UE a cerut României să elimine plafonarea prețurilor la gaze, valabilă până în martie 2026

Comisia Europeană a decis miercuri să emită un aviz motivat către România pentru restricţionarea libertăţii producătorilor de gaze de a stabili preţurile angro ale gazelor în România, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
În octombrie 2024, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere.
Comisia consideră că măsura legată de preţul gazelor restricţionează principiile fundamentale ale formării libere a preţurilor pe piaţa angro a gazelor, în detrimentul pieţei interne şi al consumatorilor.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Comisia Europeană a trimis un aviz României
În consecinţă, Comisia a decis să emită un aviz motivat adresat României, care din acest moment are la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare.
În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz.
Avizul motivat de miercuri nu abordează legalitatea regimului din România de plafonare a veniturilor pentru producătorii de energie electrică, care a fost, de asemenea, inclus în scrisoarea de punere în întârziere.
Acest lucru se datorează faptului că mai multe hotărâri preliminare sunt pe rolul Curţii de Justiţie în această privinţă. În funcţie de rezultatul acestor cauze ale Curţii, Comisia va lua o decizie cu privire la continuarea urmăririi problemei prin măsuri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor.
Guvernul a prelungit cu un an plafonarea prețurilor la gaze, de la 1 aprilie 2025, până la 31 martie 2026. De asemenea, vor fi luate anumite măsuri pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile.