Descoperirea uimitoare a unor cercetători într-o junglă din Panama. „Așa ceva nu s-a mai văzut până acum”
Descoperire neașteptată într-o junglă din Panama. O echipă de cercetători – veniți să filmeze maimuțele care folosesc diferite unelte – a descoperit că mai mulți masculi răpesc puii altei specii.
Și asta doar ca să îi poarte după ei și să-i îngrijească.
Imaginile au fost filmate pe o insulă din largul coastelor statului Panama.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Cercetătorii de la un institut american au vrut să filmeze un grup de maimuțe capucin, care folosea unelte din pietre pentru a sparge nuci.
Când au verificat imaginile, oamenii de știință au aflat, cu stupoare, că unii masculi răpesc pui de maimuță urlătoare – o cu totul altă specie – pe care îi poartă cu ei peste tot.
Zoë Goldsborough, Max Planck Institute of Animal Behavior: „Așa ceva nu s-a mai văzut până acum, iar interacțiunile dintre ei se limitează de obicei la joacă sau, mai des, la faptul că maimuțele capucin alungă maimuțele urlătoare sau le hărțuiesc puțin.”
Cercetătorii încă nu știu care este semnificația acestui comportament inedit, dar nu sunt semne de agresiune deliberată.
Primul exemplar, care ar fi recurs la un astfel de gest, a avut o motivație de îngrijire confuză sau un instinct parental, deoarece a manifestat blândețe în interacțiunea cu puii.
Alți patru masculi i-au copiat, apoi, comportamentul.
Zoë Goldsborough, Max Planck Institute of Animal Behavior: „Se pare că acest mascul tânăr care a inițiat comportamentul, Joker, care i-a dus în spate pe primii patru pui, ar fi avut o motivație anume de a-i transporta. Nu a dat dovadă de un comportament iritat față de pui și chiar a avut unele reacții pozitive. Însă indivizii care ulterior au copiat comportamentul de la el par să reacționeze foarte diferit față de pui. Pentru noi pare mai degrabă că imită gestul de a-i purta, fără a fi cu adevărat interesați să interacționeze cu puii în sine.”
Până acum, doar un singur grup de capucini este cunoscut pentru astfel de acțiuni.