, care se mai gândesc, să meargă, să voteze pentru viitorul fiecărui om, fiecărei familii, pentru viitorul copiilor şi nepoţilor şi să nu lăsaţi să decidă alţii în locul vostru", a spus Kelemen Hunor la ieşirea din secţia de votare.
El a mai spus că speră ca "începând de mâine, România va continua acel parcurs european pe care s-a angajat acum 35 de ani"
El a votat duminică la secţia de votare nr. 143 din cadrul Colegiului Naţional Unitarian "Janos Zsigmond" din Cluj-Napoca.
Nicuşor Dan a venit la secţia de votare împreună cu partenera sa, Mirabela Grădinaru.
Nicuşor Dan a declarat jurnaliştilor, la ieşirea din secţia de votare, că a votat pentru schimbarea care să aducă prosperitatea şi nu schimbarea care să aducă aventură.
„Acum două săptămâni, românii au votat schimbare. Întrebarea este care schimbare? Am votat pentru o direcție european si pentru o colaborare bună pentru partenerii noștri europeni și nu pentru izolarea României. Am votat pentru o schimbare care sa aducă prosperitate şi nu una care să aducă aventură şi descurajarea investiţiilor în România Invit românii să iasă la vot”, a declarat Nicușor Dan, care și-a exercitat dreptul la vot în Făgăraș, orașul natal.
Au fost 76 de posibile incidente înaintea votului, petrecute în noaptea de sâmbătă spre duminică. Mai mult de jumătate dintre acestea au vizat continuarea propagandei electorale, a informat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a votat duminică. el declarând că a votat fiind conştient de importanţa acestui vot. El a precizat că decizia pe care cetăţneii o vor lua va avea efecte asupra vieţilor copiilor şi nepoţilor noştri. ”Folosiţi acest drept pe care l-am câştigat, dreptul de a vota!”, a fost îndemul lui Bolojan.
Candidatul AUR la prezidențiale George Simion a votat la Școala Gimnazială Nr. 1 din Mogoșoaia. „Am votat împotiva nedereptăților făcute poporului român. Am votat împotriva umilințelor la care surorile și frații noștri au fost supuși în interiorul granițelor și pretutindeni. Am votat împotriva abuzurilor și sărăciei”, a declarat George Simion.
Premierul interimar Cătălin Predoiu a declarat că a votat, duminică, pentru o Preşedinţie care să consolideze rolul României în lume şi să dezvolte parteneriatele euroatlantice.
"Am votat cu gândul la locuri de muncă, la investiţii, la bunăstarea cetăţenilor români. Am votat, de asemenea, pentru o Preşedinţie care să consolideze şi să dezvolte rolul României în lume, în Uniunea Europeană şi să dezvolte parteneriatele euroatlantice pe care România le are. Am votat cu gândul la o Preşedinţie care să ne reprezinte cu demnitate în lume, de care să nu ne fie ruşine, de care să fim mândri cu toţii", a afirmat Cătălin Predoiu, după ce s-a prezentat la urne la o secţie din Capitală.
El a îndemnat toţi cetăţenii români să participe duminică la vot.
"Este un moment de răscruce în istoria noastră. Îi îndemn să participe cu calm şi să-şi exercite votul cu legalitate şi civilitate, în respect pentru ceilalţi cetăţeni, în respect pentru România", a subliniat Predoiu.
În acest moment, prezența la vot în țară este de 5,33%. Peste 959.000 de persoane au votat până acum.
Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieșirea de la urne, la nivel național, la alegerile prezidențiale de duminică.
Potrivit Biroului Electoral Central, vor efectua exit-poll-uri, la nivel național: Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE; Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS și ARA Public Opinion.
Operatorii de sondaj au acces, în baza acestei acreditări, în imobilele în care funcționează secțiile de votare, în curțile acestora, în intrările în curți, în jurul sediilor secțiilor de votare, precum și pe străzi și în piețe publice până la o distanță de 500 metri, fără a avea acces în interiorul încăperilor în care sunt organizate secțiile de votare.
Votul la al doilea tur al alegerilor prezidențiale se poate prelungi atât la secțiile din țară, cât și în străinătate pentru cei aflați la rând la ora la care urnele ar trebui să se închidă.
Atât în cazul secțiilor de votare din străinătate, cât și în cazul celor din țară, la ora locală 21:00 sau la ora locală a României 21:00, după caz, doi membri ai biroului electoral al secției de votare, desemnați de către președintele respectivului birou electoral, verifică dacă în sediul secției și/sau în afara acestuia se află alegători care stau la rând pentru a-și exercita dreptul de vot.
Un număr de 299 de acreditări au fost eliberate de Autoritatea Electorală Permanentă asociaţiilor şi fundaţiilor, jurnaliştilor străini şi observatorilor internaţionali, pentru observarea alegerilor prezidenţiale din România.
Potrivit AEP, 87 de jurnalişti străini au fost acreditaţi pentru observarea alegerilor prezidenţiale din ţara noastră.
