Lituanienii au câte un bagaj de urgență în caz de război. Sunt știute planurile de evacuare cu autobuzele primăriei Vilnius

×
Codul embed a fost copiat

În Polonia, ministerul Educației a introdus de anul acesta în programa școlară cursuri obligatorii de tras cu arma. Iar în Lituania, autoritățile le cer cetățenilor să aibă pregătite provizii și haine pentru 72 de ore.

Ambele țări vor cetățeni pregătiți și responsabili în caz de dezastre naturale sau dacă vor fi atacați în următorii ani. În Lituania, autoritățile le vorbesc deschis cetățenilor despre pericolele cu care se confruntă țara și despre cum trebuie să se pregătească în cazul unor dezastre naturale, incidente nucleare sau chiar în cazul unei invazii.

Paul Angelescu, corespondent PROTV:Capitala Lituaniei, Vilnius, se află la doar 30 de kilometri în linie dreaptă de granița cu Belarusul. Luna trecută, primăria din Vilnius a făcut public un plan de evacuare a orașului. Vorbim de un municipiu cu 700.000 de locuitori. Documentul conține detalii despre ruta pe care trebuie să o urmeze fiecare locuitor în funcție de cartierul în care locuiește.

Žygimantas Solovjovas conduce departamentul de apărare civilă din cadrul primăriei din Vilnius.

Zygimantas Solovjovas – șeful apărării civile, primăria Vilnius: Acum situația în sine arată că trebuie să fim pregătiți. Ceea ce spun, trebuie să fim întotdeauna pregătiți. Asemenea acțiuni trebuie să fie în capul nostru. Când știm, suntem mai în siguranță. Este bine să observăm ce vom face dacă se va întâmpla ceva. Nu spunem că se va întâmpla. Trebuie să fim pregătiți.

Citește și
mine lituania
O țară NATO investește 1,1 miliarde de euro în mine antitanc și fortificații la granițele cu Rusia și Belarus

În cazul unei crize au fost deja stabilite puncte din oraș unde locuitorii fără mașină se pot aduna pentru a fi evacuați cu autobuzele de transport în comun.

Zygimantas Solovjovas – șeful apărării civile, primăria Vilnius: „Planul arată că dacă nu ai tu însuți nici un fel de mijloc de transport, atunci trebuie sa mergi într-un loc anume care este notat în plan, în cartierul tău, pentru a fi preluat de primărie.”

Șoferii au fost deja instruiți cum să se descurce în situația în care cad sistemele de comunicații.

Zygimantas Solovjovas – șeful apărării civile, primăria Vilnius: „Ceea ce trebuie să știm este că acum, ceea ce facem, experimentăm un fel de sistem GPS, că autobuzul obține locația ca un șofer de taxi, unde trebuie să meargă și toată ruta este plasată în dispozitivul său în autobuz fără mai multe direcții unde trebuie să meargă.

În Lituania, o mare parte a cetățenilor înțeleg că rolul acestor pregătiri pentru situații extreme este să-i protejeze, nu să-i sperie:

Zygimantas Solovjovas – șeful apărării civile, primăria Vilnius: „Un mic procent din populație care mai crede în campaniile de dezinformare. Despre ce vorbim, vorbim de la 10-15%. Nu este o masă critică.

Reporter: Ceea ce înseamnă că încrederea publicului general în autorități este destul de mare.

Zygimantas Solovjovas – șeful apărării civile, primăria Vilnius: Da. Avem nivelul de încredere ceva mai ridicat în ultimii 10 ani. Și asta ne permite să livrăm acele planuri. Cred că acesta este răspunsul principal pentru asta.”

Ministerul de interne a inventariat și marcat cu semne distincte toate spațiile subterane din Lituania care pot fi și adăposturi antiaeriene, cum ar fi o parcare din centrul orașului. Informațiile sunt disponibile și prin intermediul unor hărți online cu adresa, coordonatele și detaliile fiecărui adăpost.

Donatas Gurevicius - consilier departamentul pentru situații de urgență, Lituania: „45% știu cum să reacționeze în caz de evacuare. Asta înseamnă să-și părăsești locuința, locul de muncă”.

