Exercițiu de salvare cu tehnologie de vârf. Cum au reușit speologii ajute o victimă aflată în subteran

Turiștii care se accidentează atunci când explorează peșterile vor putea primi ajutor de specialitate chiar în subteran.
Speologii din Bihor au testat cu succes un sistem de comunicație prin fibră optică. Astfel, ei pot fi ghidați de la distanță de medici, prin apel video.
Testarea noului sistem, care folosește tehnologie de vârf, a avut loc în cadrul exercițiului regional Salvaspeo. Echipele au coborât în peștera Câmpeneasca din Bihor, la peste 60 de metri adâncime.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Lucian Frențiu, coordonatorul exercițiului de salvare: „Noi am reușit, în premieră pentru România, să ducem, să montăm în subteran și fibră optică. Ceea ce le-a permis medicilor și echipei ASV, care se afla cu victima, să transmită date în timp real despre starea victimei.”
Acest lucru va ajuta la salvarea victimei, spun specialiștii.
Irina Gheban, medic salvator în misiune: „Medicul, care este de partea cealaltă a calculatorului, poate să vadă inclusiv cum arată victima. Îi coordonează pe colegii salvatori, poate să le dea indicații vizavi și de evacuare.”
Dr. Beres Zsolt, UPU Oradea: „Eram la spital, în fața calculatorului și vedeam, auzeam exact ce se întâmplă acolo. Plus, funcțiile vitale ale pacientului îmi apăreau pe monitor. Poate fi vital câteodată.”
După toate indicațiile primite, a început evacuarea din peșteră, o misiune dificilă și de durată.
Adina Vietorisz-Micula, consilier tehnic Salvamont-Salvaspeo Bihor: „Pentru a evacua targa, a trebuit să echipăm peștera cu mai multe sisteme de contragreutate și mai multe palane – sisteme de extragere a tărgii și asigurare a acesteia.”
După mai bine de o oră, victima a ajuns, în siguranță, la suprafață. La exercițiul de salvare au participat 52 de speologi și 4 medici de urgență.