Tot mai mulți români vor locuințe ca în reviste. Cât sunt dispuși să plătească pentru designeri și arhitecți
Crește numărul românilor cu venituri peste medie care își doresc locuințe ca în reviste.
Sunt dispuși să plătească zeci sau chiar sute de mii de euro unor echipe de arhitecți și designeri de interior care îi ajută inclusiv la optimizarea spațiului din casă.
Ligia Rus este contabilă și, ca să fie sigură că nu va da greș, a angajat un arhitect și un designer ca să se ocupe de casa ei. Costurile au trecut de 70.000 de euro pentru mobilier, însă a dat aproape 10.000 de euro și pentru munca specialiștilor. Stilul ales a fost unul minimalist, dar practic.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Ligia Rus, client: „Avem o casă modernă, cu un design modern îmbinat foarte bine și cu tehnologia de ultimă generație pe care soțul meu o adoră. E o adevărată plăcere să locuim aici și să ne petrecem timpul. Pentru ca acest perete să rămână uniform, avem și aceste uși ascunse care pot fi și placate astfel încât să dea impresia de uniformitate.”
Dincolo de aspectul estetic, tot mai mulți oameni apelează la designeri de interior de nevoie. România are cele mai mici case din Uniunea Europeană, iar alegerea obiectelor trebuie făcută cu grijă. Suprafaţa medie a unei locuințe din mediul urban este de numai 40 de mp, în timp ce media europeană depășește 90 de mp.
Ana Matei, designer de interior: „Se întâmplă ca dezvoltatorii să păcălească foarte tare atunci când vând un apartament omului. Să fie în plan desenate niște lucruri care par că încap, în realitate vezi că nu mai încap. Și te întrebi unde pun dulapul cu haine, unde pun găleata cu mopul și aspiratorul, că n-aș vrea să le avem la vedere. Și atunci noi, ca prin magie, venim și creăm aceste spații.”
Lilia Arhiliuc, manager de proiect la Asociația Română de Design Interior: „Pe partea de rezidențial am avut proiecte care au fost amenajate până în 30.000 de euro și care arătau excepțional. Și am avut și proiecte de sute de mii de euro care arătau, la fel, excepțional. Un buget mediu de amenajare ajunge între 30 și 50.000 de euro.”
Cu tot mai mulți clienți la ușă, și numărul celor care se specializează în design de interior e în creștere.
Matius Ichim, jurat al unei competiții de design interior: „Nivelul de calitate al proiectelor și al designerilor a crescut foarte mult. Avem un extraordinar din partea producătorilor locali. Dacă acum 10 ani trebuia să trimiți materialele în Italia sau să le cumperi de acolo, acum totul se poate produce în România.”
Există și multe evenimente de profil unde arhitecții se pun la punct cu ultimele tendințe, dar și concursuri care le pun la încercare creativitatea.