Hormonii previn îmbătrânirea vaselor, dar dispar la menopauză. Sfatul medicului ginecolog Anca Sultan
Hormonul estrogen previne îmbătrânirea vaselor de sânge. Odată ce dispare, la menopauză de exemplu, crește exponențial riscul accidentului vascular. Ne explică medicul specialist ginecolog, Anca Sultan.
Andreea Groza: De ce este vital hormonul estrogen?
Dr. Anca Sultan: Estrogenul previne îmbătrânirea vasculară, Reglează interiorul vaselor de sânge, endoteliul vascular, adică locul unde se depun grăsimile periculoase și se formează placa de aterom. Reglează, de asemenea, nivelul lipidelor din sânge- colesterol și trigliceride. Odată ce dispare acest hormon, adică la menopauză, cresc trigliceridele, crește colesterolul rău, LDL colesterol, scade colesterol bun, HDL colesterol. În perioada fertilă, femeile sunt protejate de accidente vasculare tocmai de estrogen. Dar după ce apare menopauză, riscul evenimentelor cardio-vasculare este egal femei-bărbați. Mă refer la riscul accidentului vascular cerebral și la riscul infarctului de miocard.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Andreea Groza: Cum putem reduce aceste riscuri cardiovasculare?
Dr. Anca Sultan: Noi dăm tratament de substituție hormonală femeilor, care ajung la menopauză și au simptome deranjante. Dar tratamentul are efect și asupra vaselor de sânge, pentru că mimează efectul hormonului estrogen.
Andreea Groza: Și la peri-menopauză există aceste riscuri?
Dr. Anca Sultan: Peri-menopauza este perioada, care pregătește menopauza. Poate să dureze și 10 ani. Din păcate, întâlnim des femei, care la 35 de ani, sunt în peri-menopauză. Și care își doresc un copil. Dar șansele sunt cel mult 5% să mai apară un copil. Ovocitele proprii, adică celule reproducătoare din ovare, sunt de o calitate extrem de slabă. Și e puțin probabil să mai apară sarcina. Menopauza este momentul ultimului ciclu menstrual. Ce vreau să spun este că în peri-menopauză, deși există menstruație, celulele reproducătoare feminine nu mai sunt apte să formeze o sarcină. Pentru că cele mai multe au așa numitele aneuploidii, adică defecte genetice. Din peri-menopauză, se pot istra tratamente de substituție hormonală, inclusiv pentru sănătatea cardio-vasculară.