George Simion are de așteptat până măcar pe 2 iulie pentru a afla dacă are voie, din nou, în Republica Moldova

Ședința în care magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, urmau să analizeze cererea lui George Simion de ridicare a interdicției de intrare în Republica Moldova a fost amânată pentru 2 iulie.
Instanța trebuia să verifice legalitatea deciziei luate de Inspectoratul General pentru Migrație, într-un dosar aflat sub incidența secretului de stat, potrivit radiomoldova.md.
Liderul Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) a avut probleme cu autorităţile moldovene încă din 2009. În luna martie a acelui an, a fost dat afară din ţară de poliţia moldoveană după o manifestare de comemorare a unirii Basarabiei cu România, care ar fi încălcat ordinea publică.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
De ce are George Simion interdicție în Moldova și Ucraina
În mai 2015, înaintea unui protest care urma să fie organizat în capitala moldoveană, a fost declarat de către autorităţile de la Chişinău persona non grata în Republica Moldova, pentru cinci ani, din motive de securitate naţională.
Considerat autor al sloganului „Basarabia e România”, care a început să apară de la începutul anilor 2000 inscripţionat sub formă de graffiti pe diverse edificii, baraje, parapete şi stâlpi de ambele maluri ale Prutului, lui Simion i-a fost prelungită interdicţia de mai multe ori cea în vigoare la acest moment fiind valabilă până în 2028.
Din 2024, Simion nu poate călători nici în Ucraina, unde este acuzat că a discreditat statul ucrainean, iar prin declaraţiile sale a promovat „ideologii unioniste care contestă legitimitatea graniţelor de stat”.
În turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România din 18 mai, Simion a obținut aproximativ 18.870 de voturi (12%) în Republica Moldova, un rezultat mult mai mic față de cel al câștigătorului, Nicușor Dan, care a fost votat de 138.320 de moldoveni cu cetățenie română (88%).
Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din România, obținând 53,60% din voturile valabil exprimate.