Retrogradare istorică pentru SUA. Moody’s coboară ratingul pentru prima dată din 1917

Pentru prima dată din 1917, Moody’s a retrogradat ratingul de credit al SUA, invocând datoria publică uriaşă şi blocajul politic. Decizia a declanşat reacţii dure din partea politicienilor şi a economiştilor, dar impactul pe pieţe rămâne incert.
Decizia agenţiei Moody’s de a retrograda ratingul de credit al Statelor Unite de la ”Aaa” la ”Aa1”, pentru prima dată din 1917, a stârnit reacţii vehemente din partea economiştilor, politicienilor şi analiştilor de pe Wall Street.
În timp ce unii văd în acest gest o consecinţă logică a exploziei datoriei publice şi a polarizării politice, alţii acuză agenţia de motivaţii politice şi minimalizează efectul imediat asupra pieţelor, relatează Reuters.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Liderii politici au reacţionat dur
Chuck Schumer, liderul democrat din Senatul SUA, a numit retrogradarea ”un semnal de alarmă pentru Donald Trump şi republicani”, acuzându-i că promovează politici fiscale nesustenabile şi un plan de reduceri de taxe ”în valoare de trilioane de dolari pentru ultra-bogaţi”.
În tabăra conservatoare, Stephen Moore, fost consilier economic al lui Trump, a respins dur decizia: ”Scandaloasă. Moody’s a devenit un braţ politic al Partidului Democrat. Dacă un bond garantat de SUA nu e activ de top, atunci ce este?”
Economiştii, împărţiţi între simbolism şi riscuri reale
Carol Schleif de la BMO Private Wealth a remarcat că decizia nu este şocantă, Moody’s fiind ultima dintre cele trei mari agenţii care a coborât ratingul SUA: ”Poate da un semnal de prudenţă investitorilor, dar este mai degrabă simbolică.”
Lawrence Gillum de la LPL Financial a subliniat că ”până când piaţa nu reacţionează mai agresiv – prin creşteri de randamente – e puţin probabil ca Washingtonul să ia în serios acest downgrade.”
James Humphries, de la Mindset Wealth Management, a atras însă atenţia asupra riscurilor pe termen lung: ”Costurile anuale cu dobânda ar putea depăşi 1 trilion de dolari în următorii ani, depăşind cheltuielile cu apărarea şi Medicare. Nu e o criză de lichiditate, dar dinamica fiscală devine greu de ignorat.”
Piaţa obligaţiunilor, în aşteptare: între alertă şi indiferenţă
Profesorul Darrell Duffie de la Stanford a afirmat că ”mesajul a fost deja recepţionat: SUA au o datorie prea mare. Dar nu e clar dacă Congresul va reacţiona.”
Christopher Hodge, de la Natixis, crede că piaţa va impune într-un final disciplina fiscală, ”dar, pentru moment, cererea pentru titlurile americane rămâne robustă.”
În acelaşi timp, Talley Leger, strateg la Wealth Consulting Group, priveşte optimist situaţia: ”Downgrade-ul e întârziat. Eu l-aş folosi ca indicator contrar, e un moment bun pentru a cumpăra active în dolari.”
Impactul politic: un nou eşec pentru istraţia Trump
Retrogradarea vine la doar câteva ore după ce un proiect major de lege fiscală susţinut de preşedintele Donald Trump a fost blocat în Congres de proprii săi colegi republicani.
Lipsa unui consens pe tema reducerilor de cheltuieli a alimentat temerile Moody’s privind incapacitatea guvernului american de a gestiona deficitul bugetar.
Tom Di Galoma, de la Mischler Financial, a catalogat decizia Moody’s ca ”foarte surprinzătoare”, în timp ce Jay Hatfield, de la Infrastructure Capital Advisors, avertizează că ”pieţele sunt foarte vulnerabile în acest moment şi putem vedea o reacţie negativă semnificativă.”
Efectele imediate pe pieţele financiare ale deciziei Moody’s par a fi limitate, dar retrogradarea reprezintă o nouă etapă în deteriorarea încrederii în soliditatea fiscală a SUA.
Toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară, Moody’s, Fitch şi S&P, au acum o viziune comună: Statele Unite trebuie să-şi revizuiască modelul de cheltuieli şi venituri dacă vor să evite costuri tot mai mari ale împrumuturilor în viitor.