Apare „TGV-ul oltenesc”. Ce viteză va avea trenul București-Craiova și care sunt stațiile care se vor desființa

Ministerul Transporturilor plănuiește lansarea unui veritabil TGV oltenesc – un tren de mare viteză care va circula cu 200 km/h între Craiova și București. Valoarea proiectului este de peste 2 miliarde de euro.
Ministerul Transporturilor a înaintat Executivului două proiecte de Hotărâri de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului privind modernizarea căii ferate București-Craiova, scrie Club Feroviar.
La finalizarea sa, pe cea mai mare parte a traseului București-Craiova trenurile vor putea circula cu 200 km/h, ceea ce va da astfel naștere unui veritabil TGV (Train de Grande Vitesse) oltenesc. Prin sistematizarea stațiilor CFR și a haltelor de pe parcurs, stațiile Zăvestreni și Atârnați se vor desființa.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Modernizarea căii ferate București-Craiova se va face în două etape. Prima este ”Modernizarea liniei de cale ferată București Nord – Craiova, Subsecțiunea 1: București Nord – Roșiori Nord” și vizează modernizarea a 95,5 kilometri de cale ferată. Proiectul cu o valoare totală de 11.067.593 mii lei (peste două miliarde de euro), din care lucrările propriu-zise de construcții montaj reprezintă 6.816.705 mii lei (1,4 miliarde de euro), are o durată de execuție stabilită la 3 ani.
Trecerea la 200 km/h, abia după desființarea trecerilor la nivel
În a doua etapă, ”Modernizarea liniei de cale ferată București Nord – Craiova, Subsecțiunea 2: Roșiori Nord – Craiova” presupune lucrări pe un tronson de 108,53 km. Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este stabilită la 13.459.166 mii lei (echivalentul a 2,7 miliarde de euro), din care lucrări de construcții montaj (inclusiv TVA) – 7.711.517 mii lei (1,5 miliarde de euro). În acest caz, durata de execuție a investiției este de 5 ani.
”Modernizarea/reabilitarea liniei de cale ferată vizează asigurarea vitezei maxime de circulație de 160 km/oră pe o lungime cât mai mare, fără variante de traseu, dar cu posibilitatea de creștere a vitezei la 200 km/oră; elementele geometrice ale traseului în plan pot permite creșterea vitezei de la 160 km/oră la 200 km/h, după desființarea trecerilor la nivel și realizarea de pasaje superioare”, se arată într-o notă de fundamentare.