Decizia CCR prin care au fost anulate alegerile prezidențiale din decembrie a fost suspendată de un judecător
Decizie controversata, cu mai puțin de două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
UPDATE:
"În raport de interesul public manifestat faţă de soluţia pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti în cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2025, Secţia pentru judecători a CSM a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la săvârşirea unei eventuale abateri disciplinare de către judecătorul care a soluţionat cauza. Măsura dispusă are în vedere faptul că în aproximativ 30 de alte cauze identice soluţionate de curţile de apel din ţară soluţiile pronunţate au fost de respingere a acţiunii, practica judiciară fiind unitară în acest sens", se precizează într-o informare transmisă de CSM.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a suspendat joi decizia Curții Constituționale a României prin care a fost anulat în decembrie întreg procesul electoral pentru alegerea Președintelui României.
După câteva ore, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a declarat recurs împotriva deciziei pronunțată de Curtea de Apel Ploiești – Secția de contencios istrativ și fiscal în dosarul numărul 301/42/2025.
Hotărârea de joi a stârnit deja reacții în rândul specialiștilor care spun că nu va produce efecte.
„ite capătul de cerere privind suspendarea executării actului istrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. ite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru”, este decizia de joi a Curţii de Apel Ploieşti, în care pârâta este Curtea Constituţională a României.
Este vorba despre o cerere introdusă la Curtea de Apel Ploiești în urmă cu exact două săptămâni de o persoană fizică fără calitate specială, iar joi un judecător de contencios istrativ al acestei instanțe ploieștene a is, pe de o parte, capătul de cerere privind suspendare executării deciziei Curții Constituționale a României din 06 decembrie 2024, o decizie prin care a fost anulat practic întreg procesul electoral al alegerilor prezidențiale programate pentru sfârșitul anului trecut.
Judecătorul nu a motivat hotărârea
De asemenea, același judecător a dispus anularea aceleiași decizii a Curții Constituționale. Cel puțin deocamdată, această hotărâre a Curții de Apel Ploiești nu este definitivă. Ea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție în termen de 5 zile.
De altfel, judecătorul nu a motivat, cel puțin deocamdată, hotărârea sa. Pentru a explica și a lămuri de ce a ajuns la această concluzie și, mai ales, de ce a dispus anularea acestei decizii, câtă vreme, se știe, cereri similare au fost făcute în trecut, inclusiv de fostul candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, pe atunci la Curtea de Apel București, cereri care însă au fost respinse în mod categoric, pe motiv că deciziile Curții Constituționale a României nu pot fi cenzurate de instanța de contencios. Ori, exact asta susțin și specialiștii în drept constituțional.
Hotărârea de joi a Curții de Apel Ploiești este cel puțin surprinzătoare, dacă nu cumva în afara legii. Rămâne de văzut cum va suna această motivare, ce vor decide apoi judecătorii instanței supreme, câtă vreme aceea, specialiști în drept constituțional antamează apariția unui posibil conflict de natură constituțională între Curtea Constituțională, pe de o parte, și Curtea de Apel Ploiești, pe de altă parte, un conflict juridic ce ar urma să fie soluționat de Curtea Constituțională.
Efectele deciziei Curții de Apel Ploiești
Cât privește efectele acestei dispoziții privind suspendarea deciziei CCR din 6 decembrie, prin care au fost anulate alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului trecut, aceiași specialiști susțin că nu poate produce efecte această dispoziție pe un motiv cât se poate de simplu. Dincolo de prevederile constituționale conform cărora Curtea Constituțională nu poate fi cenzurată de o instanță de contencios istrativ, există un principiu al simetriei.
Câtă vreme decizia Curții Constituționale a fost publicată în monitorul oficial, iar hotărârea Curții de Apel Ploiești nu este publicată automat, această dispoziție privind suspendarea nu poate produce efecte.
Rămâne de văzut cum va motiva judecătorul această decizie, această hotărâre a sa prin care a anulat decizia Curții Constituționale din decembrie și, mai ales, care va fi soarta hotărârii Curții de Apel Ploiești după ce va fi judecată de judecătorii instanței supreme.