Legătura dintre salariul unei coafeze și situația economiei din România. Domeniile în care au crescut lefurile
În primele luni ale lui 2025, angajați din mai multe domenii s-au bucurat de salarii mai mari. Au fost creșteri de aproximativ 10 procente pentru cei din resurse umane sau marketing. În rest însă, situația nu stă pe roze.
Angajatorii rămân rezervați și spun că vor încerca pe cât posibil să mențină numărul de oameni și lefurile la același nivel, dar în unele cazuri nu va fi posibil.
Salariul mediu a ajuns la 978 de euro, în creștere cu 1,4 procente față de ultimele luni din 2024. Iar șoferii, inginerii sau constructorii câștigă acum mai bine decât angajații din IT.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Potrivit unei analize realizate de OLX, salariul mediu în IT a scăzut cu 7,57%.
Adrian Mitroi, economist: "IT-ul a avut un punct greu de inflexiune la începutul anului, știți că au scos acele facilități și probabil că angajatorii au împărțit cu angajații această pierdere. Dar este și o încetinire generală a aconomiei. Sunt unele sectoare care au mers foarte bine când economia era bine și singure se corectează când economia nu merge bine. Și IT-ul nu doar la noi, ci global se află într-o perioadă de încetinire".
”Nu suntem într-un climat economic care să permită creșteri salariale foarte mari”
În scădere a fost și salariul mediu pentru cosmeticiene și coafeze- iar acest lucru, spun economiștii, arată că oamenii au lăsat deoparte sau au rărit cheltuielile care nu sunt necesare. Nu au fost însă singurele domenii care au înregistrat scăderi.
Andreea Oancea, brand manager firmă de recrutare: ”Cele mai mici salarii le vedem în zona de istare de birouri, aici dăm vina că există și tot mai multe procese de automatizare care au înlocuit unele joburi, dar apoi avem și unele joburi dintr-o zonă de salarii foarte mici, horeca, casierie. Sunt joburi plătite aproape de salariul minim, angajatorii se axează foarte mult pe menținerea numărului de angajați, chiar dacă asta înseamnă scăderi salariale. Din păcate nu suntem într-un climat economic care să permită creșteri salariale foarte mari".
Totuși, la începutul anului, cei din resurse umane, marketing și care lucrează la call center au primit bani în plus.