România are 13,1% din PIB în economia neobservată. Statul nu poate sau nu vrea să taxeze anumite activități

Aproximativ 13,1% din PIB-ul României este produs din activitățile economice pe care statul, din diferite motive, nu le taxează. Țara noastră se află peste media globală de 11,8%.
O analiză recentă care se concentrează asupra capacității statelor de a fiscaliza activitatea economică arată că 11,8% din PIB-ul global este produs în domenii în care statul nu poate colecta eficient taxe, dar și în domenii în care acest lucru nu este luat în calcul. Într-un top global, România ocupă locul 78 din 131, depășit Rusia, dar aflându-se în spatele multor țări din UE, după cum arată datele Visual Capitalist.
În cazul României, 13,1% din PIB este produs de economia neobservată, țara noastră reușind să depășească Rusia, aflată cu o poziție mai jos decât țara noastră. În ceea ce privește, vecinii noștri, statistica indică faptul că depășim Ucraina, cu 19,3% și Serbia, cu 17,2%. Ne depășesc Bulgaria, cu 10,5%, și Ungaria cu 9,2%. Republica Moldova nu a fost inclusă.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Analiza se concentrează pe ponderea „economiei neobservate” în PIB-ul țărilor de pe glob. Trebuie precizat faptul că acest termen nu trebuie echivalat cu „economia subterană”, în care în mod activ se evită plata TVA și a altor taxe, și include și acele activități economice pe care autoritățile nu pot sau nu vor să le fiscalizeze.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică include în economia subterană:
productia subterana: activitati productive si legale dar care sunt ascunse deliberat autoritatilor pentru a evita plata taxelor sau respectarea reglementarilor
•productia și serviciile ilegale (interzisa prin lege)
•productia sectorului informal - activitati in cadrul sectorului gospodariilor sau in alte unitati care sunt nein
•productia gospodariilor pentru consum final propriu.
În țările cu venituri reduse, economia neobservată reprezintă o parte mult mai mare din PIB, estimările din studiul citat indicând un procent de 42,4%. În contrast, în țările bogate, aceasta scade la 5,9% din PIB, cu Emiratele Arabe Unite având cea mai mică pondere.