Europa se confruntă cu o catastrofă în industria bateriilor, după falimentul unui gigant suedez

Uniunea Europeană dorește să dezvolte o industrie autohtonă de baterii care să rivalizeze cu cea a Chinei, dar cea mai bună șansă a blocului pentru independență în acest domeniu – compania suedeză Northvolt – a dat faliment miercuri.
Prăbușirea Northvolt a culminat cu depunerea unei cereri de faliment în Suedia, plasând un judiciar desemnat de instanță în sarcina vânzării a ceea ce a mai rămas din companie și din activele sale, scrie Politico.
„Falimentul Northvolt mă înfurie absolut,” a declarat Sofie Eriksson, membră suedeză a Parlamentului European. „Comunitățile locale au investit, și-au făcut partea lor, iar acum Northvolt le trădează. Compania a fost gestionată atât de prost încât a fost forțată să intre în faliment. Este absolut rușinos.”
UE se străduiește să construiască o industrie europeană a bateriilor, conștientă de faptul că acestea sunt componenta cea mai valoroasă a vehiculelor electrice, iar producția lor este dominată de China și alte țări asiatice. Comisia Europeană a creat European Battery Alliance cu scopul de a obține aproximativ o treime din piața globală a bateriilor. Acest lucru nu s-a întâmplat.
Prăbușire fulgerătoare
Compania, care se bucura de un succes rapid, a avut ca principali susținători Volkswagen și Goldman Sachs după înființarea sa în 2016 de către doi foști directori ai Tesla. A strâns peste 15 miliarde de euro și a lansat fabrici de baterii în Suedia, Canada și Germania.
Însă, urmărirea agresivă a creșterii, combinată cu un control deficitar al cheltuielilor, a dus la colapsul său.
Incapabilă să țină costurile sub control, producția a suferit întârzieri majore, punând în pericol contractele cu producătorii auto. Primele fisuri au apărut vara trecută, când BMW a anulat un contract de 2 miliarde de euro.
Cofondatorul Northvolt, Peter Carlsson, a demisionat la sfârșitul anului trecut, în timp ce compania a solicitat protecție împotriva falimentului conform Capitolului 11 în SUA pentru a căuta noi investitori.
Un sfert dintre angajați au fost concediați anul trecut ca parte a procesului de restructurare. Acum, atenția se îndreaptă către miile de angajați care au mai rămas. Aceștia au fost informați despre faliment miercuri dimineață și au primit zi liberă.
Această veste este o lovitură grea pentru micul oraș Skellefteå din nordul Suediei, care are aproximativ 36.000 de locuitori și găzduiește una dintre cele mai mari fabrici ale Northvolt.
„Este trist pentru oamenii care lucrează acolo și pentru oraș, desigur. S-au pus mari speranțe în acest proiect,” a declarat localnicul Anders Eskilsson pentru publicația suedeză Dagens Nyheter.