Biopsia sub ghidaj CT, cu anestezie locală și fără operație. Cum se realizează și de ce este importantă
În torace sau în abdomen, sau la nivelul oaselor, medicii pot să facă acum biopsie pentru orice fel de formațiuni, ghidați de computerul tomograf. Cu anestezie locală, fără operație, minim invaziv.
Iată care sunt cele mai moderne tehnici inventate de radiologia intervențională:
Dr. Theodor Lutz, medic primar radiologie intervențională: „În continuare la noi în țară se fac multe operații înainte de biopsie sau pentru biopsie. Deci pacienții trebuie să știe că alternativa asta e posibilă la noi în țară. Înainte de orice operație, dacă depistăm o formațiune ciudată, tumoră, nu are sens să o scoatem până nu știm ce e. De aceea biopsiile sunt baza terapiilor ulterioare în aproape orice boală oncologică sau chirurgicală.”
Biopsia asistată de CT se poate face pentru orice organ, cu excepția creierului. Medicul de radiologie intervențională introduce un ac direct în formațiunea suspectă, ghidat de imaginile oferite de computerul tomograf. Totul se întâmplă cu anestezie locală, fără durere.
Oasele, care au formațiuni suspecte, sunt cel mai ușor de investigat. Nu dor. Doare doar membrana de deasupra osului, care se anesteziază.
Dr. Theodor Lutz, medic primar radiologie intervențională: „La os e cel mai ușor, sunt cele mai ușoare intervenții, care nu au parte de complicații și pacientul pleacă acasă în 30 de minute și nu doare.”
Cel mai dificil e plămânul. De obicei, formațiunile văzute în plămân, atât cele benigne, adică nepericuloase, cât și cele maligne, apar preponderent în mijlocul acestor două organe vitale. Biopsia se poate face doar cu un ac ghidat CT.
Dr. Theodor Lutz, medic primar radiologie intervențională: „Cea mai complicată e biopsia în plămân pentru că introducem un ac, trecând prin căi aeriene mici și nu le vezi, pot să se rupă și să se ajungă la pneumotorax, dar putem să rezolvăm și complicațiile.”
Pneumotorax înseamnă că iese puțin aer în afara plămânului și apasă pe plămân. Dar medicul îl scoate imediat. După o infecție a plămânului pot apărea formațiuni care arată suspect. E greu de diferențiat astfel între o tumoare și un reziduu de la acea infecție.
Pacientul, care a avut pneumonie și care, în imaginea radiologică, are o formațiune, va repeta imagistica la 6 săptămâni sau va face biopsie. Și după 50 de ani, faceți regulat imagistica plămânului, fumător ori nu. Plămânul nu doare, dacă suferă:
Prof. univ. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog: „După vârsta de 50 de ani, riscul de cancer pulmonar se dublează indiferent de fumători, de nefumători, pentru că, în afară de fumat, sunt și alți triggeri. Mediu toxic sau microparticule sau expunerea în locuință la radon sau azbest.”
Pancreasul este în spatele organelor abdominale. Se pot lua probe tot cu ajutorul unui ac ghidat de CT.
De asemenea, ganglionii limfatici, situați după intestine, pot fi ușor accesați cu ajutorul computerului tomograf, ne spun medicii. Aceștia insistă că bolile oncologice sunt diverse, și doar biopsia dă diagnosticul de certitudine. De aceea este recomandată înainte de orice tratament.