Reacția unui director de școală întrebat de ce profesorii și elevii nu sunt la ore: „E normalitatea noastră, a românilor”
Chiulul, aceasta a fost lecția zilei în multe licee din țară. „Așa este normal, la noi, la români”... ne-a explicat directorul unei școli cu sute de elevi, întrebat de ce nimeni nu era la oră, la vremea prânzului.
Faptul că dascălii nu pun absențe și sunt plătiți fără să muncească se va vedea, desigur, abia la examene. În rezultatele slabe și în numărul mare de picați la bacalaureat.
Elev: „Profesorii au venit doi astăzi, atât. Șase ore am avut și au venit doar doi profesori.”
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Reporter: „Și elevi câți au fost?”
Elev: „Zece elevi din 25.”
Pare o întrecere între elevi și profesori – care chiulește mai mult. Multe școli arată părăsite și totuși niciun inspector nu vine neanunțat să verifice prezența. În mijlocul zilei, directorul a programat un consiliu.
Prezența în ultimele zile de școală, opțională pentru mulți elevi și profesori
În alte locuri, și directorii au uitat că vacanța începe abia vineri.
Nicoleta Troanță, directoare de școală: „Este ultima zi de vacanță... de școală.”
Reporter: „Și, fiind ultima zi...?”
Nicoleta Troanță: „Putem să-i ținem cu forța? E normalitatea noastră, a românilor.”
Cristian Pătrașcu, director de școală: „Sunt elevi, au fost, și este pauză în acest moment.”
Ies și pleacă de tot. Unii joacă fotbal în curte, apoi se strecoară pe poartă. Îi cerem directorului să verifice prezența.
Reporter: „Dacă puteți arunca un ochi în clase...”
Director: „Îmi pare rău, așa nu pot.”
Reporter: „De ce nu puteți?”
Director: „Vă rog, nu insistați, este o decizie...”
Reporter: „Adică nu vreți.”
Director: „Da.”
Nimeni n-ar putea crede că e o coincidență refuzul tuturor directorilor de a vorbi despre absenți (n.r. elevi și profesori) și a-și asuma situația. Nu poți arăta clase pline când ele sunt goale. Iar consiliul profesorilor, trântit în mijlocul programului, într-o zi obișnuită de școală, arată că interesul elevilor – de a fi educați, și când n-au chef – nu e pe primul loc.
Cât despre dascălii care nu trec în catalog absențele… după mintea adolescenților, sunt profii buni. Culmea e că tot ei se plâng că e materie multă și nu e timp de recapitulări.
Desigur, sunt și școli unde, de ambele părți ale catedrei, s-au făcut toate orele. Vacanța va avea 10 zile și se încheie pe 27 aprilie.