Peste 100 de români au rămas rupți de lume. Drumul din localitate s-a surpat. Apa a fost oprită în zonă
Peste o sută de oameni au rămas izolați după ce drumul dintr-o localitate din Alba s-a surpat în urma unei alunecări de teren. Alimentarea cu apă în zonă a fost oprită, iar două case au fost evacuate, din precauție.
Potrivit primelor date, crăpăturile din asfalt s-ar fi produs din cauza unor izvoare subterane, care au șubrezit terasamentul.
Drumul comunal din satul Lunca, comuna Valea Lungă, s-a surpat în miercuri dimineață. Primele fisuri în asfalt au apărut în urmă cu mai multe zile, iar în această dimineață, în numai câteva ore, o parte din drum s-a crăpat. Hăul creat măsoară peste 3 metri adâncime și, deocamdată, nu este stabilizat.
Alegeri 2025
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
12:03
George Simion a contestat la CCR rezultatul alegerilor prezidențiale, după o serie de acuzații pentru care nu a adus dovezi
La 56 de case din zonă nu se mai poate ajunge cu mașina. Două familii ce locuiesc la câțiva metri de locul unde s-a produs alunecarea de teren vor dormi, deocamdată, la rude.
Localnică: „Eu cred că este foarte periculos, ni s-a spus să nu dormim aici.”
Localnic: „Azi dimineață, când s-a făcut ziuă, s-a lăsat așa la vale și a fost lăsat la vale, a fost un metru și ceva la vale. Cum să nu stai cu teamă?”
O problemă care a revenit după patru ani
Autoritățile locale spun că, în urmă cu mai mulți ani, au mai fost astfel de probleme în zonă.
Dan Aldea, primarul localității Valea Lungă: „Aceea alunecare veche de patru ani de zile s-a reactivat și, ușor, ușor, apărea o fisură pe drumul comunal, drumul asfaltat, din păcate, azi dimineață a pornit în forță, sunt izvoare subterane.”
Colonel Ovidiu Costea, inspector șef ISU Alba: „Am dispus, împreună cu membrii comitetului pentru situații de urgență, evacuarea unor persoane din proximitatea alunecării de teren.”
Alimentarea cu apă a fost oprită pentru a se lucra în zonă și a se monta o conductă supraterană.
Nicolae Albu, prefectul județului Alba: „De asemenea, distribuitorul de gaz a făcut o evaluare și aproximativ 170 de utilizatori ar rămâne fără gaz dacă s-ar întâmpla o alunecare mai gravă. Avem în vedere să facem o alimentare supraterană.”
Întreaga zonă este monitorizată de către specialiști pentru a vedea dacă fenomenul surpării continuă.