Programul Noua Casă 2025 a devenit operațional. Ce avantaje au beneficiarii și ce bănci sunt înscrise
Programul „Noua Casă” a pornit marți cu un buget tăiat la jumătate față de anul trecut. 13 bănci sunt gata să acorde astfel de împrumuturi, care în ultimii ani s-au dovedit mai puțin atractive.
Specialiștii bancari sunt de părere că Noua Casă este un program potrivit doar pentru cei care n-au reușit să strângă un avans mai mare de 5%, cât este suma minimă cerută. Ceilalți români preferă creditele ipotecare clasice, cu dobânzi mai mici și rate fixe.
Cum în ultimii ani programul și-a pierdut din atractivitate, statul a tot redus susținerea pentru acest program început acum 16 ani. O analiză comparativă a celor mai avantajoase oferte bancare arată că doar avansul mai poate înclina în favoarea unui credit Noua Casă, pentru care se cere un minim de 5%, față de un credit ipotecar obișnuit, caz în care avansul variază între 15 și 20%.
De exemplu, la un credit Noua Casă de 250.000 de lei, cu avans de 5%, rata lunară e de 1739 de lei, la o dobândă de 7,55%.
Care sunt cele 13 bănci înscrise în program
„Noua Casă rămâne un produs de creditare avantajos, atât prin avansul minim solicitat de doar 5%, cât şi prin comisionul de istrare de 0,15% anual, calculat la soldul garanţiei. Programul continuă să beneficieze de condiţii preferenţiale, cu 30% mai reduse decât nivelul pieţei, în ceea ce priveşte nivelul onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a oricăror altor acte care se încheie, cu anumite excepţii prevăzute în mod expres în legislaţia incidentă”, transmite Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.
Băncile care s-au înscris în program şi anul acesta şi cărora FNGCIMM le-a alocat plafoane de garantare sunt: Alpha Bank, BCR, BRD-GSG, CEC Bank, Banca Transilvania, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, Vista Bank şi Techventures Bank.
Astfel, românii care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă pot apela la una dintre băncile partenere, pentru întocmirea dosarului de credit şi înaintarea acestuia către FNGCIMM, în vederea obţinerii garanţiei de stat.
Informaţii complete privind condiţiile de eligibilitate, documentele solicitate şi modul de accesare a programului Noua Casă sunt publicate pe site-ul Fondului Naţional de Garantare.
De la lansarea Programului Prima Casă, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2024, FNGCIMM a acordat un număr de 334.048 garanţii, în valoare totală de 31.6 miliarde lei, ce au susţinut credite în valoare de peste 64 miliarde lei.
Rata de default efectivă a garanţiilor este de 0,35%, cu mult sub rata de neperformanţă a creditelor aferente debitorilor persoane fizice pe întregul sistem bancar.