Vânzările de autoturisme electrice scad semnificativ în România. O revenire ar fi posibilă doar prin Programul Rabla
Piața mașinilor second-hand este în creștere, în timp ce vânzările autoturismelor electrice frânează. În aprilie, de pildă, aceste vehicule au înregistrat o scădere de 70 de procente față de aceeași lună a anului trecut.
O revenire ar fi posibilă doar prin Programul Rabla, unde beneficiarii pot primi 7.500 de euro. Acesta ar trebui să înceapă la finalul lunii.
Vânzările de mașini rulate cresc semnificativ
Piața auto second-hand merge bine, arată datele din primul trimestru al acestui an, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Doar în primele 3 luni, înmatriculările de mașini rulate au crescut cu 14 procente. Practic, pentru fiecare mașină electrică ce dispare din statistici, apar două second-hand-uri în plus pe șosele.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Dan Vardie, președinte APIA: „Tentația de a cumpăra o mașină foarte ieftină, ce contează că e foarte veche, ce contează că nu mai are sisteme de securitate și poți oricând în pericol viața ta, a pasagerilor, a pietonilor. În România, în primele 3 luni vorbim de 2.161 de mașini electrice înmatriculate, adică România reprezintă 0,37% din tot ce înseamnă mașini electrice în Europa. Să nu uităm că în luna aprilie avem o scădere de 70% a mașinilor electrice, fără precedent.”
În timp ce Europa accelerează către electrice, cu o creștere de aproape 30 de procente, România frânează.
În primele 3 luni s-au înmatriculat cu 36% mai puține electrice față de anul trecut. Cauza rămâne aceeași – scăderea ecotichetului pentru Rabla. Acum, statul oferă 7.500 de euro pentru o mașină electrică, 3.000 de euro pentru un plug-in hybrid și 2.000 de euro pentru o mașină pe benzină. Din acest an, cei interesați să participe la Rabla își vor genera singuri voucherul, și nu prin dealeri, ca până acum.
Ce acte sunt necesare pentru înscriere în Rabla
Cei care vor să își cumpere mașină nouă prin Rabla trebuie să pregătească mai multe acte, inclusiv pentru mașina veche pe care vor să o dea la casare. Printre documentele necesare se numără cartea de identitate și certificatul de înmatriculare, care atestă că mașina este în circulație. De asemenea, este nevoie de acte care să confirme că proprietarii nu au datorii către autoritățile fiscale.
Inclusiv persoanele sub 18 ani vor putea solicita finanțare. Înscrierea lor în Programul Rabla se va face de către părinți sau reprezentanții legali.