Artă clasică și digitală la Romanian Creative Week. Instalații interactive și expoziții inedite
Noi expoziții și-au deschis porțile la Romanian Creative Week, organizat la Iași. Artiștii prezenți la festival și-au expus lucrările de artă clasică sau digitală și au vorbit cu publicul. La unele instalații interactive s-a stat la rând.
O instalație care recreează interiorul unui caleidoscop supradimensionat i-a pus pe cei interesați să se așeze la rând. Construcția reprezintă, de fapt, inima.
Femeie: „Când am intrat a fost așa o confuzie plăcută și apoi o eliberare.”
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Unii au lăsat mesaje pentru cei dragi. Între timp, la Palatul Culturii din Iași, oamenii au făcut cunoștință cu arta abstractă. Câteva tablouri de mari dimensiuni le-au dat o adevărată temă de gândire.
Femeie: „Mă duce cu gândul la mare, la un coral. Chestiile astea așa, seamănă cu alge, da!”
Pentru o singură operă, artistul a lucrat chiar și o săptămână pentru a pune cap la cap detaliile.
Miron Schmukle, artist: „Lumea e încântată pentru că le dă curaj și energie bună. Să ne gândim că, indiferent cât e de deprimantă viața, mai există totuși lucruri frumoase.”
Urmează alte vernisaje, conferințe și spectacole de teatru. Publicul este așteptat la festival până pe 25 mai.
Romanian Creative Week a atras mii de turiști în cea de a 4-a zi de festival. Vizitatorii din toată țara au irat obiecte preistorice, dar și expoziții de artă modernă, unde arta se îmbină cu inteligența artificială.
O încăpere stranie le-a atras atentia vizitatorilor, la o expoziție de artă contemporană.
Marlene Herberth, artista: "Am creat o poveste în care intrăm în corpul nostru și încercăm să învățăm să avem încredere totală în știință.
Expoziția se adresează mai multor simturi: de la coloana sonoră, avem lucruri de atins, avem un emoționar, avem o instalație de miros, artista a creat special pentru această expoziție un miros de sînge recreat compus dintr-o moleculă foarte aproape de sângele uman."
Intr-un alt spațiu au fost aduse la un loc arta preistorică, folclorul de acum o sută de ani și arta contemporană.
Băiat: "A fost foarte foarte faină și nici nu mă așteptam de altfel să fii atât de multe exponate. Mi-a plăcut o statuetă acolo, gânditorul de la Târpești e foarte foarte fain. Până la urmă arată de fapt că oamenii din cele mai vechi timpuri aveau interese în crearea a aproape orice."
Fată: "Sunt impresionată. Sincer, fiind studentă la istorie primul lucru la care m-am uitat au fost obiectele Cucuteni și mă bucur foarte mult că sunt puse în valoare."
Mircea Cantor, curator: "Avem obiecte din neolitic de la Muzeul Național de Istorie obiecte de tezaur. Piese care au venit din depozit. Pentru mine mai mult bucuria de a reda publicului ceva ce e foarte valoros ceva ce pot să vadă nefiind intermediat de telefoane"
Într-o altă încăpere, a fost expusă o mână uriașă, din piatră, de 200 de kilograme.
Vladlen Babcinețchi, artist: "Este vorba despre treime. E practic mâna mea că o reprezentare a mainii artistului. Sacrificii, unitate, trinitate. Am încercat să expun ideea de victorie"
In următoarele zile, festivalul va găzdui și numeroase spectacole de dans contemporan.