Alimentația în perioada postului. Ce să mănânci ca să eviți deficitul de proteine
În timpul postului, specialiștii recomandă să consumăm fasole. Are proteine, glucide bune și minerale din belșug. Fiartă corect, îngrașă mai puțin decât pâinea, orezul sau cartoful.
Dacă e vineri, ce meniu alegem? Cu carne sau fără carne? La fiecare perioadă de post ne punem întrebarea: E mai sănătos să avem măcar și pentru un timp, o dietă care să excludă produsele de origine animală?
Rolul postului alimentar este să dea o pauză organismului de la procesele complexe de metabolizare și digestie pe care le necesită proteinele animale.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Deci da, cu siguranță este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse. Nu de alta, dar ne vom bucura mai mult de ele după această pauză.
Dacă postiți, țineți cont de câteva reguli:
Limitați aportul alimentar la maxim 3 mese/zi și nu vă temeți de senzația de foame. E e greu să te simți sătul fără proteine animale, deci în post există tendința să mâncăm mai mult.
Atenție la combinația făinoase-grăsime vegetală, adică ulei, este cea mai bună „rețetă” de îngrășare și multe alimente de post au la bază aceste ingrediente.
Evitați consumul în exces de produse de patiserie, margarină, cartofi prăjiți, șnițel și cașcaval de post, au multe calorii. Preferați mâncărurile gătite la cuptor, ciorbele și tocănițele pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromate.
Consumați leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte,năut) de minim 2-3 ori/săptămână și bazați-vă pe cartof în loc de pâine, paste sau orez.
Abuzați de toate verdețurile și cruditățile existente pe piață, proaspete sau gătite, cu ados minim de ulei. Postul poate fi și o cură Detox, dacă punem accentul pe hidratare și mâncăm multe legume. Chiar și congelate, sunt la fel de sănătoase.
Consumați fructele cu moderație. Sunt un desert natural și sănătos, iar ciocolata neagră este un dulce de post. Și dacă tot vorbim de ciocolată, merită să știți că bobul de cacao este campion la capitolul aport de fibre, alături de bobul de fasole.
Când ați mâncat ultima oară fasole? Fiartă corect nu balonează și îngrașă mai puțin decât pâinea, orezul sau cartoful. Scade colesterolul din sânge, are minerale din belșug și glucide cu absorbție lentă. Nu aveți timp de gătit? Atunci apelați la conserve.
Fasolea din conserve e gata fiartă și în câteva minute mâncarea e gata. Să ții post nu e ușor, e nevoie de aprovizionare, organizare și gătit acasă. Mâncarea trebuie să fie cât mai simplă și cu limită la cantitate, altfel riscați să ieșiți din post cu niște kilograme în plus.