O mare bancă din România a închis conturile unor ruși care au funcții importante în țara noastră. Cine sunt aceștia

Raiffeisen Bank a închis conturile mai multor cetățeni ruși care locuiesc și lucrează în România, pe fondul războiului declanșat de Kremlin în Ucraina. Rușii ocupau funcții de manageri la companii mari din România și se judecă acum cu banca.
Raiffeisen Bank, una dintre cele mai mari 5 bănci din România și care deține încă operațiuni masive în Rusia, a închis conturile unor cetățeni ruși care locuiesc și lucrează în țara noastră, scrie Profit. Aceștia au dat banca în judecată și au câștigat în primă instanță, dar procesele continuă.
Potrivit sursei citate, doi dintre clienții reclamanți sunt foști șefi de subsidiare locale ale grupului metalurgic rus Mechel, care a deținut mai multe combinate siderurgice în România, unul dintre ei fiind și acum director general la fabrica Industrial Steel Wires Câmpia Turzii, ieșită între timp de sub controlul Mechel. Un al treilea este manager la o firmă IT din țară.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Raiffeisen Bank și-a anunțat în iulie 2023 cei patru clienți ruși, din categoria , că a denunțat unilateral contractele lor cu banca din România. ”Pentru fiecare reclamant în parte au fost închise toate conturile bancare, cardurile de debit și depozitele bancare deținute de reclamanți, respectiv au fost sistate serviciile de internet banking”, se arată în documente consultate de sursa citată.
Judecătorii au is că nu este vorba despre discriminare
Decizia a fost luată într-un moment în care grupul-mamă austriac se confrunta cu presiuni din partea Băncii Centrale Europene (BCE) pentru a ieși de pe piața din Rusia, unde Raiffeisen era cea mai mare instituție de credit occidentală, după agresiunea militară a Moscovei împotriva Ucrainei.
Procesul de vânzare a afacerilor Raiffeisen din Federația Rusă nu a fost finalizat până în prezent.
Banca a justificat rezilierile cu argumente geopolitice și de reglementare, subliniind însă că nu a fost vorba de discriminare pe bază de naționalitate.
Absența discriminării a fost isă și de instanța de judecată, care a refuzat solicitarea reclamanților de a li se plăti pentru asta daune morale simbolice de 10 lei.