Cum încearcă liceele să atragă elevi cu performanțe academice. „Noi avem foarte multe calificări”
Mai este foarte puțin, iar absolvenții de gimnaziu vor trebui să aleagă la ce liceu își continuă studiile. Pentru mulți contează reputația școlii, cât de deschiși sunt profesorii, sau cum arată clădirea și care sunt dotările.
Așa că târgurile educaționale devin un real ajutor. La Ploiești, 23 de instituții de învățământ și-au prezentat ofertele. Fiecare liceu sau colegiu a venit la târgul educațional, deschis la Ploiești, cu oferte variate.
Bianca Cristea, elevă: „Noi dispunem de proiecte internaționale lingvistice, dar și de o programă școlară bine organizată.”
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Pentru prezentări s-a apelat și la elevii de top
Matei Oancea, elev: „Campion balcanic și sunt și primul român care a ajuns în top 26 la o olimpiadă de juniori.”
Și colegiile care oferă activități extrașcolare au venit pregătite. Unele dintre ele au campioni mondiali la robotică.
Rareș Andrei, elev: „A contat faptul că există o gamă foarte mare de cluburi în care ne puteam înscrie pentru activități extrașcolare, dar și profesorii și oportunitățile la olimpiade pe care le puteam avea.”
Laura Pandelache, directorul Colegiului Național Ion Luca Caragiale: „Contează foarte multe lucruri, bineînțeles prezentarea, dar mai ales rezultatele care stau în spatele acestei prezentări pentru că ele dau consistența unei școli.”
Viitorii absolvenți de gimnaziu s-au informat despre multe aspecte.
Bianca Rareș, elevă: „Să țină profesorii de noi, nu să ne streseze foarte mult, dar să ne și ajute și să avem o educație foarte bună de la ei.”
Andra Petre, elevă: „Nichita Stănescu spre exemplu. Am auzit că sunt foarte multe proiecte Erasmus acolo și chiar aș vrea să mă înscriu.”
Ilona Rizea, Inspector școlar general al ISJ Prahova: „Nu putem să urmăm cursurile unui liceu care nu ni se potrivește, pentru care nu avem înclinații, pentru care nu avem abilități.”
La târg au participat și liceele cu profile tehnologice sau școlile profesionale.
Mihaela Barbu, Director, liceul tehnologic Valea Călugărească: „Noi avem foarte multe calificări, nu numai agricultura. Agricultura cuprinde și domeniul conex, industria alimentară, iar în domeniul agricultură este și tehnicianul veterinar, zootehnist.”
În județul Prahova, aproximativ 5.000 de elevi vor susține evaluarea națională în acest an.