Mobilizare națională în Ungaria pentru recuperarea tezaurului de aur din România. Critici dinspre Guvernul Viktor Orban

Ungaria și-a recuperat piesele de tezaur blocate la Târgu Mureș după o adevărată mobilizare națională, care a implicat inclusiv Guvernul Viktor Orban și banca națională. La final, ministrul maghiar al Culturii a criticat România.
Ungaria și-a recuperat piesele de tezaur blocate la Târgu Mureș cu un vehicul blindat al băncii naționale, a anunțat duminică ministrul maghiar al Culturii, Balasz Hanko, care a ținut să critice deschis România pentru această situație, scrie Hirado.
Membrul Guvernului Viktor Orban a anunțat că ”Aurul Principilor” a fost adus în siguranță la Budapesta, ”în ciuda obstacolelor impuse de autorităţile române”, arată sursa citată.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Piesele din tezaurul de aur al Ungariei rămase în România au declanșat o veritabilă operațiune națională între maghiari, cu audieri în Parlament și mobilizarea inclusiv a Băncii Naționale a Ungariei (MNB). Asta pentru că doar banca națională din Ungaria avea în dotare un vehicul blindat care să îndeplinească cerințele impuse de Poliția și Jandarmeria Română, mai scrie agenția maghiară. Vehicul atât de special, încât nu se găsește unul asemănător în România.
Potrivit agenției, piesele din tezaurul Ungariei nu puteau fi transportate între muzeele din România unde erau programate expoziții (de la Târgu Mureș la Sfântu Gheorghe, în acest caz) decât în condiții speciale de securitate, respectiv un vehicul blindat, după cum au transmis Poliția și Jandarmeria organizatorilor. ”Poliţia şi Jandarmeria Română au informat că, potrivit unei hotărâri de guvern din 2012, transportul bunurilor culturale cu o valoare de peste 500.000 de euro trebuie realizat cu un vehicul blindat”, precizează agenția citată.
Tezaurul maghiar de aur, dus de la Tg Mureș la Budapesta cu un vehicul special al Băncii Naționale din Ungaria
Materialul expoziției era însă foarte mare ca volum și nu încăpea în vehicule blindate obișnuite; în plus, piesele de aur puteau fi distruse într-un vehicul blindat normal. Mai mult, tezaurul nu mai putea fi dus nici înapoi în Ungaria din aceleași motive: lipsa măsurilor de securitate la transport impuse de Poliția Română.
În aceste condiții, tezaurul de aur maghiar a rămas blocat la muzeul din Târgu Mureș din noiembrie 2024. Interesant este faptul că piesele de aur au venit în aprilie 2024 din Ungaria în România și au fost deja prezentate la muzeele din Miercurea Ciuc și Târgu Mureș, fără a fi transportate în condițiile de securitate impuse de autoritățile române.
În cele din urmă, ”situaţia a fost rezolvată cu ajutorul Băncii Naţionale a Ungariei (MNB) care a pus la dispoziţie un vehicul blindat ce îndeplinea toate cerinţele impuse de Jandarmeria Română, asigurând şi protecţia corespunzătoare a obiectelor muzeale. Vehiculul şi uşile acestuia erau semnificativ mai mari decât cele ale unui vehicul blindat bancar obişnuit, permiţând depozitarea lăzilor şi containerelor cu obiectele de patrimoniu. De asemenea, vehiculul era echipat cu suspensii speciale cu perne de aer, eliminând riscul ca vibraţiile să deterioreze obiectele fragile – a explicat Koppány Bulcsú Ötvös, directorul Muzeului Judeţean Mureş. Acesta a menţionat că în România nu există un astfel de vehicul blindat”.
”Materialul expoziţiei a fost ambalat în data de 12 ianuarie de experţii Muzeului Naţional al Ungariei şi ai Muzeului Banilor din Budapesta. Pe drumul de întoarcere, până la graniţă, transportul a fost escortat de Jandarmeria Română, iar de acolo până la Budapesta a fost însoţit de autovehicule şi agenţi înarmaţi ai Poliţiei Ungare”, mai scrie Hirado.
”Unde este aurul națiunii?”
Valoarea totală asigurată a expoziţiei era de 14,3 milioane de euro. Atât costurile de asigurare, cât şi cheltuielile de transport către locaţiile din Transilvania au fost acoperite de Banca Naţională a Ungariei.
Într-o interpelare parlamentară, deputatul maghiar István Hiller (Partidul Socialist Ungar) a calificat drept un incident diplomatic cultural fără precedent faptul că expoziţia „Aurul Principilor”, care conţine 324 de piese, inclusiv sute de monede de aur şi argint, bijuterii, veşminte de gală, blazoane şi tăvi din secolele al XVI-XVII, a fost lăsată să intre în România fără probleme de către autorităţile de frontieră române, iar apoi, la momentul transportului de la Târgu Mureş la Sfântu Gheorghe, a fost oprită de aceleași autorităţi.
”Unde se află aceste valori, unde este aurul naţiunii?”, a întrebat deputatul în Parlamentul Ungariei. A fost nevoie de precizări oficiale de la Róbert Zsigó, secretarul de stat al Ministerului Culturii din Ungaria, care a transmis parlamentarilor că ”obiectele de artă nu au fost niciodată în pericol şi nu au fost confiscate de nimeni”.