A murit Mario Vargas Llosa, unul dintre marii romancieri ai lumii, laureat cu Premiul Nobel pentru literatură. Avea 89 de ani

Mario Vargas Llosa, unul dintre cei mai mari romancieri din toate timpurile, a murit pașnic la Lima, înconjurat de familia sa. Scriitorul laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură avea 89 de ani.
Mario Vargas Llosa, autorul peruano-spaniol laureat al Premiului Nobel a cărui activitate s-a concentrat pe relele totalitarismului și care a candidat cândva la președinte, a murit duminică la vârsta de 89 de ani, potrivit familiei sale, scrie CNN.
„Cu profundă durere anunțăm că tatăl nostru, Mario Vargas Llosa, a murit în mod pașnic la Lima astăzi, înconjurat de familia sa”, a transmis fiul său, Álvaro Vargas Llosa, pe rețeaua X.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Vargas Llosa va fi amintit cel mai bine pentru romane precum „Conversație în catedrală” (1969), „Războiul sfârșitului lumii” (1981) și „Mătușa Julia și scenaristul” (1977), care a fost adaptată pentru lungmetrajul din 1990 „Tune in Tomorrow”, cu Barbara Hershey și Keanu Reeves.
În 2010, Mario Vargas Llosa a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură pentru ceea ce academia suedeză a numit „cartografia sa a structurilor puterii și imaginile sale tranșante ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individului”.
În declarația lor de duminică, cei trei copii ai romancierului au spus că „plecarea lui Vargas Llosa va întrista rudele, prietenii și cititorii săi din întreaga lume”.
„Dar sperăm că ei vor găsi mângâiere, ca și noi, în faptul că s-a bucurat de o viață lungă, aventuroasă și fructuoasă și că lasă în urma lui o muncă care îi va supraviețui”, au spus aceștia.
Vargas Llosa își va fi lua rămas bun de la familia și prietenii săi apropiați la un eveniment privat, se mai arată în comunicat.
Președintele Peru, Dina Ercilia Boluarte Zegarra, și-a exprimat condoleanțe familiei Vargas Llosa, semnând o postare pe rețelele de socializare cu mesajul „Odihnește-te în pace, ilustru peruan din toate timpurile”.
"Geniul său intelectual și vastul său corp de muncă vor rămâne o moștenire veșnică pentru generațiile viitoare. Exprimăm cele mai profunde condoleanțe familiei, prietenilor și lumii literaturii", a declarat biroul prezidențial al Peru într-o declarație pe X.
Născut în Arequipa, sudul Peru, Vargas Llosa și-a petrecut primii ani în Cochabamba, Bolivia, unde bunicul său a fost consul peruan, înainte de a urma o școală militară și Universitatea Națională San Marcos din capitala peruană Lima.
În 1952, el a publicat prima sa lucrare, o piesă numită „La guide del Inca”, iar în curând a devenit un colaborator regulat al presei literare peruane.
A pierdut alegerile prezidențiale din Peru în fața luii Fujimori
Vargas Llosa a lucrat ca jurnalist și radiodifuzor și a urmat cursurile Universității din Madrid înainte de a se muta la Paris.
În 1963 a publicat primul său roman, „La ciudad y los perros” – cunoscut drept „Timpul eroului” – cu mare succes. În cele din urmă, a fost tradus în zeci de limbi. A fost urmat de romane precum „Casa verde” (1966) și „Căpitanul Pantoja și serviciul special” (1973).
După perioade la Londra, unde a ținut prelegeri la King’s College, Statele Unite, unde a petrecut un an ca scriitor în rezidență la Universitatea de Stat din Washington și Barcelona, s-a mutat înapoi la Lima în 1974. O colecție tradusă a eseurilor sale a fost publicată în engleză în 1978.
În 1990, Vargas Llosa a candidat pentru președinția Peru, pe o platformă a ceea ce el a numit liberalismul clasic – o credință în inițiativa individuală, lipsită de amestecul statului.
După ce a pierdut alegerile în fața candidatului străin Alberto Fujimori în al doilea tur, s-a mutat în Spania, devenind cetățean spaniol în 1993. A câștigat Premiul Cervantes, un prestigios premiu literar spaniol, un an mai târziu.
Marioa Vargas Llosa a spus la primirea Nobelului că și-a construit geniul literar prin muncă
Romanele ulterioare au inclus „Sărbătoarea caprei” în 2000 și „Fata rea” în 2006.
Când Vargas Llosa a primit Premiul Nobel în 2010, el le-a spus organizatorilor într-un interviu că s-a inspirat de la scriitorul z Gustave Flaubert, „pentru că a reușit, nefiind un geniu înnăscut, să-și construiască geniul prin efort, angajament, perseverență, disciplină”.
Vargas Llosa a mai dezvăluit cum credea că literatura și politica sunt legate.
„Sunt convins că, de exemplu, cultura democratică, cultura bazată pe libertate, pe respectarea drepturilor omului, a fost ceva posibil pentru că am avut oameni sensibilizați de artă, de literatură, de cultură în general, de suferințele, nedreptățile, inegalitățile, abuzurile care au fost atât de extinse în viața reală”, a spus el.
„Așadar, cred că literatura este o plăcere, dar este și un instrument foarte important pentru a avansa în viață”.