Descoperire impresionantă în Vaslui: Monede antice și artefacte vechi de aproape 2.000 de ani, găsite într-o pădure
Descoperire notabilă făcută în județul Vaslui. Este vorba despre zeci de monede vechi, dar și bucăți din arme ori unelte vechi de aproape două mii de ani, găsite în pădurile din zonă.
Bărbatul care a dat peste aceste comori spune că la început totul a fost o joacă, dar lucrurile au devenit din ce în ce mai serioase de la o zi la alta.
Viața lui Ion Hotnoga s-a schimbat în momentul în care și-a cumpărat un detector de metale, deși nu a fost niciodată pasionat de istorie. A testat dispozitivul anul trecut, când a pornit la pas prin pădurea de lângă Vinderei - satul în care trăiește.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Pe măsură ce a tot cutreierat împrejurimile, însoțit de un prieten, pagini de istorie au început să iasă la lumină.
Cătălin, localnic: „Chiar dacă nu e cu succes astăzi, poate mâine, poate poimâine. Până să își ia detectorul, nu gândeam că o să merg prin pădure să găsim monede de 2.400 de ani”.
Ion Hotnoga: „Principalele mele descoperiri sunt monedele astea 18, drahme grecești, două topoare celtice, săgeți, topoare, inele, bani mulți am găsit de argint, din epoci diferite, cercei, brățari, de argint, din bronz”.
Deși sceptici inițial, acum localnicii se mândresc și ei cu descoperirile făcute de vecinul lor.
Gheorghe Balan, localnic: „Niciodată nu bănuiam, istoric, nu existau asemenea semne. Zona noastră pe hărți istorice e o zonă albă, pornind de la Antichitate, venind din Evul Mediu”.
Claudia Sandu, profesor: „Valoarea lor confirmă și atestă ideea de continuitate”.
Omul a aflat de pe internet că avea în față adevărate comori și le-a predat muzeelor din zonă.
Gabriel Grecu, specialist: „Pe baza lor putem determina circulația monetară în spațiul Moldovei, într-o anume perioadă. Unele, în funcție de importanța lor, vor putea fi introduse în circuitul expozițional”.
Obiectele găsite până acum vor intra într-un proces de recondiționare. Între timp, bărbatul spune că va continua să colinde dealurile și pădurile din zonă.