Donatas Gurevicius lucrează pentru departamentul de situații de urgență. Spune că fiecare lituanian este educat să supraviețuiască independent timp de 72 de ore în cazul unor dezastre sau războaie. Recomandarea oficială este ca toată lumea să aibă pregătit un bagaj de urgență. Au fost publicate ghiduri cu ce trebuie să conțină, și cum trebuie făcut.

Donatas Gurevicius - consilier departamentul pentru situații de urgență, Lituania:Asta e strategia noastră. Toată lumea trebuie să fie pregătită. Și am trecut asta inclusiv în legea protecției civile: cetățenii trebuie să fie pregătiți să reziste 72 de ore.

„Acesta este un rucsac de 70 de litri. Tot ce vedeți pe masă încape în el. Recomandăm ca greutatea rucsacului să fie de maximum 20% din greutatea corporală” spune el.

În rucsac intră haine care să țină de cald, bocanci, conserve cu mâncare, apă, medicamente și bani cash. Dar și baterii externe, stații de radiorecepție sau saci de dormit.

Lituanienilor li se recomandă să aibă puse deoparte copii după documentele importante și poze cu familia și apropiații, în caz că trebuie să îi caute cu ajutorul voluntarilor.

„Le spui, uite, ea e sora mea. Vă las această fotografie, caut această persoană”.

Șoferilor li se recomandă să aibă tot timpul cel puțin jumătate de rezervor plin.

Pompierii țin astfel de instructaje în cămine, în școli, inclusiv cu preoții din biserici care pot duce mesajul mai departe în comunitate.

Cercetașii polonezi au o tradiție de 100 de ani

În Polonia, reziliența este un mod de viață. Copiii sunt învățați de mici cum să se descurce în situații limită: „Acesta este un pistol Glock 45 de calibrul Parabellum 9 milimetri. Trebuie să apucați mânerul cât mai de sus posibil. Când îndreptați înainte nu îndoiți coatele”.

Faceți cunoștință cu cercetașii polonezi din comuna Jaktorow de lângă Varșovia. Învață să tragă cu muniție de război sub atenta supraveghere a instructorilor adulți, și ei foști cercetași.

Mateus lucrează la aeroport, iar în timpul liber pregătește voluntar cercetașii. Cursurile de tras cu arma nu sunt obligatorii. Încearcă doar cine este curios.

Mateus Kedierski – instructor Cercetașii Polonezi: Nu are legătură cu războiul din Ucraina. Noi țineam cursuri de tragere încă dinainte. Nu doar arme, dar și de tras cu arcul. O dată pentru că e un sport, și apoi să îi învățăm cum să folosească armele în siguranță.

Cercetașii polonezi au o tradiție de peste 100 de ani de a pregăti tinerii pentru viața de adult.

Reporter: Câți cercetași sunt în Polonia?

Mateus Kedierski – instructor Cercetașii Polonezi: „Cam 1 milion. Noi îi educăm să fie oameni buni, cum să se ajute între ei și pe ceilalți. Îi învățăm primul ajutor, cum să supraviețuiască în pădure, cum să se orienteze în munți. Sunt lucruri care le vor fi utile în viață. Cum să câștige și să cheltuiască responsabil bani. Totul pentru ca tinerii să fie pregătiți pentru viața de adult.

De anul trecut, guvernul polonez a introdus în școli ore de Educație cu Armata. Soldații le predau copiilor tehnici de supraviețuire, cursuri de prim ajutor, cum să evacueze clădirile sau să se adăpostească. Piotr Otrebski este purtătorul de cuvânt al ministerului Educației.

Piotr Otrebski – purtător de cuvânt ministerul educației Polonia:Necesitatea acestui program este evidentă. Se schimbă situația internațională, sunt noi provocări, lumea se schimbă. Inclusiv situația de la estul Poloniei ne cere să luăm măsuri. Educația este răspunsul nostru pentru aceste provocări.

Anul acesta, începând cu clasa a 8-a, au fost introduse și cursuri de mânuit și tras cu arma în poligon. Acestea sunt imagini dintr-un liceu polonez. Orele se țin în sala de sport. În școli, elevii nu se antrenează cu muniție de război, ci cu replici sau arme cu senzori laser.

