Mesaje mixte de la Guvernul Ciolacu II. Deficitul este prea mare, deci trebuie tăieri, dar anunță noi majorări de pensii
Nevoia de reducere a deficitului bugetar nu a redus capacitatea Guvernului de a promite noi majorări de pensii în anul electoral 2025.
„Am stabilit că vom veni la pensiile mici și medii cu o suplimentare și o majorare de tip one off până vom avea prima rectificare când se va analiza dacă se poate fără afectare investiții”, a declarat Marcel Ciolacu, aflat la al doilea mandat de premier al României, la finalul unei „vizite de lucru” cu Tanczos Barna, ministrul Finanțelor.
De remarcat că premierul a făcut acest anunț despre pensii acum, la mijlocul lunii ianuarie, deși Guvernul și Parlamentul nu au propus și nici adoptat bugetul pentru anul în curs și, mai mult, că indexarea ar depinde, de fapt, de o eventuală rectificare bugetară în toamnă.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
”Până la sfârşitul lunii o să trecem Legea bugetului prin Guvern şi o trimitem către Parlament, astfel încât în prima săptămână din sesiunea parlamentară din februarie legea să fie aprobată. Vom rămâne în deficitul de 7% la sfârşitul anului, aşa cum am convenit cu CE, şi vom rămâne cu 7% pentru investiţii”, a spus Ciolacu, după discuţia cu ministrul Finanţelor şi echipa acestuia, potrivit News.ro.
Potrivit premierului, investiţiile vor fi în continuare o prioritate, pentru a se asigura implementarea PNRR.
Pensiile mici şi medii vor fi indexate la prima rectificare, dacă bugetul va permite acest lucru.
”La prima rectificare se va analiza dacă se poate, astfel încât să nu afectăm investiţiile, mai ales din PNR (,,,) dacă statul român şi bugetul de stat îşi permite indexarea din luna septembrie”, a mai afirmat premierul.
Acesta consideră că ”este o abordare prudentă a ministrului Finanţelor, o abordare corectă”.
”Vom vedea, cum spune un clasic în viaţă, pas cu pas”, a mai afirmat prim ministrul, aluzie la cartea preşedintelui Klaus Iohannis cu titlul ”Pas cu pas”.
Ciolacu: Continuăm cu ajutoarele de stat
Premierul Marcel Ciolacu a mai anunţat, miercuri, că şi în anul 2025 vor fi acordate ajutoare de stat, însă randamentul acestora va fi analizat. El a vorbit despre o creştere a veniturilor anul trecut de 29,6%.
”Asta înseamnă că am îndeplinit acea solicitare din PNRR ca să creştem veniturile din PIB”, a afirmat Ciolacu.
Acesta anunţă că se vor acorda în continuare ajutoare de stat în acest an.
”Continuăm cu ajutoarele de stat, o să solicităm şi de la Consiliul Concurenţei care este nivelul şi fiecare program punctual (...) dar, în funcţie de randament şi de locurile de muncă noi create, vom vedea care au fost cele mai eficiente”, a afirmat premierul.
Acesta va propune ca toate ajutoarele să fie acordate de Ministerul Finanţelor.
”Eu cred că aceste ajutoare de stat ar trebui focusate numai la Ministerul de Finanţe. Cele mai eficiente au fost cele gestionate de Ministerul de Finanţe”, a adăugat premierul.
Potrivit acestuia, ”o să întoarcem înapoi în economie minimum de 2% din PIB”.
”Am promis că anul acesta sub nicio formă nu se va umbla la cota unică”
Premierul a mai declarat că Guvernul exclude o creştere a TVA-ului, el precizând că vor veni în reforma fiscală cu alte măsuri iar dacă vor fi modificări, vor vorbi ca şi aplicare prin anul 2026.
El a mai spus că a promis că anul acesta, sub nicio formă, nu se va umbla la cota unică.
”Nu mărim TVA-ul. De ce nu mărim TVA-ul? Reprezint un partid social-democrat. În primul rând, efortul ar fi mutat în mod egal la toţi românii, indiferent de venitori. Efort însemnând o scădere a puterii de cumpărare. Eu acest lucru nu-l fac şi mă bucur mult că şi domnul ministru spune acelaşi lucru”, a declarat premierul Ciolacu.
El a precizat că, după această perioadă de consum şi de creşteri salariare şi în zona bugetară, fiind şi o creştere a salariului minim, au avut şi recalcularea pensiilor.
”Normal că a fost un consum mult mai mare. Şi am avut şi sărbătorile. A fost un consum mult mai mare în societate. În acest moment, consumul o să mai scadă. A fost şi perioada de concedii. (..) Deci am intrat într-o zonă de calmare macroeconomică şi interesul nostru principal este de scăderea inflaţiei. O creştere a TVA-ului cu un punct procentual ar duce automat la o creştere a inflaţiei cu 0,5 puncte procentuale. Deci, excludem o dată pentru totdeauna o creştere a TVA-ului. Vom veni în reforma fiscală cu alte măsuri”, a mai subliniat Ciolacu.
Şeful Executivului a mai spus despre construcţia bugetului că a fost făcută fără a avea creşteri de taxe şi impozite anul acesta, decât cu acele excepţii scoase la acest început de an, odată cu celebra ordonanţă trenuleţ.
”În rest, cu ce vom veni şi cu reforma fiscală va fi o perioadă predictibilă, de minimum şase luni. Deci, vom avea un termen de până la 1 iulie cu ce va însemna viitorul. Ştiţi foarte bine că orice măsură fiscală are un delay de un an de zile, fiindcă se raportează la anul fiscal anterior”, a mai arătat premierul.
”Deci, dacă vor fi modificări, vom vorbi ca şi aplicare prin anul 2026”, a subliniat premierul.
Ce se întâmplă cu impozitul progresiv
Întrebat dacă în anul 2026 am putea să vedem că se aplică impozitul progresiv peste anumite venituri, premierul Ciolacu a spus:
”Nu, nu a luat nimeni nicio măsură, nu a luat nimeni nicio decizie. (..) Eu ştiu că am promis că anul acesta, sub nicio formă, nu se va umbla la cota unică. Lucru pe care l-am discutat şi cu domnul ministru, astăzi”.
Premierul a mai afirmat că estimează o creştere economică de 2,5% iar nominal PIB-ul României va creşte cu aproximativ 150 de miliarde.
”Nu mărim şi nu renunţăm la cota unică anul acesta, sub nicio formă. Cu această creştere economică ne încadrăm, totuşi, printre primele state din Uniunea Europeană, ca şi creştere economică. România nu a intrat în recesiune. Şi, după părerea mea, nu va intra, dacă nu se întâmplă ceva peste voinţa noastră. Vom vedea dacă va fi în viitor o impostare progresivă, pe acest sector, când se va impune acest lucru, când economia şi mediul de afaceri îşi permite acest lucru, e o schimbare de fond”, a mai arătat el.