Soluția guvernului pentru ca România să atragă 44 de miliarde de euro de la UE în următorii patru ani

Guvernul a modificat limita de prefinanţare a proiectelor europene derulate prin programe din Politica de Coeziune creşte de la maximum 10% la 30%. Prin acest program UE, România are la dispoziție 44 de miliarde de euro.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o hotărâre prin care se stabileşte că limita pentru care se poate acorda prefinanţare în tranşe în cadrul proiectelor europene derulate prin programe din Politica de Coeziune creşte de la maximum 10 la maximum 30 de procente.
România are la dispoziţie, în cadrul acestui tip de proiecte, 44 de miliarde de euro, dintre care 14 miliarde reprezintă cofinanţare. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că România va încasa, cel mai probabil luna viitoare, 1,8 miliarde de euro în cadrul acestor programe, în baza aplicaţiilor trimise recent către forurile europene.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
„Au fost făcute modificări tehnice ale normelor de gestionare a fondurilor europene pentru o mai bună absorbţie, mai exact, prin Hotărâre, Guvernul a stabilit că limita pentru care se poate acorda prefinanţarea în tranşe va creşte de la maximum 10% la cel mult 30% din valoarea eligibilă a contractului de finanţare pentru proiecte finanţate în perioada de programare 2021-2027 din fondurile alocate ţării noastre. Din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune, Fondul Social European+, Fondul pentru o Tranziţie Justă”, a anunţat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a explicat că România are alocată suma de 30 de miliarde de euro în cadrul Politicii de Coeziune pentru perioada 2021-2027, iar la această sumă România trebuie să adauge cofinanţare în cuantum total de 14 miliarde de euro.
„Bugetul total de gestionat este de 44 de miliarde de euro. Aceşti bani trebuie să îi cheltuim până pe 31 decembrie 2029, sunt complementari cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi de acea rămâne o prioritate, alături de PNRR, absorbţia acestei sume consistente pentru dezvoltarea şi modernizarea României”, a afirmat Marcel Boloş.
El a anunţat că România a trimis, luna aceasta, pentru proiecte din cadrul Politicii de Coeziune, aplicaţii de plată în valoare de 1,8 miliarde de euro, iar autorităţile se aşteaptă ca banii să fie încasaţi cel mai probabil în cursul lunii iunie.
Boloş a susţinut că absorbţia banilor europeni „a rămas o prioritate pentru guvernul interimar şi pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea României pe termen lung”.
Sursa: News.ro
Etichete: Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene,
Dată publicare: 22-05-2025 14:01