POLITICO: Transilvania, bântuită de frică. „Unii oameni sunt amenințați că dacă nu votează pentru ND vor fi concediați”

George Simion și Nicusor Dan
Inquam Photos / Codrin Unici / George Călin

Locul de naștere al României moderne își pierde încrederea în politică, la 36 de ani de la căderea comunismului, pe fondul amenințărilor cu represalii la alegerile dure de duminică, scriu jurnaliștii de la POLITICO într-o analiză.

Printre defileele adânci ale râurilor și versanții acoperiți de păduri ai Transilvaniei, casă a lupilor, urșilor și poveștilor populare cu vampiri, un spirit întunecat și distructiv începe să se agite, scrie POLITICO.

În 1918, România modernă a fost fondată atunci când Transilvania a intrat într-o uniune oficială cu restul țării în cadrul unei adunări în cetatea fortificată de la Alba Iulia, un vechi oraș roman care este acum centrul sărbătorilor unificării naționale din luna decembrie a fiecărui an.

Istoria zbuciumată a țării de atunci a fost definită de perioade de dictatură brutală, mai întâi sub fasciști și apoi prin teroarea totalitară impusă de poliția de securitate a statului, Securitatea, în timpul dictaturii comuniste de 24 de ani a lui Nicolae Ceaușescu.

Revoluția violentă din 1989 a captat atenția lumii atunci când Ceaușescu și soția sa Elena au fost împușcați mortal, marcând o imagine definitorie a sfârșitului epocii Războiului Rece.

Citește și
prezenta 21
LIVE TEXT| Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Nicușor Dan a câștigat în fața lui George Simion, în țară

Cu toate acestea, 36 de ani mai târziu, democrația din România este în mare dificultate, pe fondul unei crize continue a costurilor de trai, cu o inflație de aproape 5 %.

În cadrul alegerilor prezidențiale cu miză mare care au loc duminică, mulți dintre locuitorii mândri ai județului Alba doresc să distrugă din nou sistemul lor politic, considerându-l corupt iremediabil.

"Îi spunem calamarul mare pentru că are tentacule peste tot - doar cei de sus au profituri", spune Dragoș, care s-a născut cu câteva luni înainte de revoluție și acum face taxi. "Democrația a fost doar un nume. Suntem încă sub comunism - în toate privințele".

Atitudinea sa este una comună. Localnicii devin furioși când vorbesc despre modul în care politicienii le-au trădat țara. Ei se tem și disprețuiesc funcționarii din vechile partide politice, care controlează numirile în instituțiile și întreprinderile locale - favorizând uneori prietenii sau relațiile de familie pentru cele mai bune locuri de muncă.

Politicieni "anti-sistem"

Într-un fel, alegerile de duminică sunt expresia perfectă a crizei de credință care a cuprins sistemul politic din România: Pentru prima dată din 1989, niciunul dintre cei doi candidați la președinție nu provine din unul dintre principalele partide politice care au guvernat mai mult sau mai puțin continuu de la Revoluție.

Ambii concurenți pretind că sunt politicieni "anti-sistem" care vor aborda corupția de sus în jos.

Dar aici se termină asemănările. Aceasta a fost o campanie intensă care a împărțit deja țara în două. Cursa pare strânsă. Ambele tabere au fost deja acuzate de campanie neloială - chiar înainte de a se cunoaște rezultatul.

Favoritul, care s-a clasat pe primul loc în primul tur al cursei prezidențiale în urmă cu două săptămâni, este George Simion, în vârstă de 38 de ani, reprezentant al dreptei dure. Un naționalist mândru și percutant, acesta a vorbit despre reunirea României cu Moldova vecină, copiind în mod conștient cartea de joc a lui Donald Trump (purtând chiar propria sa șapcă roșie MAGA). El a promis, de asemenea, să pedepsească figurile corupte ale establishmentului care le-au refuzat românilor drepturile lor democratice (și a emis amenințări împotriva criticilor din mass-media din alte părți).

Adversarul său, Nicușor Dan, este primarul independent blând și centrist al Bucureștiului, capitala cultă aflată la 354 de kilometri distanță de peisajele gotice din Alba, în câmpia blândă și uniformă din sudul României.

Este o confruntare între moderație și populism care rezonează cu același ritm care animă luptele politice din Europa și nu numai - din America până în Germania, Franța, Țările de Jos, Regatul Unit și Italia. O mare parte dintre alegători doresc o schimbare și sunt pregătiți de ce e mai rău pentru a o obține.

Revolta dreptei

Anul trecut, dreapta din România a crezut că a venit momentul ei.

Dar ultranaționalistul Călin Georgescu - care a simpatizat cu Moscova și a fost sceptic cu privire la NATO și la înarmarea Ucrainei - a fost împiedicat de instanțe, deși a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale.

Pe fondul acuzațiilor de interferență generalizată din partea puterilor străine (a se citi Rusia) și a unei campanii TikTok care a ridicat suspiciuni, Curtea Constituțională a anulat întregul curs electoral și a ordonat o reluare, care are loc duminică.

Dar, în ciuda acestor presupuse amenințări străine, pentru mulți români - chiar și pentru cei care nu-l simpatizau pe Georgescu - adevăratul dezastru democratic a fost această hotărâre judecătorească, care a anulat votul. Georgescu nu candidează la reluarea alegerilor și se confruntă cu o anchetă penală cu privire la activitățile sale. Dar Simion spune că vrea să îl facă pe Georgescu prim-ministru.

