Reuters: Blocarea candidaturii lui Georgescu riscă alimentarea tulburărilor interne și tensionarea parteneriatului cu SUA

Blocarea candidaturii lui Călin Georgescu riscă să alimenteze tulburările interne şi să tensioneze parteneriatul strategic al României cu SUA, scrie Reuters într-un material explicativ în care detaliază cum s-a ajuns la această situaţie şi ce poate urma.
Autorităţile române i-au interzis candidatului Călin Georgescu, considerat extremist și pro-rus, să participe la alegerile prezidenţiale din mai, determinându-l pe acesta să conteste decizia la Curtea Constituţională. Cu atât mai mult, România, membră a NATO şi a Uniunii Europene, urmează să repete alegerile prezidenţiale în două tururi, pe 4 şi 18 mai, după ce Curtea Constituţională a anulat scrutinul iniţial din decembrie, în urma acuzaţiilor de amestec rusesc în favoarea lui Georgescu.
De când alegerile au fost anulate, la 6 decembrie, mitingurile pro-Georgescu au fost până acum de mică amploare, dar vocale, arată Reuters, preluată de news.ro. După interdicţia emisă duminică de Biroul Electoral Central, câteva sute de susţinători au distrus pavaje şi au incendiat coşuri de gunoi în Bucureşti.
Anularea alegerilor a plasat, de asemenea, România în centrul unei dispute între istraţia preşedintelui american Donald Trump şi ţările europene cu privire la modul în care ar trebui definite valorile democratice, menţionează agenţia de presă.
Reacțiile istrației Trump
Mai mulţi membri ai istraţiei Trump - în special vicepreşedintele JD Vance şi miliardarul Elon Musk - au declarat că anularea alegerilor este un exemplu de suprimare de către guvernele europene a libertăţii de exprimare şi a oponenţilor politici. În schimb, diplomaţii europeni şi-au exprimat sprijinul pentru independenţa instanţelor româneşti.
Georgescu i-a lăudat atât pe Trump, cât şi pe preşedintele rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, opoziţia sa faţă de creşterea cheltuielilor europene pentru apărare - un lucru cerut de Trump - şi faţă de bazele militare NATO din România ar fi un potenţial factor iritant în relaţiile viitoare cu SUA, dacă va deveni vreodată preşedinte, notează Reuters.
Analiştii au afirmat, de asemenea, că a-i permite lui Georgescu să candideze la preşedinţie prezintă riscuri mai mari decât blocarea candidaturii sale, deoarece ostilitatea sa faţă de NATO şi UE şi opoziţia sa faţă de acordarea de ajutor militar Ucrainei ar răsturna complet calea pro-occidentală actuală a României într-un moment geopolitic dificil pentru Europa.