Fumatul distruge calitatea celulelor reproducătoare la femei. Un impact major asupra fertilității îl are însă vârsta
Celulele reproducătoare sunt distruse de fumat. În cazul femeilor, fumatul strică iremediabil celulele reproducătoare. Aceste celule sunt afectate și de obezitate.
Studii largi au arătat că țigările au impact direct asupra informației genetice. În cazul femeilor, fumatul distruge calitatea celulelor reproducătoare. Din păcate, aceasta nu mai poate fi corectată prin renunțarea la fumat. Pentru spermatozoizi, există dovezi obiective că își revin, după ce ați lăsat țigările.
În cazul femeilor, și kilogramele în plus au impact negativ asupra celulor reproducătoare. Ne explică expertul în infertilitate, doctor Laura Dracea.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Dr. Laura Dracea, medic specialist infertilitate: „Persoanele care sufera de obezitate, au adesea dereglări hormonale, dereglări de ciclu menstrual, de multe ori asociate cu sindromul ovarelor polichistice, care sunt legate de probleme de fertilitate. O reducere a greutății de 5-10 % poate să aducă la normal ciclurile menstruale și ovulațiile, doar prin dietă și reducerea greutății corporale.”
Pe lânga fumat și greutate excesivă, impact major asupra fertilității îl are vârsta. După 35 de ani, fertilitatea feminină scade. În ovare, rămân mai puține celule reproducătoare, dar și de calitate slabă. Nu contează dacă mentruația este încă normală. De aceea, înainte de 35 de ani, dacă nu aveți copii, se recomandă congelarea câtorva celule reproducătoare.
Dr. Anca Coricovac, medic primar infertilitate: „Este foarte ușor să asociezi prezența menstruației de lipsa problemelor de fertilitate, dar nu e așa. Scade după o vârstă. Există ovocite, pe care pacientele le-au congelat la o anumită vârstă mai tânără sau embrioni tocmai pentru a-și prezerva ferlitatea.”
Infertilitatea are atât cauză masculină cât și feminină. Dacă vă doriți o sarcină și nu apare într-un an, deși aveți intim regulat, mergeți la un specialist în infertilitate.
Dr. Laura Dracea, medic specialist infertilitate: „Există 3-4 zile fertile într-o lună, dar una e să ai ciclul de 28 de zile, alta de 33 de zile, în general ovulația e la jumătate ciclului. Cele 3-4 zile înainte de ovulație sunt cel mai fertile. Se recomandă ul sexual să aibă loc cel puțin de 2 ori în perioada respectivă, să nu fie la un interval mai mare de două zile în perioada fertilă a fiecărei luni.”
Dacă aveți mai mult de 35 de ani, mergeți la un specialist în infertilitate, dacă sarcina nu apare după 6 luni de încercări.