Analist economic: „E posibil să avem o recesiune de 0,5-1%. Sperietoarea este una reală.” Ce trebuie să facă guvernul
Există riscul real al unei recesiuni în România, însă acest lucru depinde de mai mulți factori, printre care rezultatul alegerilor și hotărârea guvernului de a rezolva problema deficitului bugetar.
În cel mai pesimist scenariu, economia României ar putea scădea cu circa 0,5-1%, iar agențiile de rating ne vor retrograda la categoria “junk”, adică nerecomandată investițiilor, a explicat, la iBani, analistul economic Dragoș Cabat, membru în board-ul CFA România.
„(Recesiunea) depinde de foarte mulți factori. Depinde, în primul rând, de rezultatul alegerilor din România. Depindem de viziunea guvernului - că va fi acesta sau va fi altul - și de felul în care se gândesc totuși să intre în a rezolva problema deficitului bugetar foarte ridicat.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
„Sperietoarea recesiunii este una reală. Dacă scăpăm, vom avea o creștere economică de maxim 0,5%”
În cel mai bun scenariu, spune Cabat, vom avea o creștere a PIB de cel mult 0.5% sau chiar stagnare economică.
Dragoș Cabat: “Probabil că România o să aibă undeva o creștere economică anul acesta, între 0 și 0. 5% dacă nu chiar o să aibă o recesiune. Iar această sperietoare a recesiunii este una reală. Pentru că dacă nu rezolvăm repede și nu venim cu un plan credibil cu adevărat și de care să ne ținem - de reducere a deficitului bugetar și a deficitului comercial, până la urmă, agențiile de rating, dacă și alegerile prezidențiale n-o să dea un rezultat foarte optimist -ar putea, la mijlocul anului, să revizuiască în jos ratingul României.
Ceea ce ar însemna că am cădea în junk, deci am atrage mai greu bani, mult mai scump. Și atunci, resursele noastre ca să acoperim deficitul bugetar și ca să susținem cât de cât o creștere economică, sau măcar o stagnare economică, se vor împuțina foarte tare.
Și în cazul acesta, într-adevăr, e posibil să avem o recesiune undeva între -0,5%-1%. Și aceasta ar fi vestea proastă pentru România.”
Doar prin propagandă la televizor "că o să scădem" sau că "vom mai da afară oameni" nu vom rezolva problema
“Doar prin propagandă la televizor "că o să scădem" dar, de fapt, nu se scade nimic din cheltuielile la stat, că "vom mai da afară oameni", dar nu se dau afară deloc, ba dimpotrivă, se angajează, că "vom micșora pensiile speciale", dar nu se întâmplă nimic, că e neconstituțional sau oricum nu se poate - deci, aceste măsuri e clar că nu au avut efect.”, a spus Cabat.
El a atras atenția că guvernul ar putea fi nevoit să majoreze TVA sau să mărească taxele, deși Executivul negat acest lucru, în repetate rânduri.