Sunt acreditaţi jurnalişti de la: Sky News, Agence Presse, MTVA, Action Press International, Agencia EFE, EPA Images, Associated Press, Spanish National Radio (RNE), Getty Images, Reuters şi Reuters News Agency, Radio Internationale (RFI), 24, BBC, Radio Toronto International, Nova TV Bulgaria, Teleradio Moldova, Europa Liberă Moldova, Euronews Serbia, SIPA Press, Politiken, IPN, Pro TV Chişinău, TVR Moldova, UATV/Freedom TV channel.
Aproximativ 43.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor menţine siguranţa publică şi vor asigura protecţia secţiilor de vot în ziua alegerilor.
Ministerul Afacerilor Interne a precizat că, duminică, aproximativ 43.000 de angajaţi vor asigura cercetarea sesizărilor privind posibile incidente electorale, precum şi protecţia secţiilor de vot şi menţinerea climatului normal de siguranţă publică.
A început votul în turul II prezidențial. Aproape 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi, astăzi, la urne pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii cinci ani dintre cei doi candidaţi ajunşi în cursa finală pentru Cotroceni.
În România sunt deschise 18.979 de secţii de votare, potrivit Autorităţii Electorale Permanente. În Capitală vor fi deschise 1.289 de secţii. Românii cu drept de vot din diaspora vor vota în 965 de secţii.
Rezultatele din primul tur al alegerilor prezidențiale sunt următoarele:
George Simion a obținut un total de 3.862.761 voturi, reprezentând 40,96% din sufragii, dintre care 587.190 au fost exprimate de românii din străinătate.
Nicușor Dan a strâns 1.979.767 voturi (20,99%), cu 247.388 provenind din diaspora.
Crin Antonescu a obținut 1.892.930 voturi (20,07 %), dintre care 65.270 voturi au fost exprimate în străinătate.
Victor Ponta a obținut 1.230.164 voturi (13,04 %), dintre care 23.188 voturi au fost exprimate în străinătate.
Elena Lasconi a obținut 252.721 voturi (2,68 %), dintre care 31.508 voturi au fost exprimate în străinătate.
Nicușor Dan, cunoscut pentru activitatea sa academică în matematică și activitatea sa civică, a ajuns în prim-planul politicii românești odată cu alegerea sa ca primar general al Capitalei.
Cariera sa reflectă o orientare pragmatică și orientată spre soluții tehnice, calități care pot atrage alegători interesați de eficiență istrativă și stabilitate guvernamentală.
Înainte de a păși în politică, Dan s-a remarcat prin implicarea activă în societatea civilă, axându-se pe dezvoltarea urbană sustenabilă și pe combaterea corupției – teme centrale în discursul său public.
La alegerile prezidențiale din 2025, în primul tur, Nicușor Dan a obținut un rezultat solid, clasându-se pe poziția a doua și devansându-l pe Crin Antonescu, cu 1.979.767 voturi (20,99%), cu 247.388 provenind din diaspora.
Programul electoral al lui Nicușor Dan include redesenarea istrativă a țării în funcție de polii de creștere, precum și reforma electorală și desemnarea judecătorilor Curții Constituționale a României (CCR) doar din rândul magistraților cu o anumită experiență.
George Simion este liderul emblematic al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), un partid care a reușit să se impună rapid în scena politică românească. Sub conducerea sa, AUR a cunoscut o ascensiune spectaculoasă, reflectând dorința unei părți importante a populației de a se orienta către alternative politice în afara sistemului tradițional.
Simion și-a început activitatea în spațiul public ca activist civic, susținând cu ardoare unirea României cu Republica Moldova – o temă care rămâne centrală în discursul său politic. Candidatul afișează valori naționaliste, în special ideea de unitate națională.
Această orientare a devenit temelia platformei politice a lui Simion, oferindu-i coerență în fața electoratului naționalist și conservator.
În alegerile prezidențiale din 4 mai 2025, George Simion a obținut un scor remarcabil, clasându-se pe primul loc cu peste 41% din voturile exprimate. Acest rezultat confirmă sprijinul larg de care se bucură și îl plasează în poziția de favorit pentru cursa către președinția României.
Programul electoral al lui George Simion include, printer altele, promisiuni de a expune adevărul despre anularea alegerilor din 2024 și de a milita pentru drepturile românilor din țară și din afara granițelor Uniunii Europene.
Pentru a participa la alegeri, cetățenii trebuie să fie corect informați, să dețină un act de identitate valabil și să respecte regulile impuse de autoritățile electorale. Românii, fie din țară, fie din străinătate, pot accesa toate detaliile necesare despre procesul de vot. Este esențial să consulte calendarul alegerilor prezidențiale 2025 și procedurile aferente. Votul se desfășoară între orele 7:00 și 21:00, cu prelungire până la 23:59 pentru cei deja prezenți în secție.
Pentru a facilita identificarea secției de votare, Autoritatea Electorală Permanentă pune la dispoziție Registrul Electoral – o platformă online unde, introducând Codul Numeric Personal (CNP), fiecare cetățean poate afla unde este arondat pentru vot.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Sursa: StirilePROTV
Etichete: rezultate alegeri,
Dată publicare: 18-05-2025 21:08
Articol recomandat de sport.ro