Mai multe firme intrate în insolvență, în 2024. Cel mai afectat sector de activitate
Cu un deficit bugetar mare și o economie care a stagnat, 2024 a fost un an cu provocări și pentru mediul de afaceri din România.
Numărul firmelor care au intrat în insolvență a crescut cu peste 9 procente, față de anul anterior. Comerțul, construcțiile și industria prelucrătoare au fost cele mai afectate sectoare.
Iar noile taxe vamale impuse de Statele Unite vor avea efecte și la noi.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
În 2024 s-au deschis 7.274 de proceduri noi de insolvență, în creștere cu peste nouă procente față de anul anterior, potrivit unui studiu Coface. Multe erau companii mari, cu tradiție, și cu mulți angajați.
Tiberiu Chesoi, reprezentantul companiei care a realizat studiul: „37% din companiile intrate în insolvență anul trecut erau înființate de mai bine de 10 ani. Companii vechi, care aveau activitate, aveau cifra de afaceri mare și uite că încep să intre în insolvență.”
Din primele cinci companii, după cifra de afaceri, care au intrat în insolvență anul trecut, patru au fost din construcții. De altfel, acest sector a fost și printre primele trei afectate, alături de comerț și industria prelucrătoare.
Deși cerere din partea cumpărătorilor există, datele arată și o scădere a construcțiilor rezidențiale cu 22 de procente.
Bogdan Nichișoiu, analist financiar: „Pentru că într-un mediu marcat de dobânzi ridicate, ceea ce se traduce evident într-un curaj mai scăzut al dezvoltatorilor și pe de altă parte pe zona de cerere, în abilitatea unor oameni de a accede la credite ipotecare. Dobânzi sus, eligibilitatea mea e mai scăzuta, decât era acum 5 ani.”
Insolvențele, pe județe
Cele mai multe insolvențe au fost în București, în Bihor și Cluj. Companiile au dus-o greu anul trecut, un an tensionat din punct de vedere economic, dar uneori și din cauza propriilor decizii.
Alina Popa, reprezentanta companiei care a realizat studiul: „Mai multe situații în care insolvența a fost cauzată de niște erori de finanțare ale antreprenorilor, mai ales companii românești. Au fost mulți antreprenori care au mizat pe anumite investiții, care de multe ori nu erau legate de business-ul lor de bază.”
În ceea ce privește viitorul, specialiștii sunt îngrijorați. Noile taxe impuse de președintele american Donald Trump vor afecta Europa și, implicit, România.
Tiberiu Chesoi, reprezentantul companiei care a realizat studiul: „Cred că am fi ignoranți să credem că nu vom fi impactați. În ce măsură, urmează să vedem. Industria asta de componente reprezintă 10% din Produsul Intern brut. Dacă Germania nu va produce, vom fi impactați negativ și noi.”
Din păcate, șansele ca o companie intrată în insolvență să își revină sunt mici. Mai puțin de 2% au reușit, în ultimii an.