Piotr Otrebski – purtător de cuvânt ministerul educației Polonia: Asta nu înseamnă că pregătim copiii polonezi pentru operațiuni militare. Nici vorbă! Noi ne propunem să creștem reziliența civililor și să le îmbunătățim abilitatea de a răspunde diferitelor tipuri de amenințări.

Reporter: Practic, pregătiți populația să nu fugă, să rămână și să apere Polonia?

Generalul Bugoslaw Pacek: Da, ca să rămână și să aibă un comportament profesionist la ei în sate, orașe și în familie.

Polonezii se pot antrena cu ușurință în poligoane, însă permisul de a portarmă se obține greu.

Mai multe detalii, în VIDEO.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
Citește și...
Țările care şi-au închis spaţiul aerian pentru doi lideri europeni care merg la Moscova, pentru parada lui Putin
Țările care şi-au închis spaţiul aerian pentru doi lideri europeni care merg la Moscova, pentru parada lui Putin

Lituania şi-a închis spaţiul aerian pentru zborurile care îi transportau pe liderii slovac şi sârb la Moscova pentru parada cu ocazia victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, a anunţat miercuri preşedintele Gitanas Nauseda. Estonia a decis la fel.

O țară NATO investește 1,1 miliarde de euro în mine antitanc și fortificații la granițele cu Rusia și Belarus
O țară NATO investește 1,1 miliarde de euro în mine antitanc și fortificații la granițele cu Rusia și Belarus

Lituania intenționează să aloce 1,1 miliarde de euro pentru întărirea securității la granițele cu Rusia și Belarus, prin măsuri care includ instalarea de mine antitanc, a anunțat luni Ministerul Apărării al statului baltic, membru NATO.

Acord militar între patru state din Europa. Vor cumpăra împreună armament
Acord militar între patru state din Europa. Vor cumpăra împreună armament

Premierul suedez Ulf Kristersson a anunţat marţi că ţara sa, împreună cu Finlanda, Norvegia şi Lituania, intenţionează să achiziţioneze în comun câteva sute de vehicule de luptă CV90, informează AFP.

Ultimul dintre cei patru soldați dispăruți în Lituania a fost găsit mort
Ultimul dintre cei patru soldați dispăruți în Lituania a fost găsit mort

Ultimul dintre cei patru soldaţi americani daţi dispăruţi în Lituania a fost de asemenea găsit mort, a anunţat marţi armata americană într-un comunicat.

Cine sunt militarii americani care au murit în mlaștina din Lituania. Ultimul mesaj trimis de unul dintre soldați soției sale
Cine sunt militarii americani care au murit în mlaștina din Lituania. Ultimul mesaj trimis de unul dintre soldați soției sale

După tragedia în care trei soldați americani au fost găsiți morți în Lituania au început să apară mai multe detalii despre identiățile acestora.

Recomandări
Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României
Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României

Judecătorii Curții Constituționale au confirmat şi validat, joi, rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Astfel, Nicușor Dan este președintele României.

Se caută un Guvern. PSD anunță că vrea ”recunoașterea realizărilor incontestabile ale guvernării din ultimii trei ani”
Se caută un Guvern. PSD anunță că vrea ”recunoașterea realizărilor incontestabile ale guvernării din ultimii trei ani”

PSD a anunțat că ”nu va negocia nimic în privința portofoliilor sau a altor funcții dintr-un viitor guvern”, însă vrea ”recunoașterea realizărilor incontestabile ale guvernării din ultimii trei ani”, adică ale premierului Marcel Ciolacu.

 

Rușii cer un nou președinte în Ucraina pentru a putea semna memorandumul privind viitoarea pace: ”Nu mai e legitim”
Rușii cer un nou președinte în Ucraina pentru a putea semna memorandumul privind viitoarea pace: ”Nu mai e legitim”

Poporul Ucrainei trebuie să aleagă un nou preşedinte în locul lui Volodimir Zelenski pentru ca Moscova să poată să semneze un memorandum cu Kievul privind viitoarea pace.