Ordinul pentru furtul tezaurului dacic din Țările de Jos ar fi venit din România. Care ar fi planul grupării
Ordinul pentru furtul coifului de la Coțofenești, expus în muzeul Drents din Assen, ar fi venit din partea lumii interlope românești, arată o investigația realizată de postul olandez, RTL Nieuws.
O pistă investigată de poliție presupune că obiectele de patrimoniu ar fi fost furate pentru a fi folosite drept monedă de schimb în scopul evitării unei condamnări penale pentru un infractor român, potrivit surselor citate de RTL Nieuws.
Autoritățile olandeze nu au comentat oficial acest scenariu.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Implicarea unei bande de motocicliști interzise
Potrivit aceleiași surse, o bandă de motocicliști interzisă, cunoscută sub numele Hardliners, ar fi fost implicată în organizarea furtului.
Membrii grupării ar fi recrutat persoanele care au participat direct la spargerea muzeului.
Surse apropiate anchetei și din mediul infracțional susțin că întreaga operațiune ar fi fost executată la comanda unei rețele infracționale din România.
Artefactele valoroase, folosite pentru negociere
Surse neoficiale indică faptul că obiectele furate, inclusiv celebrul coif de aur, ar fi fost destinate unui schimb prin care un infractor român ar fi încercat să evite închisoarea. Acest aspect lasă de înțeles că piesa antică, veche de 2.500 de ani, ar putea fi încă intactă.
„Se acumulează indicii că coiful nu a fost topit”, a declarat o sursă apropiată anchetei poliției. „Probabil că se află undeva în apropiere de Heerhugowaard, înfășurat într-un prosop”, a spus aceasta.
Jaful din Muzeul Drents
În noaptea de 24 spre 25 ianuarie, hoții au folosit o bombă artizanală pentru a forța o ușă a Muzeului Drents, unde era expus tezaurul dacic. În doar patru minute, aceștia au spart două vitrine și au furat coiful de la Coțofenești și trei brățări de aur, evaluate în total la 5,8 milioane de euro.
Un detaliu inedit al spargerii a fost relatat de o sursă RTL: în timpul jafului, hoții au scăpat coiful o dată.
Operațiunile poliției olandeze
Poliția olandeză a demarat imediat o anchetă amplă, concentrându-se pe zona Heerhugowaard din nordul țării. Acolo au fost efectuate percheziții la locuințe și depozite și au fost reținute șapte persoane, printre care Douglas W. (36 de ani), Bernhard Z. (35 de ani) și Jan B. (20 de ani).
În cazul lui Jan B., autoritățile au desfășurat o operațiune sub acoperire. Agenți infiltrați s-au prezentat drept cumpărători interesați de artefact, oferind 400.000 de euro. Suma ar fi fost refuzată, iar Jan B. a fost ulterior arestat.
Suspecții ar fi fost recrutați cu sprijinul bandei Hardliners, afirmă surse apropiate investigației. „Li s-au promis 15.000 de euro de persoană”, potrivit unei surse din anturajul infracțional. Unul dintre ei ar fi fost un prospect – adică un aspirant la statutul de membru în gruparea motociclistă.
Ipoteza unui client din România
Conform surselor RTL Nieuws, din ce în ce mai multe indicii duc la ipoteza că în spatele furtului s-ar afla un infractor român influent, care ar fi dorit să folosească obiectele de patrimoniu în schimbul unei reduceri sau anulări a unei pedepse.
„Se uită tot mai mult la un client român”, a declarat o sursă apropiată anchetei.
Rezervele autorităților oficiale
Postul olandez RTL News menționează că a investigat cazul timp de mai multe luni, discutând cu surse din poliție, justiție, mediul infracțional, dar și cu avocați. Cu toate acestea, autoritățile nu au confirmat scenariul unui client român și au refuzat să ofere detalii suplimentare.
„Nu avem nimic de spus cu privire la existența sau nu a unui client. Prin urmare, lăsăm sugestiile și afirmațiile, bazate pe surse, în întregime la latitudinea dumneavoastră”.
Nici întrebările privind posibila implicare a grupării Hardliners nu au primit un răspuns oficial. O sursă a indicat că autoritățile evită să comenteze pentru a nu declanșa un conflict diplomatic.
„Este un caz atât de sensibil. Dacă Olanda vorbește despre un client român, izbucnește imediat o dispută diplomatică”, a declarat sursa RTL.
Avocatul unuia dintre suspecți, Dennis Vlielander, a afirmat: „Este o informație nouă pentru mine și clientul meu”.