Mai sunt doar câteva zile în care românii pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit către o biserică sau ONG
Mai sunt doar șase zile în care românii pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit către o organizație neguvernamentală sau o biserică.
Este un gest care nu implică niciun cost pentru contribuabil, dar care poate susține proiecte din educație, sănătate sau sprijin comunitar.
Dacă toți cei eligibili ar completa formularul, peste 200 de milioane de euro ar putea ajunge anual în societatea civilă. Altfel, sumele respective rămân în bugetul de stat.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
În Brașov, elevii din familii modeste vin zilnic la centrul Kastel, ca să facă meditații gratuite pentru examene. Banii redirecționați din impozitul pe venit acoperă cheltuieli vitale pentru existenta centrului.
Virginia Alexandrescu, reprezentantul Asociației Kastel: ”Chiria, curentul, gazul, apa, rechizitele copiilor, unii dintre ei servesc și masa la noi.”
La Fundația Hospice Casa Speranței, sumele înseamnă alinare pentru cei cu boli incurabile. 10.000 de oameni au direcționat către această organizație o parte din impozitul lor.
Mirela Nemțanu, director Hospice Casa Speranței: „300 de zile internare și aproape 700 de consultații.”
În România sunt circa 130.000 de ONG-uri și mii de biserici. Anul trecut, acestea au primit în jur de 80 milioane de euro prin formularul 230.
Ana Blidaru, reprezentant Code4Romania: „Dacă persoanele ar alege să redirecționeze, aproximativ 240 de milioane de euro ar putea ajunge în bugetul societății civile."
Fiecare român poate alege destinația celor 3,5 procente din impozitul pe venit, de pildă către sănătate, educație sau natură. La Sibiu o organizație are grijă de 200 de animale abandonate.
Maria Cismaru, reprezentant Animal Life: „Le oferim șansa de a avea o familie, cea mai mare bucurie e să-i vedem la casa lor.”
Banii pe care nu îi redirecționăm către un ONG rămân la stat, iar autoritățile decid pentru ce vor fi cheltuiți.