Reacția investitorilor după rezultatul alegerilor. Leul s-a apreciat, iar bursa a deschis „pe verde”

Luni dimineață, leul românesc s-a apreciat, după rezultatul alegerilor prezidențiale, iar Bursa de la București a deschis pe verde. Sunt semnale ale unui început de revenire economică, după tulburările generate de evenimentele politice.
BNR a anunțat și cursul oficial, luni la prânz. Astfel, euro este cotat la 5.0315 lei, cu -0.0718, respectiv -1.41 % față de cursul de vineri.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Dolarul american este 4.4631 lei, cu 0.0932, -2.05 % mai puțin față de cursul anterior.
După anunțarea rezutatelor alegerilor prezidențiale, luni, moneda euro a fost cotată pe cursul interbancar la 5,04 lei, în scădere de la vârful de 5,12 lei atins după primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, în care George Simion se clasase pe primul loc arată profit.ro.
Potrivit datelor de pe piața interbancară, leul s-a apreciat cu peste 1,2% față de închiderea de vineri. Totuși, perspectiva politică pare să rămână sub semnul incertitudinii până la definirea unei majorități parlamentare și a unui nou guvern.
Bursa a deschis și ea pe verde prima ședință de tranzacționare după scrutinul de duminică. Indicele BET a urcat după deschiderea ședinței de luni, atingând un maxim de aproape +4% în prima oră de tranzacționare.
Iar în cazul companiilor, acțiunile Transelectrica s-au apreciat cu peste 7%, Transgaz a înregistrat o creștere de peste 6%, iar acțiunile Electrica au ajuns și ele la 5,76%.
Reuters scrie că „prima provocare a lui Nicușor Dan va fi numirea unui prim-ministru și formarea rapidă a unei noi majorități guvernamentale care să abordeze problema celui mai mare deficit bugetar al unei țări UE și pentru a încerca să evite o retrogradare a ratingului de țară. Ca primar independent cu două mandate, are experiență în negocierea majorităților și un palmares de motivație, candidând de două ori pentru funcția de conducere din capitala României înainte de a fi ales, la a treia încercare”, .
Agenția americană Bloomberg notează că „cea mai mare provocare a următorului șef de stat va fi stabilizarea economiei românești de 380 de miliarde de dolari, care a fost afectată de incertitudinea politică. Dan a declarat că va susține un guvern pro-european, pentru a găsi o majoritate în parlament”.
În plus, randamentele obligațiunilor pe 10 ani, cu maturitate în 2035, au scăzut cu circa 27 puncte de bază față de închiderea de vineri, la 7,53% și au revenit la niveluri anterioare primului tur al alegerilor, arată datele Bloomberg.