"Acest Simion este cea mai bună opțiune pentru că este capabil să demoleze totul, să distrugă totul. Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla cu Simion? De ce mai vrei să trăiești cu ceilalți tipi? Ce naiba se întâmplă? Suntem cu toții idioți", spune Dragoș.

Dragoș spune că propria lui soție nu este de acord cu el. Ea se teme de ceea ce s-ar putea întâmpla sub conducerea lui George Simion, un fost huligan din galeriile de fotbal cu un comportament de bătăuș și o gură pregătită pentru insulte. Dragoș refuză să își spună numele de familie, îngrijorat că divizarea va declanșa mai multe dispute acasă.

Reticența sa de a-și face publică identitatea politică este departe de a fi unică. Trecutul totalitar al României persistă în mințile generațiilor mai în vârstă, iar acele "tentacule" ale relațiilor corupte dintre partid și afaceri se întind adânc în multe aspecte ale vieții. Teama de poliția secretă poate că a dispărut, dar dezbaterea politică din zilele noastre încă pare riscantă, ca și cum ar putea costa locurile de muncă ale oamenilor, precum și prieteniile lor.

(...)

În primul tur al alegerilor de acum două săptămâni, la care au participat 11 candidați, 55% dintre alegătorii din Zlatna l-au susținut pe Simion.

Georgeta, 38 de ani, spune că îl vrea pe Simion președinte, ca să-l poată aduce înapoi pe Georgescu. "Dan nu poate face nimic", spune ea. "Eu îl vreau pe Georgescu. De aceea îl votez pe Simion. Călin Georgescu are coloană vertebrală și Simion se uită la el ca la un exemplu. Trebuie doar să avem răbdare și Georgescu va fi ales".

Andreea, 28 de ani, se enervează brusc. "Simion este prea extremist", spune ea. "El are atât de multă influență din cauza lui Georgescu. Există o mulțime de dezinformări și imagini care nu sunt legitime. Simion vrea să fie președinte, dar nu am auzit niciodată să fi făcut ceva. Primește voturi doar pentru că spune că îl va face pe Georgescu prim-ministru".

Nici ei și nici prietenul lor nu vor să își dea numele complet, discutând despre politică. "Acesta este un oraș mic. Unii oameni sunt amenințați că dacă nu votează pentru Nicușor Dan vor fi concediați", spune "Liliana", în vârstă de 49 de ani, așa cum a cerut să fie cunoscută. "Mi-e teamă că vor exista repercusiuni, că autoritățile mă vor hărțui dacă spun că votez pentru Simion".

Această conspirație a tăcerii face mult mai dificilă judecarea modului în care decurge campania.

Articolul integral, pe POLITICO.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
Citește și...
Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora. Cea mai mare prezență din istorie. Au votat peste 1,6 milioane de români
Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora. Cea mai mare prezență din istorie. Au votat peste 1,6 milioane de români

Procesul de votare pentru turul doi al alegerilor prezidențiale 2025 s-a încheiat. În cele trei zile s-a înregistrat o prezență record la vot în străinătate, după ce au votat peste 1,6 milioane de români.

LIVE TEXT| Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Nicușor Dan a câștigat în fața lui George Simion, în țară
LIVE TEXT| Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Nicușor Dan a câștigat în fața lui George Simion, în țară

Alegeri prezidențiale 2025. Duminică, 18 mai, românii merg la urne pentru a-și exprima votul pentru alegerea președintelui României. În turul doi al alegerilor prezidențiale au ajuns candidații George Simion și Nicușor Dan.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Până la ora 21:00 au votat 11,6 milioane de alegători, adică 64,72%
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Până la ora 21:00 au votat 11,6 milioane de alegători, adică 64,72%

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Până la ora 21:00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, 11.641.866 de alegători, potrivit datelor Autorității Electorale Permanente.

Rezultate EXIT-POLL, alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Primele cifre, publicate de Știrile PRO TV
Rezultate EXIT-POLL, alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Primele cifre, publicate de Știrile PRO TV

Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale din România 2025, turul al doilea, vor fi făcute publice duminică seara, la ora 21:00, la exit poll. Rezultatele pot fi urmărite în timp real pe Știrile PRO TV.

Alegeri pe litoral. Buletinele de vot au fost suplimentate în stațiuni. În Vama Veche, cele mai multe buletine
Alegeri pe litoral. Buletinele de vot au fost suplimentate în stațiuni. În Vama Veche, cele mai multe buletine

Pentru că duminică se anunță vreme frumoasă la malul mării, sunt români care petrec ziua pe litoral. În multe stațiuni a fost suplimentat numărul buletinelor de vot, pentru cei care vor să treacă și pe la urne. 

Recomandări
Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României
Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României

Judecătorii Curții Constituționale au confirmat şi validat, joi, rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Astfel, Nicușor Dan este președintele României.

Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion

Expert Forum a prezentat situația veniturilor și cheltuielilor din cele două săptămâni de campanie pentru turul secund al alegerilor prezidențiale. 

Ploi torențiale, vijelii și grindină în jumătate de țară. Județele în care ANM a emis cod galben
Ploi torențiale, vijelii și grindină în jumătate de țară. Județele în care ANM a emis cod galben

Meteorologii anunţă că, până luni seară, în cea mai mare parte a ţării se vor semnala ploi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului.