Piața neagră decimează femelele de sturion. Echilibrul natural e în pericol
Vin vești îngrijorătoare de pe Dunăre. Cercetătorii avertizează că, în urma studiilor pe care le-au făcut, au prins zece masculi la o singură femelă.
Asta înseamnă că femelele de morun, nisetru sau păstrugă ajung pe piața neagră pentru icrele lor negre, iar acești pești, cu valoare comercială mare, sunt în pericol.
Anul trecut, pescarii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului din București au capturat, în scop științific, 55 de sturioni.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Dintre aceștia, numai 5 au fost femele, purtătoare de icre negre, conform raportărilor oficiale în de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură.
Situația trezește suspiciuni, pentru că toate studiile făcute în ultimii 50 de ani arată altceva:
Profesor Doctor Neculai Patriche, Institutul Piscicol Galați: „Descendența a fost 50-50, 50 femele, 50 masculi, determinat riguros științific.”
Tudor Ionescu, Centrul de Biodiversitate Acvatică: „Dacă s-au capturat 10 masculi, normal ar fi, și biologic, să se captureze și zece femele. Așa ne zic studiile anterioare și așa ne zic datele științifice. Nu s-au raportat și există probabilitatea să fi ajuns pe piața neagră.”
Din 2011 încoace, sub umbrela pescuitului științific, au fost capturați 753 de sturioni, din care, oficial, doar 61 au fost femele.
Asta înseamnă că, potrivit raportărilor, paritatea este de o femelă la 10 masculi.
Doctor Inginer Marian Paraschiv, Cercetător Institutul Delta Dunării Tulcea: „Este o activitate intensă de braconaj. Peștii din zona de pescuit științific sunt cei care scapă de braconajul din aval.”
Chiar la sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii din Brăila, cu sprijinul a doi rangeri din Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, au prins mai mulți braconieri pe Dunăre.
În plasele lor erau și câteva exemplare de sturion. Din fericire, erau vii și, astfel, au putut fi salvate și eliberate în fluviu.
Sturionii sunt cei mai amenințați pești din apele noastre teritoriale. Icrele lor se vând cu sute sau chiar mii de euro kilogramul.
Potrivit datelor oficiale, în 2024, România s-a aflat pentru al 7-lea an consecutiv pe primul loc în topul statelor riverane Dunării în care se braconează cei mai mulți sturioni.