Eveniment rutier cu impact la Iași: „Nu credeam că așa de rău e. Am crezut că zbor. Foarte greu a fost”
Sute de pasionați de mașini din regiunea Moldovei și-au dat întâlnire în weekend la Iași, la un eveniment dedicat siguranței la volan.
Au putut ira mașini modificate și au asistat la demonstrații de salvare și simulări de accidente rutiere.
Exercițiile au avut rolul de a-i face pe participanți să conștientizeze pericolul de pe șosele.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Spre exemplu, o mașină ia foc chiar în timpul unui exercițiu al pompierilor din Iași.
Militarii au stins incendiul, nu înainte de a face o demonstrație pentru public, în care au salvat, potrivit scenariului, o tânără blocată în interiorul unei mașini.
Momentul a stârnit reacții în public.
Băiat: „Sunt șofer, era să trec prin așa ceva, dar am avut norocul să nu pățesc... Să lăsăm puțin toată graba asta și viteza și să ajungem toți bine acasă.”
Bărbat: „Un lucru pe care nu-l vezi în fiecare zi... Mi se pare folositor să știi cum se procedează.”
Cei de la Universitatea Tehnică din Iași au construit un simulator de accident, în care oamenii au văzut pe pielea lor cum e să fii implicat în așa ceva.
Fată: „Nu credeam că așa de rău e. Am crezut că zbor. Foarte greu a fost!”
Scopul exercițiului a fost să îi facă pe oameni să conștientizeze importanța purtării centurii de siguranță.
Bărbat: „Să poarte centura de siguranță în primul rând! Pentru că poate salva vieți!”
Au fost și expoziții cu mașini modificate și concursuri dedicate lor. Însă accentul a fost pus pe educația rutieră a tinerilor care au participat.
Dănuț Burlacu, organizator: „Noi am atras foarte mult public prin mașinile de expoziție și le-am îndesat – așa-zis – educația rutieră prin exerciții practice cum sunt cele din spatele meu, dar și prin cele teoretice care au fost la început. Avem și simulatoare de accident frontal, de răsturnare, dar și de conducere sub influența drogurilor. Nici cursurile de prim ajutor nu au lipsit.”
Evenimentul a fost la a doua ediție. Potrivit datelor Poliției Române, anul trecut s-au produs în țara noastră peste 3.800 de accidente rutiere.
Un studiu recent arată că purtarea centurii de siguranță scade șansele de deces într-un accident rutier cu 45–50%.
Datele Eurostat arată că suntem pe locul 2 în topul țărilor cu cea mai mare rată a mortalității rutiere, la un milion de locuitori, după Bulgaria.